Rybakinová zvládla souboj grandslamových šampionek a jako první prošla do semifinále AO

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Rybakinová zvládla souboj grandslamových šampionek a jako první prošla do semifinále AO

Jelena Rybakinová zvládla souboj se svou jmenovkyní a zahraje si o finále.
Jelena Rybakinová zvládla souboj se svou jmenovkyní a zahraje si o finále.AFP
Jelena Rybakinová (23) zvládla na Australian Open souboj grandslamových šampionek a stala se první semifinalistkou letošního ročníku úvodního grandslamu sezony. Úřadující vítězka Wimbledonu si poradila 6:2, 6:4 s Jelenou Ostapenkovou (25) a podruhé v kariéře se na majorech probojovala mezi nejlepší kvarteto. O finále si zahraje se světovou trojkou Jessicou Pegulaovou (28), nebo dvojnásobnou šampionkou Viktorií Azarenkovou (33).

Jelena Rybakinová loni senzačně ovládla Wimbledon, ukončila dva a půl roku dlouhé čekání na svůj třetí triumf, poprvé ovládla turnaj vyšší kategorie než WTA 250 a získala pro Kazachstán premiérový grandslamový titul. Za něj však kvůli zákazu startu Rusů a Bělorusů nedostala jediný bod do žebříčku a v následujících měsících neskrývala nespokojenost s tímto rozhodnutím ze strany vedení obou tenisových okruhů.

Třiadvacetiletá ruská rodačka tak místo debutu v Top 10 narážela na větších akcích už v úvodních kolech na vysoko postavené hráčky a až na čtvrtfinále v Cincinnati, finále v Portoroži a semifinále v Ostravě se jí nedařilo. Podobně nepovedené generálky jako před loňským Wimbledonem si odbyla před startem letošního Australian Open.

V Melbourne Parku ovšem chytla skvělou formu a po cestě do svého druhého semifinále na grandslamech ztratila jediný set, přičemž vyřadila loňskou finalistku Danielle Collinsovou, ve svém prvním osmifinále v tomto dějišti suverénní světovou jedničku Igu Šwiatekovou a v úterý po setech 6:2, 6:4 Jelenu Ostapenkovou, která se do čtvrtfinále majorů podívala poprvé od Wimbledonu 2018.

Detail zápasu Rybakinová – Ostapenková 2:0

Rybakinová prohrála s o dva roky starší Lotyškou oba předchozí souboje ve dvou setech, ale hlavně díky skvělému servisu měla tentokrát proti šampionce French Open 2017 navrch. V utkání odvrátila sedm z osmi brejkbolů a trefila celkem 24 vítězných úderů. Soupeřku pustila do vedení pouze na začátku druhé sady, navzdory čtyřem brejkbolovým hrozbám však otočila z 0:2 na 4:2 a náskok už si pohlídala. Po 79 minutách využila 11. esem svůj třetí mečbol.

O finále si zahraje se světovou trojkou Jessicou Pegulaovou, nebo dvojnásobnou šampionkou Viktorií Azarenkovou. O obsazení druhého semifinále se rozhodne až zítra po skončení soubojů Karolína Plíšková – Magda Linetteová a Aryna SabalenkováDonna Vekičová.