Prestižní spurt na Champs-Élysées ovládl Meeus, celkovým vítězem Tour se stal Vingegaard

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Prestižní spurt na Champs-Élysées ovládl Meeus, celkovým vítězem Tour se stal Vingegaard
Jonas Vingegaard obhájil loňský triumf.
Jonas Vingegaard obhájil loňský triumf.Profimedia
Dánský cyklista Jonas Vingegaard (26) suverénně obhájil loňský triumf na Tour de France. V nedělní poslední 21. etapě s cílem v Paříži, ve které se závodí až v samotném závěru, dojel bezpečně v pelotonu. Životní výhru si připsal belgický nováček Jordi Meeus (25).

Jezdec stáje Jumbo-Visma Vingegaard si druhé celkové prvenství na Tour v kariéře zajistil s náskokem sedmi a půl minuty před dvojnásobným vítězem "Staré dámy" Tadejem Pogačarem. Čtyřiadvacetiletý slovinský jezdec počtvrté za sebou ovládl hodnocení cyklistů do 25 let.

"Jsem šťastný a pyšný. Vyhrát podruhé je opravdu neskutečné," řekl Vingegaard. "Bylo to hrozně dlouhé, ale uteklo to strašně rychle. Užil jsme si každý den. Bylo to super náročné, ale souboj s Tadejem byl skvělý. Vítězství dnes oslavíme dobrou večeří," dodal.

Třetí místo v celkové klasifikaci obsadil Pogačarův stájový kolega Brit Adam Yates. Zelený trikot pro vítěze bodovací soutěže získal vítěz čtyř etap Jasper Philipsen z Belgie. Puntíkovaný trikot pro nejlepšího vrchaře vybojoval Guilio Ciccone z Itálie.

Vingegaard za celkovým prvenstvím vykročil vítězstvím v časovce, po které vedl před Pogačarem o téměř dvě minuty. Obhajobu poté potvrdil v královské etapě s 28 kilometrů dlouhým stoupáním na Col de la Loze, ve které Slovinec odpadl a Vingegaard navýšil náskok na 7:35 minuty.

Meeus si pro nejlepší výsledek v kariéře dospurtoval v dramatickém hromadném finiši. Nejtěsnějším rozdílem v něm porazil krajana Philipsena a Dylana Groenewegena z Nizozemska.

"Jel jsem za Pedersenem, využil jsem vzduchového pytle a na cílové čáře jsem byl těsně první. Vyhrát poprvé a právě tady je neuvěřitelné," přidal Meeus, který prodloužil neporazitelnost belgických jezdců na Champs Élysées.

Loni závěrečnou etapu Tour ovládl Philipsen, v roce 2021 Wout van Aert, který letos odstoupil před 18. etapou kvůli blížícímu se narození syna.

Kompletní výsledky TdF