Ani 25 es nepomohlo. Kumstát zakončil debut na grandslamech prohrou ve finále Australian Open

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Ani 25 es nepomohlo. Kumstát zakončil debut na grandslamech prohrou ve finále Australian Open

Kumstát zakončil debut na grandslamech prohrou ve finále Australian Open.
Kumstát zakončil debut na grandslamech prohrou ve finále Australian Open.AFP
Jan Kumstát (17) se mohl stát teprve druhým českým šampionem chlapecké juniorky na Australian Open, v Melbourne Parku v minulosti kraloval pouze Jiří Veselý před 13 lety. Talentovaný český teenager ve finále nastřílel 25 es, přesto svému japonskému vrstevníkovi Reiovi Sakamotovi (17) nakonec podlehl 6:3, 6:7, 5:7. Posledním českým vítězem chlapecké dvouhry na grandslamech je tak stále Jonáš Forejtek na US Open 2019.

Kumstát – Sakamoto 6:3, 6:7, 5:7

Zatímco mezi dívkami od začátku sezony 2020 braly juniorský titul na grandslamech Linda Nosková na French Open 2021 a Lucie Havlíčková o rok později ve stejném dějišti, na chlapeckého šampiona Česko čeká od Jonáše Forejtka, který se radoval na US Open 2019.

Jan Kumstát se mohl stát při svém debutu na grandslamech teprve druhým českým juniorským šampionem na Australian Open, kde v minulosti kraloval pouze Jiří Veselý v roce 2011. Předloni si finále v Rod Laver Areně zahrál Jakub Menšík, ale po téměř čtyřhodinové bitvě padl a musel centrální dvorec kvůli křečím opustit na vozíčku.

Další z českých náctiletých talentů, jenž se loni podílel na triumfu v juniorském Davisově poháru, zasypal nyní 12 zápasů neporaženého Reie Sakamota celkem 25 esy a využil obě brejkbolové šance. Ovšem ani to na titul nestačilo.

Kumstát získal za půlhodiny úvodní sadu, jenže ve druhém setu, který nenabídl jedinou brejkbolovou příležitost, jasně prohrál tie-break 2:7. V rozhodujícím dějství nedovolil japonskému soupeři potvrdit brejk a v 11. hře, v níž vedl už 40:0, odvrátil tři brejkboly. Na ten čtvrtý však vyrobil svou třetí dvojchybu a jeho protivník utkání zakončil čistou hrou na servisu.

Čtvrtý nasazený Sakamoto je bez ohledu na pohlaví prvním japonským šampionem juniorské dvouhry na Australian Open. Ze země vycházejícího slunce naposledy ovládl chlapeckou juniorku na grandslamech Šintaro Močizuki ve Wimbledonu 2019.

Neúspěšně o titul bojovali na letošním Australian Open také další čeští junioři. Ve finále čtyřhry prohráli Petr Brunclík i Julie Paštiková.

Jamrichová – Jonesová 6:4, 6:1

Renáta Jamrichová ovládla loni na Australian Open dívčí čtyřhru a letos si z Melbourne Parku odveze trofej pro šampionku juniorské dvouhry. Šestnáctiletá Slovenka ve finále za hodinu hry smetla 6:4, 6:1 domácí Emerson Jonesovou a potvrdila roli nasazené jedničky.

Ve dvouhře dívek na grandslamech naši sousedé triumfovali poprvé přesně po devíti letech. Na Australian Open 2015 zvedla nad hlavu trofej pro šampionku Tereza Mihalíková.

Výsledky dvouhry juniorů na Australian Open | Výsledky dvouhry juniorek na Australian Open