Ackermann díky skvělému spurtu vyhrál 11. etapu Gira

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Ackermann díky skvělému spurtu vyhrál 11. etapu Gira, v čele závodu je i nadále Thomas
Ackermann vyhrál 11. etapu Gira.
Ackermann vyhrál 11. etapu Gira.Profimedia
Německý cyklista Pascal Ackermann (29) vyhrál ve spurtu 11. etapu Gira d'Italia, kterou opět v deštivém počasí poznamenala řada pádů. Růžový dres lídra uhájil britský jezdec Geraint Thomas (36), z průběžně třetího místa musel po těžkém pádu odstoupit jeho krajan a stájový kolega Tao Geoghegan Hart (28).

V hromadném karambolu se spolu s vítězem Gira z roku 2020 na zemi ocitli i Thomas či další z favoritů a průběžně druhý Primož Roglič, mohli ale pokračovat v závodu. Britský jezdec Ineosu místo toho zamířil sanitkou do nemocnice, podle prvních informací se silně udeřil hlavou o zem a má otřes mozku. Jen o chvíli později skončil po pádu a nárazu do dopravní značky Španěl Óscar Rodríguez.

"Tao se bohužel ošklivě zranil. Je to pochopitelně obrovská ztráta. Byl na tom výborně, byl ve skvělé pozici a je smutné, že jsme o něj takhle přišli," řekl v cíli Thomas. V karambolu byl zapleten i další cyklista Ineosu Pavel Sivakov, který sice etapu dokončil, nabral ale velké manko a vypadl z elitní desítky průběžného pořadí.

S 219 kilometry nejdelší etapa letošního ročníku Gira skončila hromadným spurtem poté, co peloton šest kilometrů před cílem dojel posledního uprchlíka. Hlavní pole ještě necelé dva kilometry před cílem rozdělil další pád, v těsném finiši pak měl nejvíce sil Ackermann. Německý jezdec porazil domácího Jonathana Milana a Brita Marka Cavendishe.

"Je to pro mě speciální vítězství," radoval se Ackermann ze třetího etapového vavřínu na Giru, prvního od roku 2019. "Je to pro mne první výhra v sezoně a jsem hrozně šťastný. Už v posledních dnech jsem se cítil fantasticky, ale až doteď se mi nepovedlo ukázat, jak silný jsem. Konečně jsem zpátky," řekl spurter, jenž na etapový úspěch v některém ze závodů čekal 288 dní.

Thomas s Rogličem byli až ve druhé části pelotonu a v celkovém pořadí je dál dělí pouhé dvě sekundy. Karel Vacek, který zůstal v závodu jako jediný z Čechů, dojel spolu s nimi na 70. místě. Pro Jana Hirta a Josefa Černého dnes Giro předčasně skončilo poté, co oba měli pozitivní test na covid-19.

Kompletní výsledky Gira