Los finálového turnaje Davis Cupu: Lehečku a spol. čeká Španělsko, Austrálie a Francie

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Los finálového turnaje Davis Cupu: Lehečku a spol. čeká Španělsko, Austrálie a Francie
Jiří Lehečka bude opět patřit k tahounům českých tenistů.
Jiří Lehečka bude opět patřit k tahounům českých tenistů.Profimedia
Čeští tenisté se ve skupině finálového turnaje Davis Cupu popasují s výběry Španělska, Austrálie a Francie. Tým nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila, který bude obhajovat loňskou čtvrtfinálovou účast, odehraje skupinovou fázi od 10. do 15. září ve Valencii. První dva celky postoupí do vyřazovacích bojů, které třetí listopadový týden přivítá potřetí za sebou Málaga.

V osudí chybělo při úterním losu například Srbsko, Chorvatsko, Švýcarsko či Švédsko, všechny zmíněné země neprošly přes únorovou kvalifikaci. V té si Jiří Lehečka a spol. vybojovali účast ve finálové skupině vítězstvím nad Izraelem, který ve slezské Vendryni přehráli jednoznačně 4:0.

Loni došel mladý celek do čtvrtfinále, když v silné skupině přehrál Srby i s Novakem Djokovičem (nastoupil jen ve čtyřhře), Španěly bez Carlose Alcaraze a Jižní Koreu. Se žádným ze soupeřů přitom neztratil ani jeden zápas. Ve vyřazovací fázi Češi nestačili právě na Austrálii, které podlehli 1:2.

Zápasy ve skupině se budou hrát na dvě vítězství, po dvou dvouhrách rozhodne případná čtyřhra. Titul obhajuje Itálie v čele s Janikem Sinnerem.

V české sestavě by neměl chybět v pozici jedničky 27. hráč světa Jiří Lehečka. Dalšími členy by měli být Tomáš Macháč (60.), Jakub Menšík (70.) či deblista Adam Pavlásek. V únorové kvalifikaci byl součástí týmu také Vít Kopřiva.

Austrálie bude obhajovat finálovou účast. Ve čtvrtfinálovém souboji s Českem Macháč sice porazil Jordana Thompsona, Lehečka ale poté nestačil na Alexe de Minaura a v rozhodující čtyřhře podlehli Lehečka s Pavláskem sehrané dvojici Matthew Ebden, Max Purcell.

Češi se po roce utkají také se Španělskem, s Francií se střetnou po necelých třech letech. V roce 2021 s ní prohráli ve skupinové fázi finálového turnaje v Innsbrucku 1:2 na zápasy. Nejvýše postaveným hráčem soupeře je nyní patnáctý hráč světa Ugo Humbert, o pět příček za ním je Adrian Mannarino.

Kapitána Navrátila potěšilo, že se Češi budou znovu hrát ve Valencii. "Určitě to tam umíme, loni se nám tam dařilo. Je to ale velmi silná skupina, všichni soupeři jsou velice kvalitní ve dvouhrách i čtyřhrách. Čeká nás těžký oříšek," řekl v nahrávce pro média. "Bude to však za půl roku a do té doby se může stát hodně věcí. Kluci se zatím posunují žebříčkem a hrají dobře. Doufám, že budou hrát dobře až do 10. září a pojedeme v kompletní sestavě," dodal.  

"Tým se oproti loňsku hodně posunul, kluci získali obrovské zkušenosti. Tehdy byli kousek od postupu do semifinále a i letos na turnajích ukazují, že jsou hráči první světové stovky. Dva se posouvají skromně do padesátky a Jirka ke dvacítce. Nejedeme se jen zúčastnit. Budeme bojovat o to, abychom se opět dostali mezi osm nejlepších. Nejsou to silná slova, ale hovoří za nás výsledky z loňského a letošního roku," uvedl Navrátil.

Obhájci titulu Italové se utkají ve skupině A doma v Boloni s Nizozemskem, Belgií a Brazílií. Ve skupině C, která se premiérově uskuteční v čínském městě Ču-Chaj, zabojují o postup týmy Německa, USA, Slovenska a Chile. V "déčku" se v Manchesteru utkají domácí Britové, Kanaďané, Finové a Argentinci.