Portugalsko – Uruguay. Vzpomínky na poslední zápas? Cavani poslal Ronalda a spol. domů

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Portugalsko – Uruguay. Vzpomínky na poslední zápas? Cavani poslal Ronalda a spol. domů
Souboj hvězd na MS 2018 ovládl Edinson Cavani, který se prosadil dvakrát a poslal Ronalda z Ruska v osmifinále domů.
Souboj hvězd na MS 2018 ovládl Edinson Cavani, který se prosadil dvakrát a poslal Ronalda z Ruska v osmifinále domů.
Profimedia
Spolufavorit na celkové prvenství Portugalsko si může zajistit postup, pokud porazí Uruguay. Jihoamerický celek patří k tradičním účastníkům Mundialu a v žádném případě se nezříká postupu. Naopak, držitel dvou titulů (1930 a 1950) potřebuje zvítězit, aby své šance na postup zvýšil, protože v prvním utkání s Jižní Koreou jenom remizoval. Před čtyřmi lety v Rusku to byla právě Uruguay, která vystavila Portugalcům stopku. 

V nevyzpytatelné skupině H ještě není dobojováno, ale Portugalci jsou postupu do osmifinále blízko. Stačit jim bude jakákoliv výhra nad Uruguayí. Jihoevropanům přihrála dobrou výchozí pozici výhra nad Ghanou 3:2 a také remíza 0:0 Uruguaye s Jižní Koreou. 

Sestřih zápasu Portugalsko – Ghana
Livesport CZ

Cristiano Ronaldo, to je muž, kolem kterého se všechno točí. Hvězdný Portugalec nasměroval A Seleção do vedení proti Ghaně diskutabilní penaltou, avšak na to už se historie ptát nebude. Pro Ronalda to byla osmá branka na světových šampionátech a další historický počin. Apetit Ronaldovi určitě stoupne, ať už kvůli tomu, co se nedávno dělo na klubové úrovni v Manchesteru United, tak i ambicím mistrů Evropy z roku 2016. Portugalsko ještě nikdy mistrovství světa nevyhrálo, a i to je pro něj velkým lákadlem, stejně jako pro trenéra Fernanda Santose. 

Sestřih zápasu Uruguay – Jižní Korea
Livesport CZ

"V prvním poločase jsme dominovali, nebyli jsme však tak pronikaví, jak jsme být mohli a měli. Až v posledních 15 minutách se nám podařilo zrychlit tempo a dostávat se do nebezpečných pozic s větší rozmanitostí a kreativitou. Je ovšem třeba dát kredit Ghaně, která nám to znesnadňovala zavíráním prostorů," prohlásil po vítězném zápase kouč Santos a zároveň povzbudil některé hráče, kteří byli po utkání nespokojení s vlastním výkonem. "Odcházeli někteří hráči ze hřiště se sklopenými hlavami? Jsou to profesionálové a je normální, že ten či onen byl trochu zklamaný. Ale nakonec musí zvednout hlavu, protože Portugalsko vyhrálo," dodal zkušený stratég.

MS ve fotbale Katar: Skupina H
Flashscore

Uruguay naposledy Portugalce vyřadila

Uruguay už úspěch na Mundialu zažila, i když už je to hodně dávno. Vyhrála dvakrát v letech 1930 a 1950. Tradiční účastník bývá vždy adeptem na účast ve vyřazovací fázi a jinak tomu není ani tentokrát po remíze 0:0 s Jižní Koreou. Vzhledem k osazenstvu skupiny to každopádně může být ošemetný výsledek, takže proti Portugalcům bude potřeba získat body. Očekává se třaskavé utkání, protože Portugalsko má s Jihoameričany nevyřízené účty. Na posledním MS dokázala Uruguay v osmifinále vyhrát 2:1 díky dvěma brankám Edinsona Cavaniho. Zároveň šlo o jediný vzájemný souboj na vrcholném šampionátu. 

Fernando Santos zřejmě vsadí na stejnou sestavu jako proti Ghaně. Výjimkou je absence obránce Danila Pereiry, který si při tréninku zlomil žebra, a mistrovství pro něj s největší pravděpodobností skončilo. Výkonem v zápase proti Ghaně si řekl o základní sestavu i střídající střelec gólu Rafael Leão.

Uruguajský trenér Diego Alonso může v ofenzivě vsadit na Edinsona Cavaniho, portugalského kata z minulého Mundialu, stejně jako Luise Suáreze nebo Darwina Núňeze. La Celestes se ale stějně v posledních zápasech střelecky trápí. Korejcům na gól nedali a z posledních tří utkání dali jen dvě branky.

Bitva Portugalců s Uruguayí se odehraje v Lusailu na Iconic Stadium, kde se mimochodem bude hrát samotné finále šampionátu.

Přehled utkání Portugalsko – Uruguay + audiokomentář (20:00)

Pravděpodobné sestavy:

Portugalsko (4-3-3):

Costa - Cancelo, Dias, Pepe, Guerreiro - Bernardo, Neves, Carvalho - Fernandes, C.Ronaldo, Félix

Uruguay (4-3-3):

Pochet - Cáceres, Godin, Gimenez, Olivera - Valverde, Bentancur, Vecino - Pellistri, Suarez, Núňez