Real – Barcelona. Poslední tři bitvy: Koemanův marný boj i černý den královského klubu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Real – Barcelona. Poslední tři bitvy: Koemanův marný boj i černý den královského klubu

Real – Barcelona. Poslední tři bitvy: Koemanův marný boj i černý den královského klubu
Real – Barcelona. Poslední tři bitvy: Koemanův marný boj i černý den královského klubuProfimedia
Historicky nejslavnější zápas fotbalového světa má zpátky svůj lesk. Po minulé sezoně, kdy Barcelona strádala a dlouho se pohybovala jen ve středu tabulky a daleko za Realem, se proti sobě tentokrát opět postaví první tým proti druhému. Jaké byly minulé tři duely těchto nesmiřitelných soupeřů?

24. října 2021, Barcelona – Real 1:2

Nebezpečné útoky: 85:30.

Podzim, během nějž bylo až smutné sledovat soužení giganta, jehož drtily následky finančních problémů. Barca pod koučem Ronaldem Koemanem a bez Argentince Messiho ani vzdáleně nebyla týmem, který by se mohl prát o titul. Domácí prohra s věčným rivalem ji uvrhla až na nedůstojné deváté místo. A Koeman se stal teprve druhým trenérem katalánského klubu v historii, který ztratil s Realem úvodní tři vzájemná střetnutí.

Po dlouhých 17 letech první El Clásico bez Ronalda či Messiho hledalo své nové hrdiny. Jedním se stal rakouský bek Alaba, jenž duel rozhodl parádní ranou z hranice šestnáctky, když po brejku nečekaně vyplaval na hrotu sestavy. Byl to jeho první zásah za Real po letním přestupu z Bayernu. Barce naopak chyběl kanonýr, který by využil její šance.

Statistiky utkání

12. ledna 2022, Barcelona – Real 2:3p

Držení míče v prodloužení: 65 % – 35 %.

Semifinále Španělského superpoháru v saúdskoarabském Rijádu rozhodlo až prodloužení. V něm tlak Barcelony sílil, jenže Real znovu udeřil z rychlého kontru. Do pokutového území vtrhl v pěti hráčích proti třem soupeřovým obráncům a poslední z nich Valverde uklidil volně se kutálející Rodrygovu přihrávku do sítě. Byla to pátá výhra "bílého baletu" nad úhlavním nepřítelem po sobě, jeho druhá nejdelší šňůra v dějinách vzájemných střetnutí.

Pro Xaviho, jenž v listopadu nahradil na lavičce Barcy Koemana, to bylo premiérové El Clásico v roli kouče. A hned musel přijmout porážku v utkání, v němž cítil, že byl jeho tým lepší. Po zápase si stěžoval na bojácný styl vítězů, kteří vyčkávali v bloku před svou šestnáctkou. Jeho protějšek Ancelotti si naopak pochvaloval, jak mazanou strategii zvolil.

Statistiky utkání

20. března 2022, Real – Barcelona 0:4

Střely na branku: 4:10.

První výhra Piquého a spol. po šesti neúspěšných pokusech nebo také třech letech. A shodou okolností znovu na stadionu soupeře. Domácím na Santiago Bernabéu až příliš scházel jejich klíčový snajpr Karim Benzema, jenž si léčil svalové zranění. Na počest 120. výročí od založení klubu nastoupili netradičně v černých dresech a vskutku to pro ně byl spíš smuteční úbor než oslavný kostým.

Na straně protivníka vyšel zápas především Aubameyangovi, jenž dva góly vstřelil sám a na další nahrál efektní patičkou. Ligový lídr z Madridu utrpěl nejhorší porážku od Barcelony od listopadu 2015 (taktéž 0:4), ani ta jej ovšem nevychýlila z jeho tance za titulem. Kouč Ancelotti se následně omluvil fanouškům, že se mu nepovedlo trefit sestavu.

Statistiky utkání