Polský junior stanovil nový rekord Australian Open, po dělovém podání výměnu stejně ztratil

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Polský junior stanovil nový rekord Australian Open, po dělovém podání výměnu stejně ztratil

Tomasz Berkieta trefil servis rychlostí 233 km/h
Tomasz Berkieta trefil servis rychlostí 233 km/hProfimedia
Polský tenista Tomasz Berkieta (17) se stal novým rekordmanem grandslamového Australian Open. V utkání druhého kola soutěže juniorů proti Brazilci Enzo Kohlmannovi servíroval rychlostí 233 km/h.

Paradoxní je, že dělový servis ke zisku výměny nevedl, přesto polský junior nakonec vyhrál 7:6, 3:6, 6:2. Berkietův servis je rychlejší i než letošní maximum Američana Bena Sheltona, kterému naměřil radar rychlost 231 km/h. Třetí je pak další další Polák Hubert Hurkacz s hodnotou 226 km/h, který měl pro o devět let mladšího krajana jen slova uznání.

"Doma v Polsku jsme spolu jednou trénovali a posílá z podání opravdové atomovky. Tak doufám, že se mu tady bude dařit," citovala agentura Reuters devátého hráče světa. "Já ale při podání dávám přednost přesnosti," přidal Hurkacz.

Berkietovi patří v juniorském rankingu osmé místo a letos v Melbourne obhajuje loňskou účast v semifinále chlapecké dvouhry. Ve Wimbledonu se ve své věkové kategorii dostal do čtvrtfinále. Polský mladík letos na Australian hraje také čtyřhru po boku šestnáctiletého Čecha Maxima Mrvy.

Držitelem absolutního rekordu rychlosti podání je od roku 2012 australský tenista Sam Groth, kterému na challengeru v korejském Busanu v utkání s Bělorusem Vladimirem Ignatikem naměřili 263 km/h. 

Ačkoli tenisové organizace rekordy rychlosti podání formálně neuznávají, neboť měřící zařízení na jednotlivých turnajích nejsou sjednocená, má Grothův servis oficiální pečeť. Byl totiž změřen pomocí zařízení schváleného ATP.