Lehečka vydřel premiérovou výhru na French Open, Struffa udolal v pěti setech

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Lehečka vydřel premiérovou výhru na French Open, Struffa udolal v pěti setech

Jiří Lehečka si na druhý pokus připsal výhru na Roland Garros
Jiří Lehečka si na druhý pokus připsal výhru na Roland GarrosProfimedia
Jiří Lehečka (21) dal zapomenout na špatné výkony z posledních týdnů a na druhý pokus si připsal vítězný vstup do French Open. Do letošního ročníku antukového grandslamu vstoupil český mladík cenným skalpem ve formě hrajícího Němce Jana-Lennarda Struffa (33), kterého zdolal po velmi dobrém výkonu a pětisetové bitvě 7:5, 1:6, 6:3, 3:6, 6:1. Ve druhém kole narazí na Američana Marcose Girona (29).

Lehečka – Struff 7:5, 1:6, 6:3, 3:6, 6:1

Jiří Lehečka si loni odbyl premiéru na všech grandslamech a pokaždé uhrál minimálně set, ale vyhrát nedokázal ani jeden ze čtyř duelů. Nicméně v průběhu sezony získal spoustu cenných zkušeností, 'zabydlel' se v TOP 100 a rok zakončil porážkou ve finále Turnaje mistrů pro hráče do 21 let.

A letos už nabytou herní praxi i sebevědomí přetavuje i ve vítězné vstupy do jednotlivých grandslamů. V lednu na Australian Open to dotáhl nakonec až do čtvrtfinále a dnes zaznamenal premiérové vítězství také na Roland Garros.

Jednadvacetiletý rodák z Mladé Boleslavi přitom během antukového jara ztratil formu a prohrával s papírovými outsidery. Do Paříže dorazil se šňůrou čtyř porážek včetně jedné skreče, na grandslamový turnaj však dokázal formu i pod dohledem Tomáše Berdycha znovu vyladit.

V úvodním kole úspěšně vyzval nasazeného Němce Jana-Lennarda Struffa, který se naopak během posledních dvou měsíců dostal do skvělé herní pohody. Porazil Caspera Ruuda, Stefanose Tsitsipase a ve finále turnaje Masters v Madridu trápil i Carlose Alcaraze.

Rozdílná forma tenistů ale nebyla od úvodních výměn znát a oba zaplněnému a často mohutně povzbuzujícímu publiku na kurtu číslo 13 nabízeli velmi kvalitní tenis. Lehečka vedl 2:1 na sety a 3:1 ve čtvrté sadě, ale Struffovi pak vyšla sázka na riziko a ziskem pěti her v řadě si vynutil pátý set.

Ovšem český tenista neztrácel bojovného ducha a před svým teprve třetím pětisetovým vyvrcholením dál věřil ve své schopnosti i úspěch. Také proto v rozhodujícím dějství velmi rychle odskočil do vedení 5:0 a náskok už nepustil.

Přestože při prvním mečbolu udělal čtvrtou dvojchybu a soupeři ještě nabídl brejkbol, více komplikací si nenapáchal a po 3 hodinách a 12 minutách boje i díky 51 winnerům vyhrál  7:5, 1:6, 6:3, 3:6, 6:1. Pětisetové vítězství zaznamenal podruhé v kariéře, poprvé uspěl letos v Melbourne proti Cameronu Norriemu.

"Jsem moc rád, že se mi to povedlo. Každý vyhraný zápas v pěti setech je strašně cenný. Je to pro mě po těch nevydařených Masters na antuce velký kopanec směrem nahoru," řekl novinářům Lehečka.

"Struff v minulých týdnech ukázal, že na antuce umí hrát. Je to dobrý hráč, který se dokázal po zranění vrátit do třicítky, a je to velmi cenný skalp. Známe se a věděli jsme, co od sebe očekávat. Utkání mělo dobrou kvalitu," doplnil.

O postup do 3. kola se poslední český zástupce ve dvouhře mužů utká s Marcosem Gironem, kterého už v Paříži jednou porazil - loni v kvalifikaci halového Masters 1000.

Výsledky na French Open ve dvouhře mužů