Rekordy, milníky a památné momenty: 22 událostí světového sportu v roce 2022

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Rekordy, milníky a památné momenty: 22 událostí světového sportu v roce 2022
Rekordy, milníky a památné momenty: 22 událostí světového sportu v roce 2022
Rekordy, milníky a památné momenty: 22 událostí světového sportu v roce 2022AFP
U mnohých je nejsilnější sportovní vzpomínkou na končící rok patrně finále mistrovství světa –⁠ a nejen proto, že jde o událost stále ještě poměrně čerstvou. Při hodnocení zápasu mezi Argentinou a Francií v Lusailu je totiž těžké vyhnout se frázi "reklama na fotbal". Světový sport však letos nabídl mnohem víc památných momentů. Livesport Zprávy jich přinášejí 22, řazeny jsou chronologicky, nicméně některé výkony se rozprostřely i do několika měsíců roku 2022.

LEDEN

Nadalův rekordní Grand Slam

Poslední lednový den dotáhl Rafael Nadal do vítězného konce pět hodin a 24 minut trvající bitvu s Daniilem Medveděvem ve finále Australian Open a získal rekordní 21. grandslamový titul. Zkraje června navíc vyhrál French Open. Dovolí-li mu to zdraví, dá se v příštím roce očekávat pokračování "přetahované" mezi ním a Novakem Djokovičem, který se k Nadalovi vítězstvím na Wimbledonu přiblížil na rozdíl jediného Grand Slamu.

ÚNOR

Nejlepší v Pekingu

Biatlonista Johannes Thingnes Bö se díky čtyřem zlatým a jedné bronzové medaili stal nejúspěšnějším sportovcem OH v Pekingu. K triumfům v závodech s hromadným startem, sprintu, štafetě a smíšené štafetě přidal třetí místo ve vytrvalostním závodě. I díky němu ovládlo Norsko medailové pořadí zemí –⁠ získalo 16 nejcennějších kovů, což je absolutní maximum. O dosavadní rekord 14 zlatých se Norové dělili s Kanadou a Německem.

První zlatá Afroameričanka

Zlato v závodě na 500 metrů vyhrála pod pěti kruhy Američanka Erin Jacksonová a v rychlobruslení se stala první olympijskou vítězkou tmavé pleti v historii. Původně přitom po pádu v americké kvalifikaci neměla v Pekingu závodit, jenže její kamarádka Brittany Boweová, která národní šampionát vyhrála, jí své místo přenechala a sama se soustředila na své silnější trati 1000 a 1500 metrů. Na té kratší brala bronz.

Eriksenův comeback

Osm měsíců poté, co mu při zápase Eura proti Finsku selhalo srdce a lékaři mu následně voperovali kardioverter-defibrilátor, se Christian Eriksen vrátil v dresu Brentfordu k soutěžnímu fotbalu. Když šel v 52. minutě zápasu proti Newcastlu do hry, vítal jej dlouhý aplaus fanoušků obou táborů. Přesně za měsíc si znovu zahrál i za národní tým a v přípravě proti Nizozemsku dvě minuty po příchodu na hřiště prvním dotykem s míčem skóroval.

BŘEZEN

Ovečkin před Jágrem i Howem

Alexandr Ovečkin dal 767. gól v NHL a předstihl Jaromíra Jágra v čele nejlepších evropských kanonýrů soutěže. O devět měsíců později se z ruského útočníka stal druhý nejlepší střelec dějin NHL, to když výhru Washingtonu nad Winnipegem 4:1 podpořil brankami č. 801 a 802 a přeskočil Gordieho Howea. Jelikož má průměr 46 branek na sezonu, teoreticky by mohl dohnat Wayna Gretzkyho (894 gólů) v polovině sezony 2024/25.

Duplantisovy skoky do historie

Na halovém MS v Bělehradě překonal Armand Duplantis jako první tyčkař hranici 620 cm, tím ale jeho veleúspěšný rok neskončil. V červenci na světovém šampionátu v Eugene ozdobil své zlaté vystoupení absolutním světovým rekordem 621 cm, nejlepší výkon pod širým nebem vylepšil o pět "čísel". A to měl fenomenální Švéd podle televizní grafiky ještě bezmála patnácticentimetrovou rezervu.

DUBEN

Působivá série Šwiatekové

Poté, co Ashleigh Bartyová překvapivě ukončila kariéru, se v dubnu 2022 stala světovou jedničkou Iga Šwiateková. A v dalších měsících Polka dokazovala, že jí trůn patří právem. Ovládla French Open i US Open a hlavně v období od 22. února do 30. června vyhrála 37 zápasů v řadě, čímž vytvořila nejdelší vítěznou šňůru v ženském tenisu ve 21. století. Absolutní rekord drží se 74 triumfy za sebou Martina Navrátilová.

