Souček přihrál na jeden ze čtyř gólů West Hamu, Slovan v EKL vypadl na penalty

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Souček přihrál na jeden ze čtyř gólů West Hamu, Slovan v EKL vypadl na penalty
Aktualizováno
Tomáš Souček (uprostřed) slaví se spoluhráči jeden ze čtyř gólů West Hamu.
Tomáš Souček (uprostřed) slaví se spoluhráči jeden ze čtyř gólů West Hamu.AFP
Kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Souček (28) se podílel gólovou přihrávkou na vítězství West Hamu 4:0 nad kyperskou Larnakou, jímž anglický klub stvrdil postup do čtvrtfinále Evropské konferenční ligy. Do něj prošel také poprvé ve své historii Lech Poznaň, naopak pro Slovan Bratislava zůstaly jeho brány zavřené. Úřadující slovenský šampion inkasoval v domácím duelu s Basilejí vyrovnávací gól v 93. minutě a následné penalty nezvládl. Končí i Lazio Řím a Villarreal.

West Ham – AEK Larnaka 4:0

West Ham s přehledem ovládl i odvetu a Larnaku porazil 4:0. Za Kladiváře vstřelil při vysoké výhře dva góly Jarrod Bowen, jenž se prosadil poprvé od konce ledna. Do statistik střetnutí se zapsal i Tomáš Souček – odehrál celý duel a zaznamenal jednu asistenci. Hosté kvůli červené kartě v prvním dějství nesebrali síly ani na jeden gól, a tak domácím v obraně příliš nescházel ani zraněný Vladimír Coufal.

Pro jeho tým je evropská scéna poslední nadějí na úspěšný závěr sezony. Brzy se ujal vedení, nicméně stavidla otevřelo až vyloučení Portugalce Gustava krátce před přestávkou. V 65. minutě prokázal svůj přehled při standardní situaci Souček, když hlavou sklepl Cresswelův roh na 18letého Divina Mubamu a ten si trefou z bezprostřední blízkosti na 4:0 připsal první soutěžní zásah za A-tým.

Sivasspor – Fiorentina 1:4

Zatímco úvodní zápas Antonín Barák coby střídající hráč jediným gólem rozhodl, tentokrát zůstal jen lavičce Fiorentiny. Sivasspor, který postoupil ze skupiny na úkor pražské Slavie, v domácí odvetě smazal manko v 35. minutě, kdy se výstavně trefil Erdogan Yesilyurt. Jedenáctý celek italské ligy ale ještě do poločasu vyrovnal a po změně stran třemi góly skóre otočil. Fiorentina si připsala šestou soutěžní výhru po sobě, Arthur Cabral skóroval sedmkrát z posledních osmi klání.

Slovan Bratislava – Basilej 2:2, 1:4 pen.

Slovan padl až po velkém boji. Jedním z jeho hnacích motorů byla slovenská legenda Juraj Kucka, bývalý sparťan měl během úvodních 17 minut podíl na první brance svého týmu a druhou vstřelil sám. Hosté ovšem zápas za stavu 0:2 nevzdali a následně předvedli stíhací jízdu, kterou korunoval v 93. minutě vyrovnávací trefou k tyči Zeki Amdouni. Obrat pak Basilej úspěšně dokonala v závěrečném rozstřelu. Slovanisté tak další evropskou kapitolu v historii klubu nenapíší a stále platí, že čtvrtfinále novodobých soutěží UEFA se ještě nikdy nezúčastnili.

Alkmaar – Lazio Řím 2:1

Alkmaar proti Laziu zopakoval výsledek z úvodního duelu a výhrou 2:1 stvrdil krok do další fáze soutěže. Postupovou matematiku sice ve 21. minutě dočasně anuloval Felipe Anderson, AZ ovšem hlavně díky Jesperu Karlssonovi vývoj klání otočilo. Švéd si připsal gól i asistenci a Lazio se tak hlavně kvůli němu stalo jediným italským celkem ve všech soutěžích UEFA, který letos ve vyřazovací fázi nepostoupil do čtvrtfinále.

Nice – Šeriff Tiraspol 3:1

Nice slaví na evropské scéně největší úspěch za posledních 63 let. Poprvé od roku 1960 se totiž probojovalo do čtvrtfinále soutěže pod záštitou UEFA. Týmu z jihu Francie zajistil vítězství v 53. minutě rozhodující trefou utkání Terem Moffi. Pro Orly to byl zároveň 10. soutěžní duel před vlastním publikem v řadě bez porážky. Jejich posledním katem na domácí půdě tak i nadále zůstává Slovácko.

Djurgaarden – Lech Poznaň 0:3

Historický postup do čtvrtfinále evropských pohárů naopak vybojoval Lech Poznaň. Úřadující polský mistr hájil na hřišti Djurgaardenu náskok 2:0 z úvodního domácího duelu a ve 44. minutě mu nahrálo vyloučení Marcuse Danielsona. V početné převaze pak hosté v poslední čtvrtině utkání zaznamenali všechny tři branky.

Villarreal – Anderlecht 0:1

Anderlecht si připsal nečekaný skalp. Po remíze 1:1 z domácího utkání uspěl na hřišti Villarrealu a vyřadil jednoho z největších favoritů na celkový triumf v soutěži. Vítěznou branku vstřelil v 73. minutě Alžířan Islam Slimani. Tým z Bruselu tak nadále může snít o zisku evropské trofeje, což se mu naposledy podařilo v roce 1983.