Sklenička a jeho nejlepší sezona. Body naskákaly, nestěžuju si, říká obránce

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Sklenička a jeho nejlepší sezona. Body naskákaly, nestěžuju si, říká obránce

David Sklenička má bronz z posledního MS.
David Sklenička má bronz z posledního MS.Profimedia
Hokejový obránce David Sklenička (26) má nakročeno k nejvydařenější sezoně v kariéře z pohledu zisku kanadských bodů. Dosavadním maximem beka v základní části v nejvyšších soutěžích je 17 bodů ze sezony 2020/21 v dresu Jokeritu Helsinky v KHL, po 15 zápasech aktuálního ročníku v Brynäs má ale na kontě už čtyři branky a 11 asistencí.

"V Brynäs se mi hodně líbí, hokejově si nemám na co stěžovat. Na začátku sezony jsem posbíral pár bodů, zásluhou štěstí a shody okolností. My ale chceme, aby se nám dařilo týmově, což se momentálně neděje. Věřím ale, že máme silný tým a jak půjde sezona, tak budeme postupovat výš a výš a v play off budeme těžkých soupeřem pro ostatní," řekl Sklenička novinářům na srazu národního týmu v Českých Budějovicích.

Odchovanec Berouna je s 15 body dokonce osmý v kanadském bodování celé soutěže. "Body tam naskákaly a já si určitě nestěžuju. Je to ale rolí v týmu, kterou jsem dostal. Od začátku chodím na přesilové hry, ve kterých jsem ale tolik bodů neudělal," podotkl. "Pomůže to ale na sebevědomí a pak má člověk víc času při pět na pět nějaký bod posbírat," doplnil.

Účastník tří světových šampionátů, který se v květnu podílel na zisku bronzové medaile v Tampere, navíc patří mezi nejvytěžovanější hráče týmu. "Od začátku sezony mě trenéři posílají na všechny situace a čas strávený na ledě tomu odpovídá. Je to kolem 23 minut. Ale i proto, že je občas někdo zraněný, takže naskakují mladší a méně zkušení kluci, kterým trenéři tolik nevěří. Za důvěru jsem ale rád," řekl.

Hokej ve Švédsku je jiný

Bývalý hráč extraligové Plzně v posledních sezonách každoročně střídal týmy. Z domácí soutěže odešel do zámoří, po sezoně na farmě se na začátku dalšího ročníku vrátil do Evropy a hrál za Jokerit v KHL. V průběhu minulé sezony přešel do Oulu ve finské lize a nyní hraje ve Švédsku.

"Ve finské lize je to jen o bránění a hře ve středním pásmu. Švédská hra je ale trošku něco jiného. Všechny týmy neustále napadají a nemáme na nic čas. Střední pásmo se tam prakticky nehraje. Hrajeme ho jen my, protože máme finské trenéry," řekl Sklenička.

V Brynäs vede tým jako hlavní kouč Mikko Manner společně s Kallem Kaskinenem, jenž v minulé sezoně působil u české reprezentace, a Arim-Pekkou Pajuluomou, kterého Sklenička znal z Jokeritu. "Určitě mi pomohlo, že jsem znal dva trenéry. Hlavního kouče jsem poznal v minulé sezoně na Českých hrách v Ostravě. Od začátku jsem měl dobrý pocit z toho, že tým mě zná a ví, co ode mě čekat. Nešel jsem do neznáma," pochvaloval si český bek.

Adaptaci v novém prostředí mu ulehčil i brankář Anders Lindbäck, se kterým nastupoval v KHL a jenž z Gävle, kde tým Brynäs IF sídlí, pochází. "Když jsem podepsal smlouvu, tak mi hned psal, že když budu cokoliv potřebovat, tak se na něj můžu obrátit. Několikrát jsem to využil. Nenechal mě v tom, že bych tam byl sám, a měl jsem od začátku parťáka. Znal jsem ale i další dva kluky, kteří se mnou hráli v Jokeritu," uvedl Sklenička.