Staněk: Zažil jsem nejnáročnější podzim kariéry. Z Plzně se nikam nehrnu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Staněk: Zažil jsem nejnáročnější podzim kariéry. Z Plzně se nikam nehrnu

Staněk vyhrál podzimní část novinářské ankety Zlatý míč o nejlepšího českého fotbalistu sezony.
Staněk vyhrál podzimní část novinářské ankety Zlatý míč o nejlepšího českého fotbalistu sezony.@fcviktoriaplzen
Brankář Jindřich Staněk (26) prožil velmi povedený půlrok, mimo jiné výrazně pomohl Plzni k postupu do skupiny Ligy mistrů, na případný přestup do zahraničí ale nyní nepomýšlí. Vítěz podzimní části novinářské ankety Zlatý míč o nejlepšího českého fotbalistu sezony se soustředí na ligové jaro, v němž bude s Viktorií hájit první místo v tabulce a útočit na obhajobu titulu.

Staněk nedávno v Plzni prodloužil smlouvu do roku 2025, přesto některá média spekulovala o tom, zda by v blízké době nemohl zamířit do zahraničí. "V první řadě chci říct, že jsem na Viktorce maximálně spokojený, týmu se daří a vše si sedlo. Máme tady výbornou partu. Nikam se nehrnu, na jaře nás čeká další velká výzva," řekl novinářům Staněk.

"Jednou bych to v zahraničí ale ještě zkusil, to nebudu lhát, to musí být cíl. A kdyby to byla Anglie, nezlobil bych se. Ale teď to neřeším a soustředím se na svou práci tady v Plzni," doplnil český reprezentant, který v začátcích kariéry jako velmi mladý působil v anglickém Evertonu, ale za A-tým si start nepřipsal.

Staněk na jaře minulé sezony výrazně pomohl Plzni k nečekanému ligovému titulu a během uplynulého podzimu, který se kvůli mistrovství světa v Kataru hrál ve velkém zápasovém tempu, na povedené výkony navázal. S Viktorií prošel do skupiny Ligy mistrů a v domácí soutěži s ní vede tabulku. Za ligový podzim si připsal sedm čistých kont.

"Byl to nejnáročnější podzim, co jsem zažil. Zápasů bylo hodně a ve strašně rychlém sledu. Prakticky jsme od startu sezony hráli každý čtvrtý den. Předkola, pak do toho začala liga, skupina (Ligy mistrů). Prakticky nebyl moc prostor pro klasický trénink, střídaly se předzápasové a pozápasové jednotky," poznamenal Staněk. "Nejvíc si cením všech těch předkol Ligy mistrů, tam jsme ukázali obrovskou sílu. To pro mě byl nejsilnější zážitek," doplnil.

Západočeši měli v čele ligové tabulky už poměrně výrazný náskok, ale v závěru podzimu dvakrát ztratili a Slavia se k nim přiblížila na dva body. Třetí Sparta je o dalších pět bodů zpět.

"Hodnotím to pořád dobře. Vzhledem k tomu náročnému programu jsme v domácí soutěži zápasy zvládali, což je strašně důležité. Postup do Ligy mistrů byl neskutečným zážitkem, potom velké zápasy se skvělými soupeři, na to člověk nikdy nezapomene. Navíc nás to všechny posunulo, byla to neskutečná zkušenost. Konec sezony samozřejmě trochu kaňka je, ale pořád jsme první a celkový dojem z podzimu mi to nezkazí," uvedl Staněk.

Na jaře se Plzeň pokusí udržet vedení v tabulce a zopakovat titul. "Obhajoba bude strašně těžká. Evropské poháry už nikdo nehraje, budeme mít všichni stejné podmínky. Sparta i Slavia mají široké kvalitní kádry. Na nás teď je, abychom se co nejlépe na start jara připravili. Chceme se dívat jen a jen na sebe. Sice nás čekají oba zmínění soupeři venku, ale s tím si poradíme," řekl Staněk.

Podzimní část ligové sezony kvůli uplynulému mistrovství světa netradičně skončila už v polovině listopadu. "Šampionát jsem pořádně začal sledovat od čtvrtfinále. Líbili se mi gólmani Chorvatska a Maroka, Livakovič i Bunú podávali skvělé výkony."

Brankáři na mistrovství světa měli nezvykle velkou úspěšnost při pokutových kopech a v penaltových rozstřelech. "Já mám v lize, tuším, bilanci tři chycené ze šesti. Takže 50 procent. Brankář si může střelce dopředu načíst, připravit se na něj. Je to pak vždy o konkrétním momentu, jak se rozhodneš a co vybereš," přemítal Staněk.

Hlavně na začátku šampionátu rozhodčí nastavovali nezvykle velké množství času. "Z pohledu hráče asi záleží na situaci. Když prohráváš, tak ti to přijde skvělé, když vedeš, tak se pak ty minuty strašně vlečou. Čistý čas zápasu se tím ale určitě zvyšuje. Uvidíme, jestli se tento trend prosadí i v české lize," uvedl vítěz podzimní části ankety Zlatý míč České republiky Staněk.