Koudelkovi se ve Willingenu zadařilo, po čtyřech letech se vrátil v SP do nejlepší desítky

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Koudelkovi se ve Willingenu zadařilo, po čtyřech letech se vrátil v SP do nejlepší desítky
Roman Koudelka se předvedl.
Roman Koudelka se předvedl.Profimedia
Skokan na lyžích Roman Koudelka (34) obsadil ve Willingenu deváté místo a zaznamenal nejlepší výsledek ve Světovém poháru za poslední čtyři roky. Mezi ženami byla Karolína Indráčková (26) sedmnáctá. Vyhráli Němec Andreas Wellinger (28) a Norka Silje Opsethová.

Koudelka v prvním kole předvedl skok dlouhý 132 metrů a patřilo mu 15. místo. Pak si však český reprezentant polepšil na 145 metrů a díky šestému nejdelšímu výkonu druhého kola přišel i výrazný posun v konečném pořadí.

Koudelkovi pomohl také silný vítr, se kterým mělo problémy několik favoritů. Deváté místo je pro čtyřiatřicetiletého skokana nejlepším výsledkem ve Světovém poháru od února 2020, kdy byl šestý v Sapporu.

"Je to krásný pocit. Dlouho jsem čekal a věřil, ze můžu být zase v TOP 10. Cesta byla opravdu dlouhá, ale tohle za to stálo," uvedl Koudelka pro média. "Po finálovém skoku jsem si užíval emoce, které byly úžasné a bylo jich opravdu hodně," dodal.

Skokany přitom opět trápilo počasí. "Déšť byl opravdu nepříjemný. V nájezdové stopě teklo víc vody, než při letních závodech. Pořadatelé ale udělali skvělou práci. Patří jim velké poděkování," dodal Koudelka, jemuž se ve Willingenu povedl už v sobotu první skok a dosud byl v sezoně nejlépe sedmnáctý.

Wellinger si sedmý úspěch v seriálu zajistil díky výkonům 139 a 149 metrů. Druhý byl se ztrátou dvou bodů Rjoju Kobajaši z Japonska (144,5 a 146 m). Třetí skončil Gregor Deschwanden ze Švýcarska.

V čele průběžného pořadí SP je stále Rakušan Stefan Kraft, který byl dnes šestý. Na prvním místě má náskok 178 bodů před Wellingerem, třetí Rjoju Kobajaši zaostává o 233 bodů. Koudelkovi patří se ziskem 64 bodů 31. místo.

Výsledky skoků na lyžích

Šestadvacetiletá Indráčková skočila 117 a 120 metrů a atakovala svůj nejlepší výsledek v ročníku, jímž je patnáctá pozice z prosincového závodu v Garmisch-Partenkirchenu. Předtím byla šestnáctá v Engelbergu.

Závod vyhrála Opsethová, jež předvedla veleskoky 141,5 a 150 metrů. Světový pohár vede dnes druhá Nika Prevcová ze Slovinska, Indráčkové patří 27. pozice.