Prognóza Super Bowlu: Defenziva Eagles proti zkušenostem Chiefs i bratři proti sobě

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Prognóza Super Bowlu: Defenziva Eagles proti zkušenostem Chiefs i bratři proti sobě
Jason a Travis Kelceovi a jejich matka Donna.
Jason a Travis Kelceovi a jejich matka Donna.Profimedia
Nejsledovanější událost americké sportovní scény se blíží. V noci z neděle na pondělí je na programu LVII. Super Bowl. Poslední zápas sezony v zámořské lize amerického fotbalu NFL proti sobě odehrají týmy Philadelphia Eagles a Kansas City Chiefs.

Tradici, která začala v roce 1967, zřejmě nemá šanci nic zastavit. Super Bowl se hrál i v covidovém roce 2021, i když se kapacita stadionu v Tampě snižovala na třetinu. Nyní se potřetí vrací na State Farm Stadium v arizonském Glendale. Tentokrát už bez účasti New England Patriots, kteří tam v roce 2008 hráli finále a v roce 2015 slavili. 

Vůbec poprvé v historii Super Bowlů se proti sobě postaví dva quarterbeci černé pleti. Eagles povede do boje Jalen Hurts, Chiefs budou spoléhat na Patricka Mahomese. A poprvé také proti sobě nastoupí dva bratři. Jednou z hlavních person týmu Kansasu je Travis Kelce, přilbu s logem Eagles bude mít na hlavě jeho bratr Jason. Oba už mimochodem Super Bowl se svými týmy vyhráli.

Prognózu před závěrečným zápasem sezony poskytl webu Livesport Zprávy komentátor Jan Štiegler z O2TV.

O přednostech Chiefs

Chiefs mají v poslední době trochu víc zkušeností s velkými zápasy play off. Byli pětkrát v řadě v konferenčním finále, dvakrát si zahráli Super Bowl, přičemž ho jednou vyhráli a po roce pauzy se do něj vrací zpět. Ostřílených hráčů mají víc než Eagles, je tam i quarterback Patrick Mahomes, touchdowny sbírá Travis Kelce. Co se týče vyspělosti týmu, tak ta převažuje na stranu Kansasu.

O přednostech Eagles

Pokud budeme mluvit o jednotlivých pozičních skupinách, tak to vypadá, že navrch by mohli mít Eagles. Mají jednu z nejlepších obran v celé NFL. Je to jejich dominantní síla, což se ukazovalo celou sezonu i v posledním zápase proti San Francisku. Zlatem je pak jejich výjimečná defenzivní formace, která nahání quarterbacka. Na jejich "Front Seven" s borci, jakými jsou Haason Reddick, Javon Hargrave a Fletcher Cox je radost se dívat. Na druhou stranu od finále 2017, ve kterém Eagles porazili New England Patriots, zůstalo v týmu asi jen pět hráčů. Tak velkou proměnou Philadelphie prošla.

O Patricku Mahomesovi

Quarterback Kansasu možná stále nebude stoprocentně zdravý, výron v kotníku může stále cítit. Ač s tímto zraněním odehrál konferenční finále a hrál ho výborně, tak bylo zřejmé, že jistá limitace tam je. V Super Bowlu bude pod ještě větším tlakem a až dostane pár ran, tak to pro něj může být hodně nepříjemné.

O Jalenu Hurtsovi

Jalen není úplně klasický rozehrávač a často bere věci sám na sebe. Je neuvěřitelné rychlý a v sezoně nasbíral 833 rushing yardů a dosáhl 15 touchdownů, což jsou lepší čísla než u kdejakého běžce. Pokud Eagles v roce 2017 vyhráli trofej Vince Lombardiho s Nickem Folesem, který se vůbec nepouštěl do nějakých riskantních běhů, tak od Hurtse se naopak tento herní prvek očekává. Rozhodně je to jiný typ quarterbacka, než jakým je Mahomes.

O stadionu

State Farm Stadium je ale rozhodně fantastická aréna. Ač je to uzavřený stadion, tak se hraje na přírodní trávě, která mimo zápasy vyjíždí ven z arény a díky počasí a podnebí bývá po celou sezonu ve skvělé kondici. Phoenix je navíc ideální místo i pro fanoušky, Glendale je oblíbené turistické místo a tak to bude krásné vyvrcholení celé sezony.

Super Bowl se tradičně stěhuje po celé Americe a tentokrát se bude hrát v aréně týmu Arizona Cardinals. Stadiony se vybírají vždy čtyři roky dopředu a zajímavé bylo, že za 54 let se nikdy nestalo, aby slavil na svém hřišti domácí tým. Až dva roky zpět, když se hrálo se v Tampě, tak Buccaneers vyhráli a stejný kousek zopakovali loni v Inglewoodu domácí Los Angeles Rams. Tahle minisérie ale končí, Arizona se letos nedostala ani do play off.