Boj o dva trůny: Alcaraz s Ruudem se utkají o první grandslam i post světové jedničky

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Boj o dva trůny: Alcaraz s Ruudem se utkají o první grandslam i post světové jedničky

Carlos Alcaraz se může stát nejmladší jedničkou žebříčku ATP.
Carlos Alcaraz se může stát nejmladší jedničkou žebříčku ATP.Profimedia
Nedělní finále mužské dvouhry na tenisovém US Open mezi Norem Casperem Ruudem (23) a Španělem Carlosem Alcarazem (19) se změní v boj o dva trůny. Oba se v New Yorku utkají o první grandslamový titul a zároveň o post světové jedničky. Vítěz nahradí v obou případech loňského šampiona Rusa Daniila Medveděva, který vypadl v osmifinále. Zápas začne na stadionu Arthura Ashe ve 22:00 SELČ.

Ruud se dostal do finále po výhře nad Rusem Karenem Chačanovem. Rodák z Osla, jenž byl před turnajem sedmý v žebříčku ATP, je prvním Norem v historii, jenž si zahraje na betonových kurtech ve Flushing Meadows finále. Dosud se tam nikdy nedostal přes 3. kolo. Zároveň je v grandslamové finále podruhé v této sezoně po antukovém Roland Garros, kde prohrál s jiným Španělem Rafaelem Nadalem (3:6, 3:6, 0:6).

Statistiky utkání Chačanov - Ruud

"Čeká nás zřejmě největší zápas kariéry," řekl Ruud po semifinále, kdy ještě netušil, zda v neděli narazí na Alcaraze, nebo na Američana Francese Tiafoea. "Bylo by nejspravedlivější, kdyby nás oba čekal poslední krok, a kdokoliv by z nás vyhrál, stal by se světovou jedničkou," doplnil norský tenista, jenž plní na turnaji roli nasazené pětky.

Ruud se utká s o čtyři roky mladším Alcarazem potřetí, zatím nezískal ani set. Naposledy prohrál v dubnu na tvrdém povrchu v Miami (5:7, 4:6). I díky této bilanci bude Španěl favoritem.

Pokud rodák z Murcie uspěje, stane se v 19 letech nejmladší jedničkou v historii. Překonal by rekord Australana Lleytona Hewitta, jenž usedl na trůn ve 20 letech, 8 měsících a 23 dnech. "Casper už hrál (grandslamové) finále na Roland Garros, zatímco já v něm budu poprvé. Budu muset zkrotit nervy, ale nechám tam všechno," uvedl Alcaraz.

Otázkou u mladého Španěla, kterému patřilo před US Open čtvrté místo v žebříčku, bude, jak se dokáže poprat s únavou z posledních tří třísetových zápasů. V semifinále s Tiafoem strávil na kurtu 4 hodiny 19 minut, předtím hrál s Italem Jannikem Sinnerem 5 hodin a 15 minut a v osmifinále čelil Chorvatu Marinu Čiličovi takřka další čtyři hodiny. Za posledních pět dní strávil na kurtech 13 hodin a 28 minut, zatímco Ruud zvládl poslední tři zápasy v součtu za necelých devět hodin.

Statistiky utkání Alcaraz - Tiafoe

"Možná budu trochu unavený, ale teď jsem šťastný. Sehrál jsem více pětisetových zápasů a myslím, že jsem na tyto velké chvíle mentálně a fyzicky připraven. Poslední rok jsem tvrdě makal na kurtech i v posilovně. Podle mě rozhodne především psychika," dodal Alcaraz.

Vítěz dvouhry získá 2,6 milionu dolarů (asi 64,2 milionu korun), poražený finalista si přijde na polovinu. Prémie pro nejlepší ale mají stále daleko k odměnám před pandemií koronaviru. V roce 2019 si šampion odnesl šek na 3,9 milionu dolarů.