Události La Ligy: Španělsko tančí podle rytmu Realu Madrid, Barcelona sekunduje

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Události La Ligy: Španělsko tančí podle rytmu Realu Madrid, Barcelona sekunduje

Federico Valverde má v letošní sezoně střeleckou fazonu.
Federico Valverde má v letošní sezoně střeleckou fazonu.Profimedia
Derby je vždy výjimečné. V sázce je totiž více než jen tři body: čest, hrdost a důstojnost. A samozřejmě neodolatelná chuť vítězství, která se pokořením rivala násobí. Madridskému derby navíc v poslední době dodávaly jiskru kontroverzní tanečky Viníciuse Júniora. A tak byla na Metropolitanu k vidění skutečná bitva, souboj dvou odlišných stylů, Simeoneho Atlética a Ancelottiho Realu. Vítězství (2:1) hostům nakonec zajistili dvěma oslnivými zásahy Rodrygo s Valverdem. A nezapomněli zatancovat.

Los Blancos vyhráli už šestý zápas a ani bez klíčového hráče Karima Benzemy tak nepodlehli tlaku Barcelony. Svěřenci Xaviho Hernandeze totiž nadále ukazují svou sílu, když sbírají jedno přesvědčivé vítězství za druhým. A to navzdory velké rotaci v sestavě. Smeknout je třeba před Robertem Lewandowskim, který v šesti zápasech vstřelil osm gólů. A když k němu přidáte Dembélého, Raphinhu nebo Memphise Depaye, který dal Elche neuvěřitelný gól, soupeři se třesou.

Statistiky zápasu Barcelona - Elche

Kromě dvou gigantů baví španělský fotbal ještě Real Betis. Jejich start do soutěže je velkolepý. Není divu, že Borja Iglesias, střelec gólu proti Gironě, byl Luisem Enriquem povolán na zápasy španělské reprezentace.

Svou premiéru si ve slavném dresu zažije také Nico Williams. Jeho bratr Iñaki, někdejší reprezentant Španělska, se nakonec rozhodl hrát na MS za Ghanu. Na povolání, které nyní obdržel jeho mladší sourozenec, čekal mnoho let. V zákulisí se říká, že Luis Enrique nejmladšího Williamse pozval, aby v budoucnu nemohl následovat svého bratra. To je však blbost. Jeho výkonnost je totiž brilantní a blížící se mezinárodní debut si za předvedenou hru stoprocentně zaslouží.

Na spodku tabulky se zadařilo Cádizu, za nějž při první výhře v sezoně nastoupil i veterán Álvaro Negredo. Obrovskou radost měl trenér Sergio González, který si minimálně do dalšího ligového kola zachránil krk. O poznání hůře se cítí jeho kolega Fran Escribá z Elche, neboť klub z jihovýchodu Španělska získal dosud jeden jediný bod z 18 možných.

Hráč kola

Borja Iglesias prožívá ve svých 29 letech nejšťastnější období své kariéry. "El Panda", jak se mu přezdívá v šatně Betisu, vstřelil proti Gironě dva góly a zajistil svému týmu vítězství. V sezoně má na kontě už šest gólů, díky čemuž si vysloužil pozvánku do španělské reprezentace. Do mistrovství světa v Kataru zbývají pouhé dva měsíce a pokud Borja udrží nastolený trend, má velkou šanci dostat se do závěrečné nominace a zahrát si na největší akci roku.

Je to robustní útočník, který dokáže skórovat mnoha způsoby. Proti Gironě vstřelil první gól z penalty a druhý poté, co utekl svému strážci. Je však také skvělým hlavičkářem a díky svému pohybu zády k brance je pro systém Manuela Pellegriniho velmi cenný. 

Gól kola

Kombinace Tchouameniho a Rodryga, po které Real Madrid otevřel skóre na Metropolitanu, nebyla vůbec špatná. Skvělá byla také trefa Memphise Depaye, kterou Nizozemec načal svůj gólový účet v této sezoně. Úžasný zásah Radamela Falcaa však všechny předčil. Útočník Raya Vallecana akrobaticky zakončil přes obránce a netradiční kopem nachytal brankáře Unaie Simóna.

Podobný typem zakončení se v minulosti prezentovali Ibrahimovič či Haaland. Falcao ukázal, že stále nepatří do starého železa. Krásná branka však jeho týmu na San Mamés na bodový zisk nestačila.