Lehečka poprvé skolil rozjetého Chačanova, v Dubaji mu utekl z pěti mečbolů. Menšík vzdal

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Lehečka poprvé skolil rozjetého Chačanova, v Dubaji mu utekl z pěti mečbolů. Menšík vzdal
Aktualizováno
Lehečka odvrátil v zápase s Chačanovem pět mečbolů.
Lehečka odvrátil v zápase s Chačanovem pět mečbolů.AFP
Jiří Lehečka (22) se ve třetím vzájemném střetnutí se světovou patnáctkou Karenem Chačanovem (27) dočkal prvního vyhraného setu a nakonec i celého zápasu. Předtím ale český tenista musel odvrátit celkem pět mečbolů, než čerstvého šampiona z Dauhá udolal po takřka tříhodinovém boji 6:7, 7:6, 6:4 a vybojoval postup do čtvrtfinále. O místo mezi nejlepší osmičkou večer marně usiloval Jakub Menšík (18), který nastoupil k sedmému zápasu během devíti dnů a Španělu Alejandru Davidovichovi (24) za stavu 6:7 a 0:1 vzdal.

Lehečka – Chačanov 6:7, 7:6, 6:4

Jiří Lehečka odehrál s Karenem Chačanovem třetí vzájemný souboj během 12 měsíců a poprvé dokázal najít cestu k vítězství, byť byla hodně trnitá. Zatímco loni v Miami a ve Vídni uhrál dohromady pouze deset gamů, nyní v Dubaji další dvousetovou porážku na poslední chvíli odvrátil.

Dvaadvacetiletý rodák z Mladé Boleslavi ve druhém setu čelil celkem pěti mečbolům a v rozhodující sadě prohrával 2:4. Všechny kritické situace ale ustál a o pět let staršího Rusa, který minulý týden po finálové výhře nad Jakubem Menšíkem triumfoval v Dauhá, po tříhodinovém boji udolal 6:7, 7:6, 6:4.

V úvodní sadě český tenista nevyužil žádný z šesti brejkbolů včetně setbolu za stavu 6:5. Další tři šance ukončit úvodní dějství měl v tie-breaku, od stavu 6:3 ale ztratil pět míčků v řadě a tím i celý set.

Lehečka se ve třetí hře druhého setu postaral o první brejk a vedl 4:2, jenže náskok neudržel, za stavu 4:4 a 40:0 neproměnil další tři brejkboly a zanedlouho ho čekaly horké chvilky. V 10. a 12. gamu čelil při svém servisu celkem pěti mečbolům, ovšem všechny dokázal hlavně díky dobrému podání a naposledy i s trochou štěstí při druhém servisu zlikvidovat a ve druhé zkrácené hře dostal Chačanova po obratu z 0:3 a 3:5 poprvé do rozhodujícího dějství.

Statistiky zápasu Jiří Lehečka – Karen Chačanov
Statistiky zápasu Jiří Lehečka – Karen ChačanovLivesport

V něm sice Lehečka zaspal začátek a za stavu 0:2 čelil brejkbolu, do možná rozhodujícího úniku ale favorita nepustil a ziskem klíčového bodu se udržel ve hře. A když od stavu 2:4 získal 16 z 20 posledních fiftýnů, dlouhý a náročný zápas v rychlé koncovce nečekaně dotáhl do vítězného konce. 

Lehečka na začátku roku v australském Adelaide vybojoval premiérový titul na okruhu ATP, další tři individuální akce ale pro něj skončily neúspěchem s bilancí dvou výher a tří porážek. Nyní ve Spojených arabských emirátech se dostává zpátky na vítěznou vlnu, v prvním kole zdolal rovněž ve třech setech Maďara Mártona Fucsovicse.

O postup do svého pátého semifinále na turnaji ATP a návrat do TOP 30 se Lehečka utká s Alexanderem Bublikem (h2h 0:0). Kazašský tenista, který na začátku února triumfoval v Montpellier, v Dubaji narazí už na druhého českého soupeře. V prvním kole zdolal v tie-breaku rozhodujícího setu Tomáše Macháče, dnes si poradil ve dvou setech s Nizozemcem Tallonem Griekspoorem.

Menšík – Davidovich 6:7, 0:1 skreč

Jakub Menšík v Dubaji sedmý zápas během devíti dnů nedohrál. Osmnáctiletý Čech, který si minulý týden v Dauhá zahrál první finále na okruhu ATP, den po tříhodinové bitvě s Bornou Čoričem nastoupil proti Alejandru Davidovichovi, v úvodní sadě ale nevyužil tři setboly a po hodině a čtvrt za stavu 6:7 a 0:1 kvůli zranění pravého stehenního svalu vzdal.

Menšík, jenž Davidoviche porazil minulý týden v katarské metropoli, musel tentokrát proti Španělovi od začátku dotahovat. Za stavu 2:3 si vyžádal ošetření a úvodní set dokázal ještě zdramatizovat. V devátém gamu odvrátil při svém podání první setbol, v následující hře sebral soupeři podání a vynutil si tie-break. V něm ale sám promarnil tři setboly a soupeř naopak další šanci využil. Ve druhé sadě odehrál už jen jednu hru a duel skrečoval.

Český mladík startoval na turnaji na hlavním okruhu počtvrté v kariéře a opět si připsal minimálně jedno vítězství. Ve Spojených arabských emirátech se představil poprvé v roli hráče TOP 100, ve které je nejmladším členem a sedmým nejmladším za posledních 10 let. V novém vydání žebříčku by se měl posunout na 81. místo a o šest příček vylepšit své maximum. 

Prostějovský rodák má nyní před sebou krátký odpočinek. Už před dnešním zápasem se odhlásil z kvalifikace prvního Masters sezony v Indian Wells, kde by musel další zápas už v pondělí po náročném přesunu. V polovině března by měl zkusit štěstí na další tisícovce v Miami. 

Medveděv – Sonego 3:6, 6:3, 6:3

Španěl Davidovich ve čtvrtfinále vyzve světovou čtyřku Daniila Medveděva (h2h 0:3). Ruský tenista udělal druhý z pěti kroků na cestě za premiérovým obhájením titulu, když Itala Lorenza Sonega zdolal 3:6, 6:3, 6:3 a vzájemnou bilanci upravil na 3:0.

Osmadvacetiletý Medveděv hraje první turnaj od porážky ve finále Australian Open, v němž neudržel vedení 2:0 na sety proti Janniku Sinnerovi a následně několik týdnů odpočíval a léčil zranění nohy. Na pobřeží Perského zálivu se pokouší poprvé v kariéře obhájit triumf z předchozí sezony, vítěz US Open či Turnaje mistrů získal každou z 20 trofejí v jiném městě.

Výsledky turnaje ATP 500 v Dubaji