Finále v Acapulcu? De Minaur zabojuje o první úspěšnou obhajobu, Ruud o nejcennější trofej

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Finále v Acapulcu? De Minaur zabojuje o první úspěšnou obhajobu, Ruud o nejcennější trofej

Alex de Minaur může v Acapulcu poprvé obhájit triumf z předchozí sezony.
Alex de Minaur může v Acapulcu poprvé obhájit triumf z předchozí sezony.AFP
Světová devítka Alex de Minaur (25) na podniku ATP 500 v Acapulcu pokračuje za premiérovou obhajobou titulu a zároveň za zopakováním svého nejcennějšího triumfu. Přes semifinále třetí nasazený Australan postoupil poté, co mu za stavu 6:3, 2:6 a 4:0 vzdal nemocný Brit Jack Draper (22). Rok dlouhé čekání na 8. titul se pokusí ukončit proti Noru Casperu Ruudovi (25), který už pošesté porazil Holgera Runeho (20) a přiblížil se zisku své nejcennější trofeje.

Draper – De Minaur 3:6, 6:2, 0:4

Alex de Minaur loni v Acapulcu triumfoval poprvé na akci větší než ATP 250 a získal svou nejcennější a dosud poslední 8. trofej. Nyní v Mexiku startuje potřetí v kariéře jako obhájce titulu a pokud se chce udržet v TOP 10, do které se prodral teprve před pár týdny, musí být poprvé úspěšný.

Od splnění mise ho dělí už jen jeden soupeř. Po dvou hladkých výhrách a obratu proti neoblíbenému řeckému sokovi Stefanosi Tsitsipasovi, jehož skolil po sérii 10 porážek, postoupil i přes Jacka Drapera a poprvé při obhajobě titulu postoupil do finále.

Semifinálový souboj s o tři roky mladším Britem rozehrál lépe a po dvou brejcích získal úvodní sadu. Ve druhé ale přišel dvakrát o podání a druhý den po sobě musel do třísetového souboje. Tentokrát se ale v rozhodujícím dějství příliš nenadřel. Když získal 17 z 21 fiftýnů a vedl 4:0, Draper své největší semifinále kvůli nemoci vzdal. 

"Jsem rád, že jsem ve finále, ale doufám, že bude Jack v pořádku. Snad se dá pro další turnaje dohromady. Je těžké hrát, když není váš soupeř zdravotně OK, ale musíte zůstat soustředění," uvedl Australan, jenž vyhrál i třetí vzájemný souboj a v Acapulcu neprohrál již devět zápasů v řadě. Dvě sezony po sobě byl v Acapulcu ve finále naposledy David Ferrer, který v letech 2010 až 2012 třikrát triumfoval.

Statistiky zápasu Alex de Minaur – Jack Draper
Statistiky zápasu Alex de Minaur – Jack DraperLivesport

Pětadvacetiletý De Minaur vylepšil letošní bilanci na 14:4 a pokračuje ve skvělém vstupu do sezony. Kromě Tsitsipase získal skalpy Novaka Djokoviče, Alexandera Zvereva, Taylora Fritze, Andreje Rubljova či Grigora Dimitrova a už podruhé postoupil do finále.

Před dvěma týdny v Rotterdamu ho o triumf připravil až rozjetý Ital Jannik Sinner, v mexickém letovisku se ve svém celkově 16. finále utká s Casperem Ruudem. Před šesti lety s norským vrstevníkem prohrál semifinále na antukovém challengeru, o rok později ho smetl v rámci Next Gen ATP Finals.  

Ruud – Rune 3:6, 6:3, 6:4

Ruud v Acapulcu zdolal třetího ze čtyř soupeřů po třísetovém boji. Světovou sedmičku Dána Holgera Runeho v prvním střetnutí mimo antuku zdolal v severském derby 3:6, 6:3, 6:4 a vedení ve vzájemné bilanci zvýraznil už na 6:1.

"Začátek zápasu byl hodně těžký. Holger trefoval skvělé údery z forhendu i bekhendu a já byl hlavně na konci prvního setu dost frustrovaný. Ale jedním brejkem ve druhém setu se to celé otočilo. Donutil jsem ho zahrát několik úderů navíc a do jeho hry se pak naštěstí vloudilo více nevynucených chyb," hodnotil Ruud. 

Norský tenista si finále v Mexiku proti australskému soupeři zahraje znovu po týdnu, před sedmi dny neuspěl v Los Cabos proti Jordanu Thompsonovi. Finalistu tří grandslamů  či Turnaje mistrů čeká jubilejní 20. finále a bojovat v něm bude o 11. titul, ještě nikdy ale nevyhrál turnaj turnaj vyšší kategorie než ATP 250. Naposledy triumfoval loni na jaře na antuce v portugalském Estorilu. 

Runemu se tak podle představ nepovedl první turnaj pod vedením Francouze Patricka Mouratogloua, ke kterému se vrátil znovu po osmi měsících a krátké anabázi s Borisem Beckerem a Severinem Lüthim. 

Výsledky turnaje ATP 500 v Acapulcu