Rybakinová ovládla jednoznačné finále v Brisbane, Sabalenkovou načala kanárem

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Rybakinová ovládla jednoznačné finále v Brisbane, Sabalenkovou načala kanárem

Rybakinová ovládla jednoznačné finále v Brisbane, Sabalenkovou si "nakousla" kanárem
Rybakinová ovládla jednoznačné finále v Brisbane, Sabalenkovou si "nakousla" kanáremProfimedia
Měl to být první z vrcholů úvodu nové sezony. Repríza loňského finále Australian Open, souboj hráček TOP 4 a grandslamových šampionek. Finále turnaje WTA 500 v Brisbane se však proměnilo v nečekaně jednoznačnou záležitost. Kazaška Jelena Rybakinová (24) po skvělém výkonu smetla 6:0, 6:3 světovou dvojku Arynu Sabalenkovou (25) a se ztrátou pouhých 15 gamů ukončila osm měsíců trvající čekání na šestý titul.

Sabalenková – Rybakinová 0:6, 3:6

Jelena Rybakinová loni v přípravě na Australian Open vyhrála jediný ze tří zápasů, letos u 'protinožců' hned na svém prvním nenašla přemožitelku. Suverénní jízdu zakončila demolicí Aryny Sabalenkové, která cestou do finále rovněž neztratila ani set a v Austrálii neprohrála 15 zápasů v řadě.

Čtyřiadvacetiletá Kazaška očekávanou bitvu elitních tenistek proměnila v jednoznačnou záležitost. V prvním setu o rok starší soupeřce povolila pouze jedenáct míčků a poprvé ve vzájemných duelech 'zazpíval' kanár.  

Statistika zápasu Aryna Sabalenková – Jelena Rybakinová
Statistika zápasu Aryna Sabalenková – Jelena RybakinováLivesport

Bezradná Sabalenková uhrála první game až za stavu 0:6 a 0:2. Následně absolvovala medical timeout a nechala si promasírovat levý stehenní sval. Po návratu na kurt ale popáté v řadě neudržela podání a Rybakinová už žádné další komplikace nepřipustila. 

Rybakinová i v osmém vzájemném duelu se Sabalenkovou získala minimálně jeden set, přesto v celkové bilanci stále prohrává 3:5. Zatímco všechny výhry slavila ve dvou setech, všech pět jejích porážek přišlo po třísetovém boji. 

Finále si Rybakinová zahrála poprvé od loňského května a bilanci v nich upravila na 6:9. Celkově šestý triumf je jejím nejjednoznačnějším, v pěti kolech prohrála dohromady jen 15 gamů. Nejvíce (5) jich ztratila v úvodním kole s domácí Olivií Gadeckou a v semifinále s Lindou Noskovou. 

Podnik WTA 500 Rybakinová vyhrála poprvé. Ke zkompletování trofejí z akcí všech kategorií jí chybí už 'jen' triumf na Turnaji mistryň.

"Chci poděkovat svému týmu za veškerou práci a hlavně tvrdou přípravu na sezonu. Loňský rok byl úžasný a doufám, že letos v něm budeme pokračovat," radovala se kazašská introvertka. 

"Tahle část naší práce mi není úplně příjemná. Dříve se mi nedostávalo tolik pozornosti jako jiným hráčkám. Tyhle věco mimo kurt jsou povinné a snažím se na nich pracovat stejně, jako to dělám při hře na kurtu," přiznala Rybakinová.

Finalistka loňského US Open Sabalenková ve svém 25. finále neukončila čekání na 14. titul, naposledy slavila loni na začátku května na antuce v Madridu.

"Nevím, kde začít... Jeleno, wow. Díky alespoň za ty tři gamy, aspoň to teď vypadá, že to byl boj. Gratuluju k úžasnému týdnu, dobrá práce," snažila se Sabalenková při závěrečném ceremoniálu odlehčit svůj nečekaný debakl.

Výsledky turnaje WTA 500 v Brisbane