Světová trojka Sakkariová končí na US Open už ve 2. kole, dál jdou Medveděv i Serena

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Světová trojka Sakkariová končí na US Open už ve 2. kole, dál jdou Medveděv i Serena

Aktualizováno
Světová trojka Sakkariová končí na US Open už ve 2. kole, dál jdou Medveděv i Serena
Světová trojka Sakkariová končí na US Open už ve 2. kole, dál jdou Medveděv i SerenaČTK
Světová trojka Maria Sakkariová (27) loňské semifinále na US Open neobhájí. Řecká tenistka ve středu prohrála na betonu ve Flushing Meadow ve 2. kole s Číňankou Si-jü Wang. Na posledním grandslamu sezony naopak postupuje mužská světová jednička Daniil Medveděv (26) a na svém závěrečném turnaji v kariéře i legendární Serena Williamsová (40), která nečekaně vyřadila druhou nasazenou Anett Kontaveitovou (26) z Estonska.

Třiadvacetinásobná grandslamová šampionka se před zaplněnými tribunami kurtu Arthura Ashe nadřela, třísetová bitva trvala dvě hodiny a 29 minut. V další fázi vyzve Australanku Ajlu Tomljanovicovou (29). Bývalá dlouholetá jednička držela s Kontaveitovou krok a v deváté hře prolomila poprvé její servis. Za stavu 5:4 sice set nedopodávala, v následné zkrácené hře ale už byla při podání stoprocentní. Zisk prvního setu pečetila esem.

Kontaveitová se dokázala oklepat a ve druhém setu utekla díky dvěma brejkům do vedení 3:0. Williamsová manko nestáhla a před závěrečným dějstvím opustila na chvíli kurt. Ve třetí sadě ale získala brzy dva brejky a od stavu 3:1 byla opět při servisu bezchybná. Po druhém triumfu za sebou živí dál naději na 24. grandslamový titul, kterým by vyrovnala absolutní rekordmanku Margaret Courtovou. Celkem vyhrála na turnajích "velké čtyřky" 367 utkání. Více triumfů má v takzvané open éře jen Roger Federer (369).

Ještě před duelem s Tomljanovicovou se zúčastní čtyřhry. Ve čtvrtek vyzve po boku sestry Venus českou dvojici Lindu Noskovou a Lucii Hradeckou.

Statistiky zápasu Williamsová Kontaveitová

Sakkariová zaznamenala na grandslamovém turnaji v New Yorku nejhorší výsledek od roku 2018. Inkasovala čtvrtou porážku z posledních šesti zápasů a opět se nedočká prvního titulu z turnajů "velké čtyřky". V utkání udělala 35 nevynucených chyb.

Si-jü Wang si navzdory dvanácti dvojchybám připsala první vítězství proti hráčce z první světové desítky. Do třetího kola grandslamu se probojovala poprvé v kariéře.

Statistiky zápasu Si-Jü Wang – Sakkariová

Loňské finále nezopakuje Kanaďanka Leylah Fernandezová, která ve dvou setech prohrála s Ruskou Ljudmilou Samsonovovou, a turnaj skončil i pro Elizabeth Mandlikovou (21). Dcera někdejší české hvězdy Hany Mandlíkové (60), která díky divoké kartě prožila v New Yorku grandslamový debut, nestačila na finalistku letošního Wimbledonu a pátou hráčku světa Ons Jabeurovou. Tunisance, která ve Wimbledonu vyřadila Marii Bouzkovou, podlehla 5:7, 2:6.

"Hodně jsem si to tu užila. Přišla se na mě podívat mamka i brácha. Poprvé jsem hrála na takových kurtech a myslím, že jsem se s tím vypořádala dobře. Je to pro mě velká zkušenost. Hodně jsem se toho naučila a budu na to chtít navázat," řekla Mandliková ČTK.

Statistiky zápasu Jabeurová – Mandliková

Výsledky US Open WTA

Murray: Cítím se nejlépe za poslední roky

Mezi muži jde dál světová jednička Rus Daniil Medveděv. Obhájce loňského vítězství si poradil za více než dvě hodiny s Francouzem Arthurem Rinderknechem (27) Zvítězil jasně 6:2, 7:5, 6:3. Medveděv neztratil znovu na letošním US Open ani set. Proti Rinderknechovi, který udělal 49 nevynucených chyb, potvrdil roli favorita a vyhrál v New Yorku podeváté za sebou. V dalším kole ho čeká Číňan Wu I-ping.

Statistiky zápasu Medveděv  Rinderknech

Své zápasy zvládli i další dva spolufavorité: jak pátý nasazený Nor Casper Ruud (23), tak finalista letošního Wimbledonu Nick Kyrgios (27). Zatímco Ruud porazil Nizozemce Tima Van Rijthovena 6:7, 6:4, 6:4, 6:4, Kyrgios vyhrál nad Francouzem Benjaminem Bonzim 7:6, 6:4, 4:6, 6:4. Oba vítězové si postupem do 3. kola vyrovnali na US Open svá maxima.

Vítěz turnaje z roku 2012 Andy Murray porazil 5:7, 6:3, 6:1, 6:0 Američana Emilia Navu a teprve podruhé za posledních pět let postoupil do 3. kola grandslamu. "Fyzicky se cítím nejlépe za poslední léta. Blížím se tomu, kde chci být. Snad se tady dostanu ještě dál," uvedla bývalá světová jednička.

Statistiky zápasu Murray – Nava

Výsledky US Open ATP