Čeští tenisté v sobotu rozehrají kvalifikaci Davis Cupu, proti Izraeli budou plnit roli favorita

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Čeští tenisté v sobotu rozehrají kvalifikaci Davis Cupu, proti Izraeli budou plnit roli favorita
Češi jsou proti Izraelcům favorité.
Češi jsou proti Izraelcům favorité.Profimedia
Čeští tenisté se o víkendu utkají doma s Izraelem o postup do skupinové fáze Davisova poháru a pokusí se splnit roli favoritů. Výběr kapitána Jaroslava Navrátila se představí před vlastními fanoušky po pěti letech. Kvůli zvýšeným bezpečnostním opatřením se zápasy odehrají ve Sportovním areálu Vitality Slezsko ve Vendryni. Češi obhajují v prestižní soutěži loňské čtvrtfinále, v případě neúspěchu by je čekala baráž.

"S losem jsem spokojený. Samozřejmě nechceme podceňovat žádného soupeře, ale mohli jsme také dostat Nizozemsko nebo Švýcarsko. Tenhle los je příjemný o to víc, že hrajeme s přístupným soupeřem v domácím prostředí. S hráči jsme si nemohli přát nic lepšího," řekl Navrátil.

Českou jedničkou by měl být 31. hráč světa a vítěz lednového turnaje v Adelaide Jiří Lehečka. V domácím výběru jsou také Tomáš Macháč (66.), Vít Kopřiva (115.), Jakub Menšík (127.) a deblista Adam Pavlásek. Hrát se bude na tvrdém povrchu, kapacita haly ve Vendryni činí 1200 fanoušků. Podle pořadatelů je vyprodáno.

Tenisty požene plná hala

"Strašně moc se těším. Myslím, že kdyby byla větší hala, tak by lidí přišlo o dost víc, ale nedá se nic dělat. Hlavní je, že hrajeme doma a můžeme po pěti letech ukázat daviscupový tenis českým fanouškům. To je pro nás hlavní a největší motivace," uvedl Lehečka.

Češi naposledy hostili v kvalifikaci Nizozemsko v Ostravě. Ve Vendryni se nyní hraje kvůli zvýšeným bezpečnostním opatřením v souvislosti s válkou mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás v Pásmu Gaza.

S týmem kapitána Jonathana Erlicha se Češi utkají po necelých dvou letech. V září 2022 zvítězili v baráži v Tel Avivu 3:1 na zápasy. S Izraelem mají kladnou bilanci 4:1 a budou znovu favoritem. Jedničkou je Yshai Oliel, kterému patří ve světovém žebříčku 415. místo. Za ním jsou Orel Kimhi (456.), Daniel Cukierman (465.), Edan Leshem (672.) a deblista Roy Stepanov.

Navrátil před Davis Cupem: Atmosféra v menší hale nám pomůže, bude to rachot

Los kvalifikace se uskuteční v pátek ve 12:00. V sobotu budou dvě dvouhry, v nedělí čtyřhra a další dva singly. Všechny zápasy se hrají na dva vítězné sety.

"Viděl jsem teď Oliela hrát na challengeru (v Indian Wells), kde prohrál ve 2. kole. Také se chtěl rozehrát. My se ale nesmíme koukat na soupeře, ale na sebe. Musíme podat co nejlepší výkon. Jsme určitě favorité. Máme domácí prostředí i povrch. Budeme k tomu přistupovat jako favorité," uvedl Navrátil.

Češi se mohou probojovat do skupinové fáze podruhé za sebou. Po úspěšné kvalifikaci v Portugalsku se jim vloni dařilo i ve Valencii, kde postupně porazili Španělsko, Jižní Koreu a Srbsko 3:0 na zápasy. Neuspěli až ve vyřazovací fázi v Málaze, kde ve čtvrtfinále podlehli 1:2 Australanům. V letech 2012 a 2013 týmovou soutěž ještě ve starém systému vyhráli.