Senegal – Nizozemsko. Bez Maného, bez Depaye, atraktivní bitvě chybí střelci 85 gólů

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Senegal – Nizozemsko. Bez Maného, bez Depaye, atraktivní bitvě chybí střelci 85 gólů
Senegal – Nizozemsko. Bez Maného, bez Depaye, atraktivní bitvě chybí střelci 85 gólů
Senegal – Nizozemsko. Bez Maného, bez Depaye, atraktivní bitvě chybí střelci 85 gólůProfimedia
Když se bilancoval los skupinové fáze světového šampionátu a osudí svedlo do jedné skupiny Senegal a Nizozemsko, fanoušci mohli být natěšení na bitvu dvou ofenzivních klenotů. Jenže na souboj Memphise Depaye (28) a Sadia Maného (30) nakonec nedojde. Obě hvězdy totiž mají zdravotní potíže.

Zatímco Depay má ještě šanci do turnaje zasáhnout, neboť s týmem zůstal, trénuje a věří v zotavení, šance na Maného start v Kataru definitivně vyhasly. Rekonvalescence zraněného lýtka si žádá pauzu v řádu několika týdnů. Pro názornost toho, co oba hráči pro své národní týmy znamenají, jsou výmluvné počty gólů v reprezentaci, Depay jich dal 42, Mané ještě o jeden víc - 43. Nikdo v historii nevstřelil za Lvi z Terangy víc branek.

Kamarádi z Liverpoolu

Na setkání s Maném se mimochodem těšil i nizozemský kapitán Virgil van Dijk. Ještě nedávno spolu oba působili v Liverpoolu, než Senegalec zamířil do Bayernu. "Soucítím se Sadiem. Vím, jak důležitým hráčem zde chtěl pro svou zemi být. Má totiž takovou roli velmi často. Jeho absence můžeme samozřejmě využít," vyprávěl Van Dijk, když se ho novináři ptali na bývalého spoluhráče.

Oranjes jsou obecně pasováni do pozice favorita. Na první pohled přece jen nejsou tak závislí na jednom dílku puzzle jako jeho protivník. Přesto Nizozemsko musí mít na paměti, že se střetne s vítězem nedávného Afrického poháru národů.

V úzkém kontaktu byli Van Dijk s Maném i v posledních týdnech. "Den poté, co se zranil, jsem mu volal. Neměl přitom už tehdy nejlepší zprávy, ale pořád ale existovala jakási naděje. Teď už není žádná," vyprávěl stoper Liverpoolu. Také on moc dobře ví, jak těžké je nehrát na tak velkém turnaji. Chyběl na EURO 2020. 

Roli ofenzivního lídra týmu Senegalu zřejmě převezme útočník Watfordu Ismaila Sarr. "Neřeším, jestli na mě nyní leží větší tlak. Jsme tu jako jeden tým, pracujeme a vyhráváme jako tým," ubezpečuje muž, který dal v dresu Senegalu ve 48 zápasech 10 gólů.

Přehled zápasu Senegal – Nizozemsko + audiokomentář (17:00)

Depay není jen střelec

Ani trenér Louis van Gaal nezlehčuje ztrátu ve svých řadách. Moc dobře ví, jak velký přínos by mohl Memphis Depay na hřišti mít: "Stejně jako Senegalu i nám bude chybět nejlepší střelec. Memphis je ale zároveň i skvělý nahrávač."

Senegal i Nizozemsko mají na marodkách ještě další dva hráče, nicméně Fodé Ballo-Touré ani Marten de Roon nejsou tak důležitými články jako zmínění kanonýři.

Pravděpodobné sestavy:

Senegal (4-3-3)

É. Mendy – Sabaly, Koulibaly, Diallo, Jakobs – P. Sarr, N. Mendy, I. Gueye – Diatta, Dia, I. Sarr.

Nizozemsko (3-5-2)

Noppert – Timber, Van Dijk, Aké – Dumfries, Berghuis, Gakpo, F. de Jong, Blind – Janssen, Bergwijn.