KVĚTEN

AS Řím poprvé

Premiérový ročník Evropské konferenční ligy opanoval AS Řím, ve finále v Tiraně porazil Feyenoord 1:0 a získal první evropskou trofej v klubové historii. Trenér José Mourinho si v Evropě udržel stoprocentní finálovou bilanci, navíc jako jediný kouč triumfoval ve všech evropských soutěžích. Dvakrát vyhrál Ligu mistrů (2004 s Portem a 2010 s Interem) a dvakrát Evropskou ligu, resp. Pohár UEFA (2003 s Portem a 2017 s Manchesterem United).

Ancelotti počtvrté

Real Madrid počtrnácté vyhrál Ligu mistrů a potvrdil status rekordmana elitní soutěže. V pařížském finále porazil Liverpool 1:0, gól Viníciuse Júniora z 59. minuty byl jedinou střelou Bílého baletu na bránu. Carlo Ancelotti jako první trenér vyhrál LM počtvrté, předtím se mu to povedlo rovněž s Realem (2014) a dvakrát s AC Milán (2003 a 2007). Osamostatnil se tak před Zinédinem Zidanem, jenž Lize mistrů kraloval s Realem mezi lety 2016 a 2018.

Finská nadvláda

V hokeji patřil rok 2022 Finsku. V únoru poprvé  vyhrálo olympiádu a v květnu i domácí mistrovství světa, když ve finále zdolalo obhájce titulu Kanadu 4:3 v prodloužení. Výběr Suomi tak navázal na triumfy na MS z let 1995, 2011 a 2019 a poprvé získal medaili coby pořadatel šampionátu. Kapitán Valtteri Filppula se jako 30. hráč dostal do Triple Gold Clubu, k triumfu na OH a Stanley Cupu s Detroitem (2008) přidal titul mistra světa.

ČERVEN

Famózní Procházka

Ač jde o český úspěch, triumf Jiřího Procházky v organizaci UFC má světové parametry. V titulovém zápase polotěžké váhy porazil BJP Brazilce Glovera Teixeiru, řež plnou tvrdých výměn ukončil na tzv. submisi, když soupeř zápas 28 vteřin před koncem posledního kola při škrcení odklepal. Procházka vyhrál i třetí bitvu v UFC a postaral se o největší úspěch českého MMA, v listopadu se naneštěstí zranil a musel odříct prosincovou obhajobu.

Stanleyův poškozený pohár

Colorado zdolalo v šestém finále Tampu Bay 2:1 a získalo třetí Stanley Cup v klubových dějinách, dosáhlo na něj po 21 letech. Lightning po dvou vítězných sezonách nevyužili možnost stát se prvním týmem, který by v éře platových stropů získal tři tituly za sebou. Úsměvnou kaňkou na triumfu Avalanche je fakt, že Nicolas Aube-Kubel při přenášení poháru na týmovou fotografii upadl a cennou trofej tak ihned po převzetí poškodil.

ČERVENEC

Přelomový šampionát

Angličanky poprvé vyhrály Euro, ve finále ve Wembley porazily 2:1 v prodloužení osminásobné šampionky z Německa. Titulem podtrhly po všech stránkách vydařený a milníky pokořující turnaj. Už v polovině překonal maximum v návštěvnosti na stadionech i rekord v televizní sledovanosti ženského fotbalu. A postaral se i o nejvyšší návštěvu v historii ME vůbec, finále sledovalo 87 192 diváků, předchozím maximem bylo 79 115 na finále mužského Eura 1964 ve Španělsku.

SRPEN

Grinerová v ruském žaláři

V únoru byla na moskevském letišti Šeremetěvo zadržena americká basketbalistka Brittney Grinerová, protože policie našla v jejích zavazadlech náplně do elektronické cigarety obsahující konopný olej. V srpnu poslal soud dvojnásobnou olympijskou vítězku hrající v té době za Jekatěrinburg na devět let do vězení. Na svobodu se dostala až 8. prosince, USA ji vyměnily za vězněného ruského obchodníka se zbraněmi Viktora Buta.

ZÁŘÍ

Alcaraz nejmladší jedničkou

Carlos Alcaraz je jednou z komet, které si podmanily rok 2022. Španělský supertalent porazil ve finále US Open Nora Caspera Ruuda a po zisku prvního grandslamového titulu se v 19 letech a 129 dnech stal nejmladší světovou jedničkou v tenisové historii. Byť se mu po triumfu ve Flushing Meadows příliš nedařilo a vinou zranění břišních svalů přišel o premiérový start na Turnaji mistrů, zakončil sezonu jako nejmladší světová jednička od zavedení žebříčku ATP v roce 1973.

