Portugalsko – Uruguay pohledem dat. La Celeste diriguje ve středu hřiště opěvovaný tandem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Portugalsko – Uruguay pohledem dat. La Celeste diriguje ve středu hřiště opěvovaný tandem
Portugalsko – Uruguay pohledem dat. La Celeste diriguje ve středu hřiště opěvovaný tandem
Portugalsko – Uruguay pohledem dat. La Celeste diriguje ve středu hřiště opěvovaný tandemProfimedia
Robert Lewandowski dovedl Polsko za vítězstvím ve vyrovnaném duelu proti Saúdské Arábii, Kylian Mbappé dvěma zásahy rozhodl zápas proti silnému Dánsku a Lionel Messi na sebe vzal zodpovědnost ve chvíli, kdy už po šokujícím vstupu do turnaje nebyla žádná jiná možnost. Klíčové postavy svých národních výběrů zkraje druhého kola skupin zářily a Portugalci nyní čekají to samé od Cristiana Ronalda (37).

Ten sice vloženou důvěru v právě probíhající sezoně Premier League naplnit nedokázal, ale proti Ghaně do šampionátu vstoupil dobrým výkonem. Proměnil penaltu, dostal se do dalších dvou velkých šancí a ve vápně soupeře se s míčem potkal celkem 13x, což na šampionátu v rámci jednoho zápasu překonali zatím pouze Francouz Kylian Mbappé s Němcem Jamalem Musialou. Důležitý je ale i kontext: Ghana na turnaj dorazila s jednou z nejméně fungujících obran napříč kvalifikacemi…

Ronaldovy střely v zápase s Ghanou.
Ronaldovy střely v zápase s Ghanou.11Hacks / Livesport

Ta uruguayská své soupeře naopak do velkých šancí příliš často nepouští, o čemž se na šampionátu už stihli přesvědčit Korejci. Na branku ve vzájemném utkání vystřelili sedmkrát, ale pouze dvakrát z prostoru uvnitř šestnáctky a jejich celkové xG se zastavilo na hodnotě 0,36.

Klíčem pro správné fungování uruguayské defenzívy je Rodrigo Bentancur. Šestka Tottenhamu Hotspur se v anglické lize po svém lednovém přestupu okamžitě adaptovala a v právě probíhajícím ročníku patří mezi nejlepší hráče na své pozici.  

Datoví experti z české analytické společnosti 11Hacks dokáží pomocí pokročilých matematických modelů změřit nejenom hodnotu ofenzivních akcí hráče, ale také to, jak velkým přínosem je pro svůj tým v obraně. V takovém případě sledují, v jakých prostorech hráč získává míč a jak nebezpečné akce v nich zastavuje. Bentancur se v tomto ohledu řadí mezi nejlepších 10 % středních záložníků soutěže. 

Graficky vyjádřené Bentancurovy obranné statistiky.
Graficky vyjádřené Bentancurovy obranné statistiky.11Hacks / Livesport

Jeho silnou stránkou je především aktivní odebírání míče, v němž si udržuje 80 % úspěšnost. Pokud tedy proti soupeři vystoupí, získá míč ve čtyřech z pěti případů. To v Premier League stačí na zařazení mezi top 5 % hráčů na jeho pozici.

Valverde je nejlepší v LaLize

Bentancur na hřišti ukazuje velký přehled a Tottenhamu dokáže vyhrát spoustu míčů nejenom zmíněným vystupováním, ale také zachycením soupeřovy přihrávky nebo ziskem odraženého míče. V této činnosti je podobně aktivní jako třeba Bruno Guimaraes, Declan Rice nebo Fabinho.

Druhou výraznou osobností uruguayského středu hřiště je Federico Valverde. Zatímco v Realu Madrid se přesunul na křídlo, v reprezentačním výběru plní stejně jako v předchozí klubové sezoně roli osmičky.

V takovém případě vyniká schopností překonávat s míčem na noze velké vzdálenosti a posouvat jej tak do lepších pozic pro vytvoření gólové šance. Mezi box-to-box záložníky byl v této dovednosti jednoznačně nejlepším hráčem LaLigy. GPA+ index z dílny 11Hacks, který vyjadřuje, jak dotyky hráče s míčem zvyšují šanci týmu na vstřelení branky, mu přisoudil hodnotu 5,4, zatímco nejbližší konkurenti ze španělské ligy Frenkie de Jong, Luka Modrič a Sergi Darder se pohybovali okolo 3. Nejenže tedy uruguayský záložník svých typických náběhů provedl během utkání zdaleka nejvíc ze všech, ale zároveň vedly k velkému množství nebezpečných situací.

Ačkoliv Bentancur i Valverde zvládnou nastupovat také na ofenzivnějších postech, trenér Diego Alonso dokáže dobře rozeznat jejich nejsilnější stránky. A Uruguay je i proto po všech stránkách dobře vybalancovaným celkem.