Růžový trikot udržel na Giru Thomas, etapu v Dolomitech ovládl domácí cyklista Zana

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Růžový trikot udržel na Giru Thomas, etapu v Dolomitech ovládl domácí cyklista Zana
Filippo Zana zvládl horský dojezd a ovládl 18. etapu Gira.
Filippo Zana zvládl horský dojezd a ovládl 18. etapu Gira.@giroditalia
Náročnou horskou 18. etapu Gira d'Italia vyhrál italský cyklista Filippo Zana (24). Růžový trikot v den svých narozenin udržel Brit Geraint Thomas (37), jenž dojel do cíle společně se slovinským rivalem Primožem Rogličem (34), který vystřídal na průběžné druhé pozici Portugalce Joaa Almeidu (24).

O vítězi první z trojice klíčových etap v Dolomitech se rozhodovalo mezi jezdci, kteří unikli skupině favoritů na celkové umístění. Po 161 kilometrech a pěti vrchařských prémiích úřadující mistr Itálie Zana na Val di Zoldo přespurtoval Thibaulta Pinota. Zkušený Francouz, jenž po sezoně ukončí kariéru, dojel druhý už minulý týden v etapě v Crans Montaně a opět tak na svém posledním Giru nedosáhl na vítězství.

Několik minut za uprchlíky bojovali o cyklisté o celkové umístění. Tempu Rogličova pomocníka z týmu Jumbo-Visma Seppa Kusse nestačil Almeida a nabral dvacetisekundovou ztrátu, jež ho stála průběžné druhé místo. Naopak lídr týmu Ineos Grenadiers Thomas se bez větších problémů Rogliče udržel a dojel těsně za ním osmý s odstupem necelých dvou minut za vítězem.

Šampion Tour de France 2018 Thomas díky tomu zvýšil náskok v čele průběžného pořadí, před trojnásobným vítězem Vuelty Rogličem vede o 29 sekund. Třetí Almeida, který dnes skončil osmý, je zpět o dalších 10 sekund.

Papírově ještě těžší etapa čeká cyklisty v pátek, po 183 km vyvrcholí stoupáním nejvyšší kategorie na Tre Cime di Lavaredo.

Výsledky Giro d'Italia