Švédský fenomén Duplantis znovu vylepšil tyčkařský světový rekord, přeskočil 622 cm

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Švédský fenomén Duplantis znovu vylepšil tyčkařský světový rekord, přeskočil 622 cm

Duplantis v Clermond-Ferrand přeskočil 622 cm
Duplantis v Clermond-Ferrand přeskočil 622 cmProfimedia
Armand Duplantis (23) překonal na mítinku ve francouzském Clermond-Ferrand vlastní světový rekord ve skoku o tyči výkonem 622 centimetrů. Švédský atlet vylepšil absolutní maximum o jeden centimetr. Soutěž žen vyhrála česká reprezentantka Amálie Švábíková (23) skokem přes 466 cm. O šest centimetrů zaostala za svým národním rekordem z nedávného domácího šampionátu v Ostravě.

Dosavadní rekord platil od loňského světového šampionátu v Eugene, pod střechou měl Duplantis dosud skočeno 620 cm. Před rokem tímto výkonem vyhrál halové mistrovství světa v Bělehradě.

Ve Francii si v sobotu nejprve zajistil vítězství v soutěži skokem přes 601 cm a pak si hned nechal nastavit laťku do rekordní výšky. Dvakrát se o historický zápis pokusil neúspěšně, ale napotřetí laťka na stojanech zůstala.

V této sezoně Duplantis atakoval rekord už hned při premiérovém startu v Uppsale, kde překonal 610 cm, poté neuspěl ani v Berlíně (606). Naposledy v Liévine přeskočil 601 cm a nyní přidal už 60. šestimetrový výkon v kariéře.