Další úspěch pro únik. Cort získal v promáčené desáté etapě svou první výhru na Giru

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Další úspěch pro únik. Cort získal v promáčené desáté etapě svou první výhru na Giru
Magnus Cort vyhrál desátou etapu Gira.
Magnus Cort vyhrál desátou etapu Gira.@EFprocycling
V pořadí 10. etapu letošního Giro d'Italia ovládl dánský cyklista Magnus Cort Nielsen (30) a zkompletoval sbírku vyhraných etap ze všech tří Grand Tour. V podmínkách, které svou náročností předčily i mokrý a větrný první týden, uspěl ve spurtu skupinky tří uprchlíků. Druhý finišoval po třech dnech znovu Kanaďan Derek Gee (25), třetí místo zbylo na Itala Alessandra De Marchiho (36).

Pořadatelé i týmy před etapou dlouze diskutovali o tom, zda závod zkrátit nebo dokonce úplně zrušit. Nakonec se 196 kilometrů dlouhému klání ze Scandiana do Viareggia rozhodli dát zelenou. Na promáčených silnicích se podařilo do úniku dne dostat čtveřici cyklistů, ze které po stoupání do Passo delle Radici zbyla trojice.

V pelotonu se týmy mezitím snažily své závodníky udržet především v bezpečí a co největším suchu, ani tak se ale závodu nevyhnula řada pádů a v balíku tak zůstalo 50 kilometrů před cílem jen kolem třiceti jezdců. 

Ze zúženého pole se pak sprinterské týmy dokázaly třem cyklistům v čele přiblížit jen na 40 sekund a z původně očekávaného sprinterského klání se stal další úspěch pro únik. V něm potvrdil své kvality ve finiši Magnus Cort z EF Education-EasyPost a ovládl svou první etapu na Giru. Ve sbírce má už šest vítězství na Vueltě a další dvě na Tour.

"Celý den jsme tlačili na pilu a snažili jsme se rozebrat peloton. Snad jsem ještě nezažil takovou etapu, kde bych musel celý den takhle tvrdě pracovat. Vyhrát potom, co jsem skoro ani nevěděl, co se děje, to je něco" řekl v cíli usmívající se vítěz, který přiznal, že mu kvůli dešti vůbec nefungovalo rádiové spojení s týmem.

Problémům se vyhnul nový majitel "maglia rosa" Geraint Thomas, který i ve středu vyrazí do závodu s dvěma sekundami náskoku na Primože Rogliče.

Cesta do Viareggia byla pro peloton Gira velmi mokrá
Cesta do Viareggia byla pro peloton Gira velmi mokrá@giroditalia

Peloton dál decimují nemoci

Peloton před etapou opustili kvůli koronaviru tři další cyklisté. Nákaza z probíhajícího závodu vyřadila Domenica Pozzoviva, Svena Erika Byströma a Calluma Scotsona. Celkem už o Giro kvůli covidu-19 přišlo devět jezdců včetně mistra světa a jednoho z největších favoritů Remca Evenepoela. Belgický cyklista skončil v neděli poté, co vyhrál časovku a dostal se do čela průběžného pořadí.

Ze závodu navíc v průběhu úterý odstoupil kvůli nespecifikované nemoci kapitán stáje Bora a šestý jezdec průběžné klasifikace Alexander Vlasov. Ruský cyklista vzdal závod po zhruba 70 kilometrech. V deštivém dni měl Vlasov od startu problémy a nedokázal držet tempo s hlavním polem. V průběžném pořadí ztrácel na vedoucího Gerainta Thomase 63 sekund.

Pořadatelům dělá problémy také počasí a kvůli čerstvému sněhu a nebezpečí lavin museli zkrátit páteční 13. etapu, která měla být vrcholem druhého týdne. Místo 207 km se pojede 199 km a peloton vynechá Velký Svatobernardský průsmyk, jenž měl být s 2469 metry tzv. Cima Coppi, tedy nejvyšším bodem letošního Gira. Novým místem s nejvyšší nadmořskou výškou v letošním ročníku tak bude Tre Cime di Lavaredo, kde skončí 26. května 19. etapa.