Šwiateková pomohla Polsku na finálový turnaj BJK Cupu, kvalifikaci zvládly i Slovenky

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Šwiateková pomohla Polsku na finálový turnaj BJK Cupu, kvalifikaci zvládly i Slovenky
Šwiateková dle očekávání bodovala v BJK Cupu v obou dvouhrách.
Šwiateková dle očekávání bodovala v BJK Cupu v obou dvouhrách.Profimedia
Iga Šwiateková (22) dle očekávání zvládla v kvalifikaci na finálový turnaj Billie Jean King Cupu obě dvouhry a výrazně pomohla Polsku k jednoznačnému vítězství nad Švýcarkami v Bielu. Světová jednička přehrála 6:4, 6:3 Céline Naefovou (18) a přidala třetí bod. Postup na finálové klání pro 12 týmů ve španělské Seville slavily také Američanky, Britky, Slovenky, Australanky, Japonky, Němky a po parádním obratu i Rumunky.

Švýcarsko – Polsko 0:4

Iga Šwiateková reprezentuje Polsko v Billie Jean King Cupu poprvé po dvou letech. Předloni deklasovala se ztrátou dohromady jen jednoho gamu Rumunky Mihaelu Buzarnescuovou a Andreeu Prisacariuovou a svou zemi nezklamala ani tentokrát.

Světová jednička bodovala na halovém betonu ve švýcarském Bielu proti Simoně Waltertové i v sobotu výhrou 6:4, 6:3 nad Céline Naefovou. S výkonem ale asi nebude čtyřnásobná grandslamová šampionka příliš spokojená, jelikož v úvodním dějství prohrávala 1:3 a v tom následujícím ztratila náskok dvou brejků.

Polky tak nebudou dle očekávání chybět na finálovém turnaji ve španělské Seville, který je na programu v listopadu. Rozhodnuto bylo ve Švýcarsku už po třech dvouhrách, v pátek bodovala také Magdalena Frechová po obratu proti Naefové.

Slovensko – Slovinsko 4:0

Už po třech dvouhrách se mohly radovat naši sousedé ze Slovenska. Na krytém tvrdém povrchu v Bratislavě v pátek zvítězily Anna-Karolína Schmiedlová i Viktória Hrunčáková a poslední potřebný bod přidala v sobotu Renáta Jamrichová.

Teprve 16letá Slovenka potřebovala na suverénní výhru 6:2, 6:0 nad Veronikou Erjavecovou jen 65 minut. Do utkání sice vstoupila prohraným servisem, nicméně v následujícím průběhu už juniorská šampionka letošního Australian Open naprosto dominovala.

Jako první se na finálový turnaj probojovaly Australanky doma v Brisbane při premiéře Samanthy Stosurové v roli kapitánky. Mexiko porazily suverénně 4:0, poslední bod získala Taylah Prestonová. Osmnáctiletá domácí hráčka zničila dvakrát 6:1 Marcelu Zacaríasovou a prožila nejlepší možný debut v této soutěži.

Stejně jako v Austrálii bylo i v japonském Tokiu rozhodnuto kvalifikační utkání velmi rychle. Rozhodující bod získala Nao Hibinová, úřadující šampionka Livesport Prague Open odvrátila v tie-breaku čtyři mečboly v řadě a Julii Putincevovou udolala 6:4, 3:6, 7:6. Japonky si zahrají finálový turnaj poprvé.

Francie  – Velká Británie 1:3

Hráčky Velké Británie porazily na antuce ve francouzském městě Le Portel domácí tým v čele s Carolinou Garcíaovou. Britská jednička Katie Boulterová zvládla roli favoritky proti Clare Burelové, kterou smetla 7:5, 6:0. Emma Raducanuová musela i svůj druhý zápas otáčet z 0:1 na sety. Šampionka US Open 2021 porazila Dianu Parryovou  4:6, 6:1, 7:6 a přidala poslední třetí bod.

USA – Belgie 4:0

Jessica Pegulaová rychle smetla na domácí půdě v Orlandu Belgičanku Hanne Vandewinkelovou 6:2, 6:0 a poslala Američanky na finálový turnaj Billie Jean King Cupu do Seville. Pátá hráčka světa tak navázala na svou předchozí výhru a zajistila pro svůj tým dva body. Jednou výhrou přispěla Emma Navarrová, světová jednadvacítka zlikvidovala manko setu a brejku a přetlačila 4:6, 6:4, 6:3 hráčku třetí stovky Hanne Vandewinkelovou.

Ana Bogdanová vybojovala v souboji Rumunska s Ukrajinou první bod proti ukrajinskému týmu, když zvítězila nad Elinou Svitolinovou po dvou hodinách a padesáti minutách 6:4, 4:6, 6:3. Snížila stav utkání na 1:2 na zápasy a udržela tak Rumunky ve hře o finálový turnaj Billie Jean King Cupu. V dalším duelu vyrovnala souboj Rumunska s Ukrajinou na 2:2 Jaqueline Cristianová. Rumunka porazila po obratu ve třech setech 2:6, 6:4, 6:4 Lesju Curenkovou. Parádní obrat dokonaly obě jmenované v rozhodující čtyřhře, v níž zdolaly 6:2, 7:6 sestry Ljudmilu a Nadiju Kičenokovy.

Beatriz Haddad Maiaová otočila zápas proti Anně-Leně Friedsamové a po dvou a půl hodinách boje zvítězila 5:7, 6:0, 6:1. Světová třináctka vybojovala pro Brazílii první bod v souboji s Německem a udržela pro svou zem naději na postup. Laura Siegemundová však zařídila dostačující vedení 3:1, zkušená veteránka přetlačila po více než dvou hodinách boje 6:1, 2:6, 6:3 hráčku třetí stovky Carolinu Alvesovou.

Bez nutnosti kvalifikace mají na finálovém turnaji jistou účast obhájkyně titulu z Kanady, loňské finalistky z Itálie, domácí Španělky a díky divoké kartě i české tenistky. Celkem se v Seville představí 12 týmů, osm z nich postoupilo z kvalifikačních bojů.

Výsledky jednotlivých zápasů kvalifikace na finálový turnaj BJK Cupu

Výsledky týmových utkání kvalifikace na finálový turnaj BJK Cupu