Raketa je jeho štětcem, kurt jeho plátnem. Alcaraz ukázal, že budoucnost už je tady

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Raketa je jeho štětcem, kurt jeho plátnem. Alcaraz ukázal, že budoucnost už je tady
Raketa je jeho štětcem, kurt jeho plátnem. Alcaraz ukázal, že budoucnost už je tady
Raketa je jeho štětcem, kurt jeho plátnem. Alcaraz ukázal, že budoucnost už je tadyProfimedia
Když Carlos Alcaraz (19) po nedělním vítězství na US Open triumfálně padl na záda - a připomněl tak svůj idol Rafaela Nadala (36) - bylo to příznačné. V průběhu let se na US Open vystřídali různí šampioni, například Daniil Medveděv (26) nebo Dominic Thiem (29), ale toto vítězství bylo trochu jiné. Možná jsme právě byli svědky opravdového příchodu dalšího tenisového velikána.

O španělském teenagerovi se již dlouho mluví jako o muži, který by měl převzít vedení "silné trojky". Rafael Nadal, Novak Djokovič a Roger Federer dominují tenisu už téměř dvě desetiletí, přičemž první dva jmenovaní ještě ve 35, resp. 36 letech válí na grandslamech.

Alexander Zverev a Stefanos Tsitsipas se pokoušeli narušit monopol na vrcholu mužského tenisu, ale s velmi malým úspěchem. Medveděv a Thiem měli jisté úspěchy, ale vzhledem k tomu, že Rus se mimo tvrdé povrchy potýká s problémy a Thiem má neustále problémy se zdravím, Nadal a Djokovič obnovili svou dominanci.

Nadal vyhrál první dva letošní grandslamy, když porazil Medveděva v Austrálii a Caspera Ruuda ve Francii, zatímco Djokovič přehrál Kyrgiose ve Wimbledonu.

Statistiky utkání Ruud - Alcaraz

Neznamená to, že by některý z nich byl špatný hráč, ale prázdné místo, které brzy vznikne, je třeba zaplnit. Tenis ho možná konečně má.

Alcaraz se narodil ve španělském El Palmaru a v roce 2018 se připojil k akademii svého budoucího trenéra Juana Carlose Ferrera. O dva roky později debutoval na okruhu ATP v pouhých 16 letech.

Opatrný rozjezd, pak dominance

Alcarazův rok 2022 byl vskutku obdivuhodný. Poté, co rok zahájil pětisetovou prohrou s Matteem Berrettinim ve třetím kole Australian Open, si mnozí uvědomili, že je předurčen k tomu, být tenisovým velikánem.

Jeho první vítězství přišlo na turnaji Masters 1000 v Miami, kde se stal nejmladším hráčem, který kdy získal korunu. Ještě působivější je však vítězství Alcaraze na Madrid Open. Tam porazil tři nejvýše nasazené hráče Nadala, Djokoviče a Zvereva a došel si pro titul.

Stal se prvním teenagerem, který porazil Nadala na antuce, prvním hráčem, který na tomto povrchu porazil Nadala a Djokoviče, a zároveň prvním mužem od roku 2007, který na cestě za vítězstvím na Masters porazil tři hráče z první pětky.

Pavouk US Open 2022

Bylo zřejmé, že Alcaraz je přírodním úkazem. Své soupeře klidně smete jako neúprosná přílivová vlna. Přesto se však projevila jeho syrovost a nevyzrálost, když ve čtvrtfinále Roland Garros utrpěl porážku se Zverevem a v osmifinále Wimbledonu s Jannickem Sinnerem.

Na US Open vstoupil v poměrně nejisté formě, když předčasně vypadl v Kanadě a Cincinnati. Rychle se ukázalo, že to vůbec nic neznamenalo.

Alcaraz si došel pro první z jistě mnoha grandslamových titulů, když ve finále porazil Ruuda. Jeho vítězství také znamenalo, že se stal nejmladší světovou jedničkou v historii. Dříve aspirant na trůn je nyní mužem, který na něm sedí pohodlně a důstojně. O jeho vzestupu na vrchol nemůže být pochyb.

Cesta za titulem může být pro mnohé inspirací. Alcaraz je prvním mužem od Stefana Edberga v roce 1992, který vyhrál osmifinále, čtvrtfinále a semifinále v pěti setech. Dvě z těchto utkání končily až po druhé hodině ranní, a to včetně majestátní bitvy proti další hvězdičce Janniku Sinnerovi.

Díky vítězství se stal nejmladším mužem, který od Nadala v roce 2005 vyhrál turnaj kategorie major, což přispělo k dalšímu srovnávání obou hráčů.

Raketa je jeho štětcem, kurt jeho plátnem

Podobnost mezi Alcarazem a Nadalem je však reálně dána pouze jejich národností a houževnatostí. Alcaraz je do značné míry svůj. Pokud bychom chtěli srovnávat, podobá se spíše Djokovičovi.

Děsivým aspektem jeho hry je vyspělost, která vzdáleně přesahuje jeho věk. Jeho všestranný tenis je hrou zkušeného profesionála. Je to umělec a jeho raketa je jeho štětcem. Kurt je jeho plátnem.

Už teď se umí chovat jako chladnokrevný zabiják. Ve vypjatých chvílích umí být úplně klidný. Nikdy nehraje na jistotu, když je pod tlakem, ale naopak se zdá, že mu okamžik dodá dávku adrenalinu. A daří se mu.

Má před sebou ještě dlouhou cestu, aby dosáhl kariéry pravděpodobně nejlepšího mužského hráče všech dob - Nadala - ale ve stejném věku je Alcaraz potenciálně mnohem komplexnějším hráčem než on.

Teenager si získal přízeň fanoušků po celém světě díky své schopnosti udělat z každého svého zápasu hollywoodský trhák. 

I když snadno vyhraje, má v každém zápase asi tři nebo čtyři momenty, které se dostanou na sociální sítě. A jindy se prostě rozhodne vyhrát pětihodinový epos. Pohoda.

Na tenisový kurt chodí vyhrávat, ale je naprostou nutností, aby se u toho i bavil. Zdá se, že by raději zábavně prohrál, než ošklivě vyhrál. V mužském tenise už bylo mnoho falešných následovníků a velká trojka stále drží nadvládu nad grandslamy. Ale tentokrát to vypadá jinak.

Komentátor ESPN Patrick McEnroe to cítí také.

"Je pozoruhodné sledovat Alcaraze, jak spolu se Sinnerem, Tiafoem a dalšími mladými hráči zvyšuje tempo hry," řekl v neděli. "Pro mě je to opravdu začátek, ne konec, ale začátek skutečného střídání stráží v mužském tenise."

Alcaraz je nyní superhvězdou a je až strašidelné pomyslet na to, čeho by mohl dosáhnout. Vzhledem k tomu, že Nadal a Djokovič se blíží ke konci svých blyštivých kariér, není úplně nepředstavitelné, že by mohl dosáhnout hranice 20 grandslamů a trochu se přiblížit Nadalovu současnému mytickému počtu 22.

Pro tenis je to nové, ale opravdu vzrušující období, kdy se Alcaraz pomalu dostává do jeho čela. Bylo by bláhové úplně odepsat starou gardu, ale je fér říct, že budoucnost je konečně tady.