Rogerův poslední tanec. Federer uzavřel kariéru nevyužitým mečbolem po boku Nadala

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Rogerův poslední tanec. Federer uzavřel kariéru nevyužitým mečbolem po boku Nadala

Roger Federer si i přes porážku poslední zápas kariéry užil.
Roger Federer si i přes porážku poslední zápas kariéry užil.Profimedia
Výjimečná éra Rogera Federera (41) vítěznou tečku nedostala. Dvacetinásobný grandslamový šampion v uvolněné atmosféře Laver Cupu uzavřel veleúspěšnou kariéru deblovou porážkou po boku Rafaela Nadala (36). Švýcarsko-španělský tandem nevyužil proti Američanům Jacku Sockovi (30) a Francesi Tiafoemu (24) mečbol a prohrál 6:4, 6:7, 9:11.

Čtyřiadvacet let rozdával radost elegantním tenisem. Ve dvouhře odehrál přes patnáct stovek zápasů, bezmála 82 procent z nich vyhrál (1251) a žádný nevzdal. Získal 103 titulů –⁠ 20 z grandslamů či šest z Turnaje mistrů, 310 týdnů strávil jako světová jednička, v 36 letech a 320 dnech byl nejstarším mužem v čele žebříčku.

Ani Federer ale věk nezastavil a byť pokračovat chtěl, nedovolilo mu to levé koleno, s nímž byl loni dvakrát na operaci. Dát sbohem fanouškům ale chtěl ještě jednou svým uměním na kurtu a pro rozlučku si vybral Laver Cup, u jehož zrodu před pěti lety stál. V Londýně, kde prožil spoustu krásných okamžiků, odehrál poslední zápas kariéry ve čtyřhře po boku Nadala.

Při nástupu do zaplněné O2 areny v Londýně dočkali hlasitých ovací. Utkání sledovaly tenisové ikony, ale například i herec Hugh Grant nebo spisovatelka J. K. Rowlingová. "Dělal jsem to už tisíckrát, ale tentokrát je to jiné. Díky všem, co dnes přijdete," napsal o přípravách před zápasem na twitteru švýcarský fenomén.

V úvodu prvního setu trefil Švýcar míček skrz mezeru v rohu sítě, což způsobilo úsměvné reakce. Oba týmy si držely servis až do stavu 5:4, kdy Evropané prolomili servis Tiafoea a získali první set. "Je to krásné sledovat vše až do posledního zápasu. Parádní způsob, jak ukončit kariéru. Díky Rogere Federere," napsala na sociální sítě Petra Kvitová.

Ve druhém setu získali Američané brzy brejk, v šesté hře ale tým "Fedal" vývoj vyrovnal. Evropané srovnali po reklamovaném dvojdoteku Tiafoea. Za stavu 5:5 odvrátili Nadal s Federerem šest brejkbolů a set dospěl do zkrácené hry. V ní zvítězili Američané 7:2 a vynutili si super tie-break.

Federer v něm dostal šanci zakončit kariéru triumfem. Za stavu 9:8 servírval na vítězství v zápase, Tiafoe ale mečbol odvrátil a poté dalším úderem zajistil stejnou možnost Američanům. Po dvou hodinách a 16 minutách zakončil duel Sock vítězným prohozem. Konec Federerovy kariéry nastal 25 minut po londýnské půlnoci.

Stav zápasu Výběru Evropy s Výběrem světa je tak po pátku nerozhodný 2:2. Dva body v úvodních dvouhrách zajistili výběru kapitána Björna Borga Nor Casper Ruud a Řek Stefanos Tsitsipas. První bod Výběru světa zaznamenal debutant Alex de Minaur z Austrálie.

Statistiky utkání Federer/Nadal –⁠ Sock/Tiafoe