Pogačar podruhé ovládl slavný Lutych-Bastogne-Lutych a slaví šestý úspěch na monumentu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Pogačar podruhé ovládl slavný Lutych-Bastogne-Lutych a slaví šestý úspěch na monumentu
Pogačar vyhrál podruhé Lutych-Bastogne-Lutych a slaví šestý úspěch na monumentu
Pogačar vyhrál podruhé Lutych-Bastogne-Lutych a slaví šestý úspěch na monumentuProfimedia
Slovinský jezdec Tadej Pogačar (25) vyhrál podruhé v kariéře cyklistický monument Lutych-Bastogne-Lutych. Po samostatném úniku zvítězil s náskokem 1:39 minuty před Francouzem Romainem Bardetem. Hromadný spurt o třetí místo pro sebe rozhodl Nizozemec Mathieu van der Poel, který ovládl předchozí monumenty Kolem Flander a Paříž-Roubaix.

Dvojnásobný vítěz Tour de France Pogačar rozhodl nástupem 35 km před cílem 254,5 km dlouhé trati v prudkém stoupání na Cote de La Redoute a navázal na triumf z roku 2021. Výhrou ve 110. ročníku nejstarší z jarních klasik si vynahradil zklamání z loňského závodu, v němž si při pádu zlomil zápěstí. O rok dříve zase místo obhajoby titulu před startem odcestoval po náhlém úmrtí matky své přítelkyně Ursky Zigartové.

"Byl to pro mne hodně emotivní den. Myslel jsem na Ursčinu matku a jak jsme před dvěma lety museli odjet domů. A na loňský rok, kdy jsem si zlomil ruku. Poslední dva roky pro mne byly hodně těžké. Jel jsem dneska pro Ursčinu matku a jsem šťastný, že jsem tenhle krásný závod zase dokázal vyhrát," řekl hvězdný Slovinec.

Na některém z pěti cyklistických monumentů triumfoval pětadvacetiletý jezdec stáje UAE Team Emirates už pošesté. Více titulů z těchto prestižních závodů měl v tomto věku na kontě jen legendární Belgičan Eddy Merckx, který do 25 let nasbíral devět z celkových 19 vítězství.

Devětadvacetiletý mistr světa Van der Poel má ve sbírce rovněž šest titulů z cyklistických monumentů a útok na sedmý mu nevyšel. Jako první jezdec od roku 1986 ale dokázal v jedné sezoně dojet na stupních vítězů v závodech Kolem Flander, Paříž-Roubaix a Lutych-Bastogne-Lutych. Naposledy to dokázal jeho otec Adrie van der Poel.

Lutych-Bastogne-Lutych