Slavia – Sparta. Kuchta se jako psanec vrací do Edenu, kde se z něj stala hvězda

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Slavia – Sparta. Kuchta se jako psanec vrací do Edenu, kde se z něj stala hvězda

Slavia – Sparta. Kuchta se jako psanec vrací do Edenu, kde se z něj stala hvězda
Slavia – Sparta. Kuchta se jako psanec vrací do Edenu, kde se z něj stala hvězdaProfimedia
V lize momentálně nikdo neoslňuje lepší formou než on. Sparťanský útočník Jan Kuchta (25) nasázel v minulých třech kolech nejvyšší fotbalové soutěže čtyři góly a konečně naplňuje to, proč na Letnou přišel. V derby ale bude sledovaný daleko víc z jiného důvodu. Svou okružní jízdu ze Slavie přes Moskvu totiž nezakončil v létě opět v Edenu, nýbrž na území úhlavního nepřítele. A to po ne zrovna džentlmenském jednání…

Přitom spojení Kuchty se Slavií se zdálo být ještě donedávna harmonické (alespoň tak, jak to dovoluje útočníkova komplikovaná povaha). Během jeho sezonu a půl dlouhého působení v klubu unikl za zdi kabiny jediný slovní incident s koučem Trpišovským. Útočník se pro Slavii, za níž ve 43 utkáních v lize nasázel 24 branek, stal dlouho tolik hledaným (a nenacházeným) mužem na hrot.

Spolu se sparťanem Hložkem se podělil o korunu pro krále střelců nejvyšší soutěže, radoval se z titulu, zářil v pohárové Evropě. Když dvěma góly sestřelil Nice, fanoušci přimhouřili oči nad neustálými nafilmovanými pády, jimiž se snažil si vymodlit penaltu. A šéf Slavie si na adresu vyhlášeného chovatele slepic pár měsíců na to na Twitteru pochvaloval: "Posnídal jsem vajíčka, která mi daroval Honza Kuchta, a jsou stejně skvělá jako jeho góly. Ideální hráč!"

Brzy se ukázalo, že ideální je i pro reprezentaci. Rvavý, soubojový forvard zastoupil zraněného Patrika Schicka skvěle a ve dvou červnových utkáních Ligy národů proti Švýcarsku a Španělsku dal dva góly a na další přihrál. Jeho náramný lob málem Česku přinesl skalp jednoho z nejlepších týmů planety. Byl na vrcholu a také v hledáčku anglických či belgických klubů.

Neřešíme ho, zní ze Slavie

Jenže Slavii se nezdála jimi nabízená částka a hráče pustila až v lednu, kdy Lokomotiv Moskva vysázel na stůl přestupovou částku 130 milionů korun. "Vzpomínky mám jen nejkrásnější," loučil se s červenobílým národem Kuchta.

Po pár týdnech se ukázalo, že angažmá v Rusku nebylo kvůli vypuknutí válečnému konfliktu na Ukrajině zrovna životní trefou a hráč s kořeny ve východních Čechách se svým agentem začali svůj zrak upínat k návratu domů. Na to slyšela Slavia, jejíž zástupci si s oběma v létě v Praze sjednali schůzku. Boss Tvrdík na ni dokonce dorazil během své vyčerpávající léčby rakoviny. A Kuchta? Podle Slavie na ni nejen nepřišel, ale ani se z účasti neomluvil.

Proto, když měl Tvrdík na předsezonní tiskovce reagovat na fotbalistův přestup do Sparty (jež byla údajně v jednáních rychlejší), jen si obrazně řečeno odplivl: "Kuchta? Kdo to je?"

Dlouho to vypadalo, že výbušný hráč, jenž v Praze začínal jako dorostenec právě ve Spartě, na Letné zapadne tak jako mnozí po návratu z ciziny před ním. V neúspěšném letním předkole Evropské konferenční ligy proti Vikingu nebyl rozdílovým hráčem, jímž být měl, při ligové premiéře proti Liberci neurvale šlápl na hlavu soupeřova gólmana a za vyloučení pak stál pět zápasů. Příliš mu neseděla ani hra na dva útočníky.

Nastartovalo jej až vyloučení parťáka Čvančary v říjnovém duelu s Hradcem Králové, po němž zůstal vpředu sám. "Ne že bych se s ním cítil špatně, ale vyšlo to tak, že jsem měl víc prostoru," komentoval změnu.

Svým diskutabilním gólem (prvním v sedmém soutěžním zápasu za Spartu), kdy ofsajd jasně prokázaly televizní kamery (on do nich však tvrdil opak) dokonal obrat v zápasu a od té doby je k nezastavení. "Ze začátku sezony, kdy jsme vypadli s Vikingem jsem si to bral hodně. Myslím si, že ve druhé půli jsem ukázal, že starý Kuchta se vrací a že to bude gradovat," prohlásil po zápase s Hradcem.

Gradovat to nepochybně bude v neděli. A hodně. Příznivci v Edenu si už na Kuchtu cvičí svá hrdla. "V kabině jsme se o něm nebavili, bude to téma spíš pro fanoušky. Pro nás je to aktuálně hráč Sparty, rozhodl se tak, jak se rozhodl. Budeme se ale snažit o to, aby výsledkově pocítil, že si vybral špatně," řekl jasně pro klubové stránky asistent slávistického kouče Jaroslav Köstl.

Derby má zase svého psance…