Komplikace v boji o post světové jedničky. Alcaraz kvůli dvěma zraněním vynechá Basilej

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Komplikace v boji o post světové jedničky. Alcaraz kvůli dvěma zraněním vynechá Basilej

Carlos Alcaraz si ve Švýcarsku nezahraje.
Carlos Alcaraz si ve Švýcarsku nezahraje.Profimedia
Carlos Alcaraz (20) se kvůli dvěma různým zraněním odhlásil z halového turnaje ATP 500 v Basileji, jenž se bude hrát příští týden. Dvojnásobný grandslamový šampion uvedl, že má zánět v chodidle a potíže v oblasti bederní páteře. Dvacetiletý Španěl hrál naposledy minulý týden na turnaji Masters v Šanghaji, kde vypadl už v osmifinále, a boj o post světové jedničky si znovu zkomplikoval omluvenkou ze švýcarské akce.

Alcaraz získal ve Wimbledonu po pětisetové bitvě s Novakem Djokovičem svůj druhý grandslamový titul, ale od té doby se trápí a na další triumf stále čeká. Španělský mladík teď kromě slabší formy řeší také další zdravotní problémy a musí vynechat halový podnik ATP 500 v Basileji, který je na programu v příštím týdnu.

Zdravotní potíže na konci roku měl už loni, kdy skrečoval na Masters v Paříži a vynechal Turnaj mistrů. Nakonec přišel i o celé australské léto a do aktuální sezony naskočil až v únoru. Tentokrát bojuje se zánětem v levém chodidle a bolestí v oblasti bederní páteře.

Odhlášením z Basileje si zkomplikoval boj o koncoroční post světové jedničky, jenž je jedním z jeho hlavních cílů pro zbytek roku. Na Djokoviče v hodnocení letošní sezony ztrácí přesně 500 bodů, které mohl umazat ve švýcarské hale. Na Masters v Paříži a nejspíše i na Turnaji mistrů v Turíně tak bude muset dopadnout lépe než Srb, jenž na US Open posunul vlastní mužský rekord v počtu grandslamových trofejí a 24. kouskem dorovnal absolutní rekord Margaret Courtové.

Djokovič má jedinečnou šanci zaokrouhlit počet strávených týdnů na tenisovém trůnu na 400 (aktuálně 395), v této statistice je už nějakou dobu absolutním rekordmanem. Ve zbytku sezony však bude obhajovat finále na Masters v Paříži (600 bodů) a triumf na Turnaji mistrů (1 500 bodů). Alcaraz dohromady může ztratit už jen 360 bodů, za semifinále v Basileji a čtvrtfinále v pařížské hale Bercy. Momentálně má Djokovič v klasickém žebříčku náskok 2 240 bodů.

Letošní ročník Swiss Indoors Basel bude mít i bez účasti Alcaraze skvělé obsazení. Do švýcarské metropole se z TOP 10 žebříčku chystají Holger Rune, Casper Ruud a Taylor Fritz a dorazit by měli také domácí hvězda Stan Wawrinka, další trojnásobný grandslamový vítěz Andy Murray a loňský šampion Félix Auger-Aliassime.