Pohledem dat: Uruguay na turnaji jako jediná ještě neskórovala. Proti Ghaně už by ale měla

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pohledem dat: Uruguay na turnaji jako jediná ještě neskórovala. Proti Ghaně už by ale měla
Ukončit Uruguayi střelecký půst by měl pomoct Darwin Núňez (vlevo).
Ukončit Uruguayi střelecký půst by měl pomoct Darwin Núňez (vlevo). Profimedia
Ačkoliv byla Uruguay experty často pasována do role jednoho z černých koní šampionátu, zatím zůstává za očekáváním. Po dvou zápasech má na kontě jediný bod a co víc, jako jediná ze všech 32 účastníků závěrečného turnaje ještě nedala ani gól. Pokud se jí to nepovede ani v jejím závěrečném vystoupení v základní skupině proti Ghaně, z Kataru odjede ještě před play off.

V tom je turnajový způsob zkrátka neúprosný – hraje se malý počet utkání a do hry ve velké míře vstupuje také faktor štěstí či smůly. Uruguayci sice vystřelili jen třikrát mezi tři tyče, ale do této statistiky se jim nepočítají tři pokusy, které skončily na brankové konstrukci…

Jejich celkových 1,67 očekávaných branek spočítaných podle toho, jak kvalitní šance si vypracovali, je sice zatím za očekáváním, naznačuje ale, že v nadcházejícím utkání by se už tým mohl trefit. Proti komu jinému než Ghaně, chtělo by se říct.

Nejhorší tým šampionátu podle pořadí v žebříčku FIFA přicestoval do Kataru s jednou z nejslabších obran, což se potvrdilo i během úvodních dvou zápasů ve skupinách. Ghana v nich inkasovala třetí nejvyšší počet branek (po Kostarice a Íránu) a jen pět týmů čelilo střelám z nebezpečnějších prostorů.

Červená pole – soupeř má proti Ghaně vyšší úspěšnost náběhů a pasů než je turnajový průměr. Modrá – nižší úspěšnost. Směr hry zleva doprava.
Červená pole – soupeř má proti Ghaně vyšší úspěšnost náběhů a pasů než je turnajový průměr. Modrá – nižší úspěšnost. Směr hry zleva doprava.11 Hacks / Livesport

V útoku se však africkému celku povedlo všechno, na co jeho hráči sáhli. Proti Korejské republice a Portugalsku si vytvořili celkem pět velkých šancí a každou z nich proměnili. Na pět vstřelených branek jim stačilo 2,22 očekávaných. Takové štěstí Uruguay neměla, a proto musí v boji o postup doufat ve výhru a pomoc Portugalska.

Samostatná jednotka z Liverpoolu

Spoustu volného prostoru pro své ofenzivní výpady by měl na hřišti dostat Darwin Núňez. Na útočníkovi Liverpoolu je fascinující především to, co vše během svého pobytu na hřišti zvládne. Žádný jiný hráč včetně Erlinga Haalanda s Aleksandarem Mitrovičem nemá v průměru na jeden zápas Premier League v této sezoně tak vysoký počet střel (4,9) a zároveň střel, které si vytvoří sám pro sebe. Tedy nikoli po přihrávce spoluhráče, ale třeba driblinkem nebo vyhraným soubojem.

Přehled utkání Ghana – Uruguay + audiokomentář

Nikdo z forvardů také během nevytvořil svým spoluhráčům lepší střelecké pozice. Podle metriky očekávaných asistencí bez započítání standardních situací má Núňez v každém zápase průměrně 28 % šanci na gólovou přihrávku, druhý Haaland 20 % a třetí Raheem Sterling 18 %. Núňezova čísla sráží řada zbytečných pokusů z velké dálky. Zatímco třeba Haaland střílí průměrně z 12,5 metru, Núñez je v anglické lize zatím na 15,7 metrech.

I díky obrovskému objemu střel má ale stále dostatek těch z centrálních prostorů uvnitř vápna soupeře. V lize průměrně zhruba dvě na zápas. Svými fyzickými parametry, rychlostí a intenzitou by měl Núňez působit obraně Ghany velké problémy. Zejména pokud bude útočit do prostorů, kde operují Daniel Amartey s Tariqem Lampteym, kteří mívají s fyzickou hrou velké potíže…