Alcaraz potvrdil trápení i na Masters v Šanghaji, v osmifinále prohrál s Dimitrovem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Alcaraz potvrdil trápení i na Masters v Šanghaji, v osmifinále prohrál s Dimitrovem

Carlos Alcaraz pokračuje v nepřesvědčivých výkonech.
Carlos Alcaraz pokračuje v nepřesvědčivých výkonech.Profimedia
Carlos Alcaraz (20) pokračuje po wimbledonském triumfu v nepřesvědčivých výkonech a dál čeká na další titul. Nejvýše nasazený a největší favorit skončil na probíhajícím Masters v Šanghaji už v osmifinále po porážce 7:5, 2:6, 4:6 s Grigorem Dimitrovem (32) a zkomplikoval si boj o to, aby byl na konci roku světovou jedničku. Bulhar, jenž si připsal svůj teprve čtvrtý kariérní skalp TOP 2, bude ve čtvrtfinále čelit Nicolásovi Jarrymu (28).

Alcaraz – Dimitrov 7:5, 2:6, 4:6

Carlos Alcaraz získal ve Wimbledonu svůj druhý grandslamový titul, když ve finálové pětisetové bitvě překvapivě porazil Novaka Djokoviče. Od té doby má však Španěl problém najít svou nejlepší formu a předvádět stabilní výkony a také často bojuje s mizernou úspěšností proměňování brejkbolů.

V Torontu prohrál ve čtvrtfinále s Tommym Paulem, v Cincinnati ve finále s Djokovičem, při obhajobě na US Open v semifinále s Daniilem Medveděvem a v Pekingu ve stejné fázi s Jannikem Sinnerem. Asi za největší nezdar bude považovat osmifinálovou porážku s Grigorem Dimitrovem na probíhajícím Masters v Šanghaji, s Bulharem vyhrál všechny tři předchozí souboje bez ztráty setu.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Španělský supertalent nevyužil jedinečné šance v čínské metropoli triumfovat. V Šanghaji totiž nestartuje Djokovič a jeho největší rivalové Medveděv a Sinner vypadli. Na předposlední letošní akci této kategorie však potvrzoval slabší formu už od úvodního zápasu s Grégoirem Barrérem. V něm neměl daleko k rozhodujícímu setu a pak se trápil přes dvě hodiny s Danielem Evansem.

Proti Dimitrovovi dokázal otočit stav 2:5 a po bezmála hodině urvat úvodní sadu. Bývalý třetí hráč světa se ovšem nenechal rozhodit, nadále hrál agresivní a pestrý tenis a v následujících dvou dějstvích dominoval. Dokonce favoritovi nenabídl ani jednu brejkbolovou šanci a dohromady mu povolil pouhých šest her.

Alcaraz si vyřazením už v osmifinále značně zkomplikoval boj o koncoroční jedničku s Djokovičem. Na Srba v tuto chvíli v letošním hodnocení ztrácí přesně 500 bodů, které může smazat v basilejské hale. Pak už by oba měli startovat na posledním Masters v Paříži i na Turnaji mistrů v Turíně.

Sestřih zápasu Carlos Alcaraz – Grigor Dimitrov.
Livesport

Dimitrov zapsal svůj teprve čtvrtý kariérní skalp TOP 2. S takto vysoko postavenými soupeři prohrál 26 z předchozích 29 střetnutí. Ve čtvrtfinále na Masters je poprvé od loňského dubna a vyzve v něm Nicoláse Jarryho.

Chilan, jenž slaví 28. narozeniny, zdolal Diega Schwartzmana, který se v čínské metropoli rozjel a poprvé od loňského French Open vyhrál tři zápasy po sobě. Zajistil si tak svou premiérovou účast ve čtvrtfinále největších turnajů ATP.

Pozápasový ohlas Grigora Dimitrova.
Livesport

"Snažil jsem se ho pořád tlačit k chybám. Nevím, co se stalo za stavu 5:4, zahrál úžasně a pak znovu o dva gamy později. Měl jsem spoustu šancí a věřil jsem, že dostanu další. V průběhu druhého setu jsem začal lépe číst jeho servis i hru," řekl Dimitrov v pozápasovém rozhovoru.

Poprvé od premiérového ročníku 2009 nebude v Šanghaji triumfovat nikdo ze čtyř nejvýše nasazených hráčů. Už po vyřazení Medveděva bylo jisté, že čínské Masters bude mít v neděli zbrusu nového šampiona. Další čtvrtfinálové dvojice letošního ročníku tvoří Fábián Marozsán s Hubertem Hurkaczem a Ben Shelton se Sebastianem Kordou. Ugo Humbert vyhlíží vítěze souboje mezi Tommym Paulem a Andrejem Rubljovem.

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Šanghaji