Konec švýcarského velikána

Když v roce 2003 vybojoval v All England Clubu první Grand Slam, bylo mu 21 let. V následujících 15 letech přidal Roger Federer dalších 19 titulů z turnajů velké čtyřky, přičemž ve Wimbledonu si jich připsal rekordních osm. Další nepřidá, na konci září odehrál svůj poslední zápas v uvolněné atmosféře Laver Cupu. Rozlučka s kariérou švýcarského velikána byla nabitá emocemi, přičemž převažovalo dojetí. Fotky plačících Federera a jeho kamaráda Nadala hovořily samy za sebe. Nebyl to zdaleka jediný konec kariéry významného sportovce v roce 2022.

ŘÍJEN

Tragédie v Indonésii

V indonéském Malangu došlo v závěru zápasu mezi Aremou a Persebayí Surabaya k tragédii, která otřásla (nejen) světem sportu. Po po porážce 2:3 vtrhli na trávník domácí fanoušci, policie zakročila slzným plynem a v následném chaosu a tlačenici zemřelo 125 lidí. Počet obětí později stoupl na 135, mezi nimi 39 dětí ve věku od tří do 17 let, zraněných bylo na šest stovek. Liga byla na dva měsíce přerušena, vyšetřování ukázalo, že na vině byla přehnaná reakce bezpečnostních složek, které i přes zákaz použily slzný plyn.

Verstappenovo maximum

Předposlední říjnový den vyhrál Max Verstappen Velkou cenu Mexika, obhájil mistrovský titul a stal se prvním jezdcem formule 1, který získal v jedné sezoně 14 vítězství. Navíc stanovil nové bodové maximum, na kontě měl už dva závody před koncem ročníku 416 bodů, o tři více než dosavadní rekordman Lewis Hamilton v roce 2019. Nakonec jich jezdec Red Bullu, který se před týdnem nikoliv překvapivě stal nizozemským sportovcem roku, získal 454.

LISTOPAD

Africké tažení

Když Maroko vstoupilo do mistrovství světa bezbrankovou remízou s Chorvatskem, těžko by si někdo vsadil, že se obě reprezentace za necelý měsíc znovu setkají v boji o bronz. Jenže Lvi z Atlasu nasadili k famóznímu tažení. Ve skupině kromě Kanady porazili Belgii, v play off Španělsko a Portugalsko –⁠ vše reprezentace z první desítky žebříčku FIFA –⁠ a stali se prvním africkým semifinalistou MS. K medaili to sice nedotáhli, ale fotbalu na černém kontinentu udělali reklamu jako nikdo před nimi.

Sestřih zápasu Maroko – Portugalsko 1:0
Livesport CZ

PROSINEC

Nejlepší finále

Strhující, fascinující, nevídané... Finále 22. světového šampionátu, zejména jeho závěr, bylo dokonalou fotbalovou show a patrně nejdramatičtějším a nejlepším vyvrcholením MS vůbec. V základní hrací době padly čtyři branky a v prodloužení další dvě, největší hvězdy obou týmů Lionel Messi a Kylian Mbappé se trefily dohromady pětkrát a po gólu přidaly i v penaltovém rozstřelu. Konečné skóre: Argentina –⁠ Francie 4:3 po penaltách.

Sestřih finále mistrovství světa
Livesport CZ

Messiho vysněný triumf

Drobný argentinský čaroděj se ziskem nejcennějšího fotbalového poháru definitivně zařadil po bok legendárního krajana Diega Maradony. V Lusailu napsal Messi až dojemnou tečku za velkým fotbalovým příběhem. Sedmkrát získal Zlatý míč, vyhrál Ligu mistrů, španělskou i francouzskou nejvyšší soutěž, olympiádu, mistrovství Jižní Ameriky – jen ta nejcennější trofej mu chyběla, před osmi lety se ve finále musel sklonit před Německem. 18. prosince 2022 se všichni sklonili před ním.

Messi s nejcennějším pohárem
Messi s nejcennějším poháremAFP

Odchod legendy

Nejsmutnější událost si sportovní rok schoval na samotný závěr. Rakovina uťala životní pouť muže, jehož v dobách největší slávy nedokázal ani přibrzdit, natož zastavit nespočet soupeřů. Ve věku 82 let odešel Edson Arantes do Nascimento, který bude i po mnoho dalších generací znám jako Pelé. Ten, který jako jediný třikrát vyhrál mistrovství světa a právem je považován za nejlepšího hráče historie. Symbol Brazílie. Legenda fotbalu. KRÁL.