Jízda Noskové končí v semifinále. Teenagerka se musela sklonit před dominantní Rybakinovou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Jízda Noskové končí v semifinále. Teenagerka se musela sklonit před dominantní Rybakinovou

Nosková do svého třetího finále na turnajích WTA nepostoupila.
Nosková do svého třetího finále na turnajích WTA nepostoupila.AFP
Linda Nosková (19) si znovu po roce finále na australské půdě nezahraje. Jedna z nejtalentovanějších teenagerek zakončila svůj debut v Brisbane v semifinále po jasné porážce 3:6, 2:6 s Jelenou Rybakinovou (24), které ani jednou nedokázala sebrat servis, a do svého třetího finále na turnajích WTA nepostoupila. Světová čtyřka Rybakinová se o svůj šestý titul utká s Arynou Sabalenkovou (25), na kterou nestačila ve finále loňského Australian Open.

Nosková – Rybakinová 3:6, 2:6

Linda Nosková zahájila letošní sezonu stejně jako tu loňskou na australské půdě a opět odvráceným mečbolem. Zatímco loni v Adelaide se probila i díky skalpům Darjy Kasatkinové, Ons Jabeurové a Viktorie Azarenkové z kvalifikace až do svého prvního finále na nejvyšším okruhu, v tomto týdnu v Brisbane se musela s generálkou série WTA 500 rozloučit o kolo dříve.

Jedna z nejtalentovanějších teenagerek po cestě mezi nejlepší kvarteto strávila na kurtech přes devět hodin. Na úvod zdolala po více než třech hodinách kvalifikantku Tímeu Babosovou a všechny tři sety potřebovala také proti nasazené Soraně Cirsteaové a další kvalifikantce Julii Rieraové. Dva sety jí na výhru stačily pouze ve čtvrtfinále s favorizovanou 16letou kometou Mirrou Andrejevovou.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Ve svém čtvrtém semifinále na hlavní tour a prvním od srpnového Livesport Prague Open, kde promarnila jedinečnou šanci na premiérový titul, se musela sklonit před dalším dominantním výkonem Jeleny Rybakinové. Nasazené dvojce a světové čtyřce nedokázala ani jednou sebrat servis, podlehla jí za pouhých 65 minut a do svého třetího finále na této úrovni neprošla.

Jedinou pořádnou šanci na zvrat měla na začátku druhé sady, když se dostala ke svým prvním brejkbolům a mohla srovnat na 2:2. K dispozici měla rovnou tři v řadě, ale ani jednu šanci neproměnila a favorizovanou soupeřku, která po cestě do finále ztratila ve čtyřech zápasech dohromady jen 12 gamů, už zastavit nedokázala. S ruskou rodačkou reprezentující Kazachstán prohrála jasně také na loňském French Open.

Nosková se bude muset v pondělí na nějakou dobu rozloučit s členstvím v nejlepší padesátce žebříčku. Do TOP 50 se ovšem může vrátit po skončení Australian Open, na němž loni ztroskotala už v prvním kole kvalifikace. Původně měla hrát v příštím týdnu v Hobartu, ale po náročném vystoupení v Brisbane se odhlásila.

Rybakinová, která v Brisbane rovněž debutuje, má možnost ukončit čekání na svůj první triumf od konce loňského antukového jara. Ve finálových duelech má negativní bilanci 5:9. Konkrétně v Austrálii, kde v roce 2020 slavila v Hobartu svůj první titul z tvrdých povrchů, prohrála dva ze tří.

Sabalenková – Azarenková 6:2, 6:4

V neděli si střihne reprízu loňského finále Australian Open. Aryna Sabalenková totiž už skoro dva roky na australské půdě neprohrála a svou neporazitelnost v této části světa protáhla na 15 zápasů. S Běloruskou ve vzájemné bilanci prohrává 2:5, nicméně měla navrch ve dvou z posledních tří soubojů.

Také nasazená jednička Sabalenková při svém debutu v Brisbane dominuje. Ani ona ještě neztratila na turnaji set. Ten jí nedokázala sebrat ani dvojnásobná šampionka Viktoria Azarenková, která se v australské metropoli představila po osmi letech a dvakrát kralovala na prvním grandslamu roku.

V úvodním dějství měla favorizovaná Sabalenková v duelu bývalých světových jedniček jasně navrch, nečelila ani jednomu brejkbolu a do vedení šla za 38 minut. Druhá sada však trvala bezmála hodinu a druhá hráčka pořadí v ní musela řešit tři brejkbolové hrozby. Se všemi si ovšem poradila a jednou krajanku brejkla.

Sabalenková čeká na svůj další triumf ještě o dva týdny déle než Rybakinová, naposledy slavila na antuce v Madridu. Na rozdíl od soupeřky má ve finálových utkáních pozitivní bilanci, a to 13:11. Poslední finále absolvovala na US Open a nedotáhla v něm náskok setu proti Coco Gauffové.

Výsledky turnaje WTA 500 v Brisbane