Pohledem dat: Nizozemci mají zpátky Depaye, hodit se jim ale bude i síla ve vzduchu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pohledem dat: Nizozemci mají zpátky Depaye, hodit se jim ale bude i síla ve vzduchu
Memphis Depay, faktor změny ve hře Nizozemců.
Memphis Depay, faktor změny ve hře Nizozemců.Profimedia
Nizozemsko ve svém zahajovacím utkání v Kataru předčilo Senegal 2:0, ale očekávané ofenzivní hody se v jeho podání nekonaly. Jediné dvě velké šance si evropský celek vypracoval až v závěru utkání a obě k úlevě jeho fanoušků skončily brankou. Od druhého vystoupení "Oranjes" si už lze slibovat víc, kouč Louis van Gaal by měl totiž od začátku vypustit uzdraveného Memphise Depaye (28).

Celková bilance očekávaných branek se v duelu zastavila na 1,11:0,71 ve prospěch Nizozemska, což jasně demonstruje nedostatek šancí na obou stranách. Pro tento zápas nahradil Depaye na hrotu Vincent Janssen a o další zařazení do základní sestavy si neřekl. Na branku vyslal dva pokusy, oba zablokované, z toho jeden z prostoru daleko před šestnáctkou Senegalu. 

Nastává tak čas nejlepšího ofenzivního hráče Nizozemců, jenž své možnosti naznačil po svém příchodu na závěrečnou půlhodinu. Ofenzivní pojetí týmu se okamžitě zvedlo, výsledkem byly zmíněné dva góly. Depay se sice vinou zranění zapojil pouze do dvou zápasů aktuální sezony LaLigy, v té předchozí si však za Barcelonu připsal 13 branek a zároveň se s 12 zásahy stal nejlepším střelcem evropské kvalifikace na šampionát.

Přehled utkání Nizozemsko – Ekvádor + audiokomentář

Ekvádor bude pro Depaye i celou ofenzivu Nizozemska mnohem zajímavějším testem, než se možná na první pohled zdá. Hráči jako Moisés Caicedo, Pervis Estupiňán, Piero Hincapié nebo Ángelo Preciado dokážou společně potrápit i mnohem zvučnější celky. 

Jako třeba Argentinu, která se ve vzájemném utkání v rámci kvalifikace na MS prosazovala hodně těžce. Ekvádoru se povedla remíza 1:1, přičemž soupeři dovolil pouze pět střel a v součtu 0,76 očekávaných branek. Podobné problémy s ním měly v poslední době i týmy Mexika, Chile, Kolumbie nebo Peru. V sérii šesti přípravných utkání mezi červnem a listopadem nedostal Ekvádor ani jediný gól a do blízkosti své branky nepouštěl v nedělním zahajovacím utkání ani Katar.

Vývoj xG v zápase Nizozemsko – Senegal.
Vývoj xG v zápase Nizozemsko – Senegal.11Hacks / Livesport

Co také výběru argentinského kouče Gustava Alfara v úvodu turnaje fungovalo, byl presink. Tým napadal rozehrávku soupeře velmi intenzivně, aktivnější byli v tomto směru během úvodních zápasů pouze Anglie, Mexiko, Argentina a Španělsko. Ekvádorci se snažili narušit každou pátou přihrávku soupeře, přičemž u průměrného týmu ve skupině se tak zatím děje u každé desáté, u Austrálie s Kostarikou šlo dokonce o každý dvacátý pas.

Pokud Ekvádorci na polovině soupeře ztratili míč, vyhráli ho zpět do 10 sekund ve čtvrtině případů. Lepších bylo v této činnosti pouze pět dalších celků. Kvalita Nizozemska bude sice výrazně vyšší, ale ekvádorský presink bude zřejmě hrát zásadní roli v důležitém střetnutí proti Senegalu.

Ze hry Ekvádorci sice příliš mnoho branek nedávají, ovšem když přišlo na standardní situace, byli tím nejlepším celkem jihoamerické kvalifikace. Zaznamenali z nich 70 střel s celkovým xG v hodnotě 7,57 a vstřelili 8 branek. Standardky tvořily víc než třetinu jejich souhrnného xG. Proto mít v týmu Virgila van Dijka nebo Nathana Akého, patřící k nejlepším hlavičkářům Premier League, se tentokrát bude Nizozemcům obzvlášť hodit.