Plíšková po sedmi letech vypadla v 1. kole grandslamu. Končí i Kvitová a Fruhvirtová

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Plíšková po sedmi letech vypadla v 1. kole grandslamu. Končí i Kvitová a Fruhvirtová
Aktualizováno
Plíšková poprvé od French Open 2016 vypadla v prvním kole grandslamů.
Plíšková poprvé od French Open 2016 vypadla v prvním kole grandslamů.Profimedia
Českým tenistkám se v pondělí na French Open nedařilo. Karolína Plíšková (31) poprvé od roku 2016 nezvládla vstup do grandslamu, Petra Kvitová (33) po třinácti letech neuspěla v úvodním kole na pařížské antuce. Dohrály i trápící se Linda Fruhvirtová (18), po zranění se vracející Kateřina Siniaková (27) a Tereza Martincová (28). Jako jediná uspěla bývalá finalistka Markéta Vondroušová (23).

Plíšková – Stephensová 0:6, 4:6

Karolína Plíšková měla na letošním Australian Open velmi příznivý los, ale stoprocentně ho nevyužila, když ve čtvrtfinále překvapivě prohrála s Magdou Linetteovou. Během probíhajícího antukového jara ji limitovalo zranění kolene a po čtvrtfinále ve Stuttgartu musela vynechat prestižní akci v Madridu a v Římě vypadla hned s Annou Bondárovou.

Na French Open jí naopak do prvního kola los přisoudil jednu z nejtěžších možných soupeřek, a sice finalistku ročníku 2018, grandslamovou šampionku a aktuální světovou třicítku Sloane Stephensovou. Plíšková potvrdila, že jí hra Američanky nesedí, zhoršila si s ní vzájemnou bilanci na 1:5 a poprvé přesně po sedmi letech nezvládla první kolo podniků velké čtyřky. Se stejnou protivnicí padla v tomto dějišti také předloni.

Bývalá světová jednička měla v úvodní hře zápasu brejkbol, jenže ho nevyužila a na výsledkovou tabuli se zapsala až po sedmi odehraných gamech. Šanci na obrat měla, jenže za stavu 4:3 ve druhé sadě se vlastními chybami připravila o náskok brejku a urvat nedokázala ani jednu z následujících dvou her.

Stephensové, jež bude pokračovat v obhajobě loňského čtvrtfinále proti Varvaře Gračovové, podlehla za hodinu a 25 minut.

Pavljučenkovová – Fruhvirtová 6:2, 6:2

Linda Fruhvirtová loni učinila obrovský skok žebříčkem a v indickém Čennaí senzačně slavila svůj premiérový triumf na nejvyšším okruhu. Jedna z nejtalentovanějších teenagerek následně na letošním Australian Open poprvé v kariéře postoupila do druhého týdne dospělých grandslamů a byla jediný set od čtvrtfinále.

Na další vítěznou sérii v letošním roce však zatím nedosáhla a v průběhu antukového jara už bylo její trápení alarmující. Po Madridu, kde si připsala svou první výhru v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu na klasické antuce, schytala výprask od Eleny-Gabriely Ruseové v Římě, v Rabatu prohrála s hráčkou třetí stovky Caglou Büyükakcayovou a na French Open ztroskotala hned na Rusce Anastasii Pavljučenkovové. Při loňském debutu na pařížské cihle musela hrát kvalifikaci a do hlavní fáze se ani nedostala.

V posledních měsících bojuje hlavně se servisem a problém stále nevyřešila. V pondělním utkání spáchala 11 dvojchyb a vlastní podání uhájila pouze dvakrát. V úvodní sadě ztratila prvních pět gamů, ve druhé úvodní čtyři a manko se vždy jen marně snažila zlikvidovat. Bývalá světová jedenáctka Pavljučenkovová, která v Paříži startuje poprvé od předloňské finálové porážky s Barborou Krejčíkovou, se o postup mezi dvaatřicítku nejlepších utká s nasazenou krajankou Ljudmilou Samsonovovou.

Vondroušová – Parksová 6:4, 6:0

Markéta Vondroušová se loni na podzim vrátila po půlroční pauze zaviněné zraněním a operací zápěstí, velmi rychle se rozehrála do formy a letos patří k těm stabilnějším hráčkám na nejvyšším okruhu.

Rodačka ze Sokolova zvládla na osmi z devíti letošních turnajů úvodní zápas. To zahrnuje i pondělní vystoupení na French Open, kde si před čtyřmi lety zahrála své největší finále v kariéře. V prvním kole na pařížské antuce si poradila s Alyciou Parksovou a Američance oplatila prosincovou porážku z francouzského Angers.

Favorizovaná Češka měla pomalejší vstup do utkání a soupeřku pustila do vedení 2:0. Po rebrejku však začala na kurtu dominovat a ve druhé sadě jí povolila pouhých pět fiftýnů a nadělila potupného kanára.

"Vloni jsem byla na operaci a byla z toho docela smutná, že tu nejsem. Ani jsem se nemohla na turnaj koukat. Teď jsem nadšená, že jsem zpět a ve formě. Přijela jsem sem s nahranými zápasy, cítím se dobře. Každý rok jsem tu hrozně ráda," řekla novinářům Vondroušová.

V letošní sezoně platí, že pokud Vondroušová porazila úvodní soupeřku na turnaji, tak zvládla i následující zápas. O potvrzení tohoto pravidla se popere s nasazenou devítkou a loňskou semifinalistkou Darjou Kasatkinovou. S Ruskou má vyrovnanou bilanci 2:2 a může jí vrátit šest let starou prohru z tohoto dějiště.

Siniaková – Stearnsová 6:7, 2:6

Poprvé od roku 2017 neuspěla v prvním kole French Open Kateřina Siniaková. Sedmadvacetiletá Češka se dnes představila v soutěžním utkání poprvé od konce března, kdy v Miami vzdala kvůli zranění zápěstí, a dvouměsíční pauza se na jejím výkonu projevila. 

Ještě stále nejlepší deblistka světa na pařížské antuce podlehla 6:7, 2:6 Američance Peyton Stearnsové, jež si při deutu na Roland Garros připsala premiérovou výhru na grandslamovém turnaji. 

Siniaková v prvním setu vedla 4:2, celkem třikrát měla výhodu brejku a dvakrát podávala na zisk sady. K setbolu se ale ani jednou nedostala, byť tie-break rozhodl až 16. bod. Ve druhém dějství si už podání ani jednou neudržela, i vinou celkově 11 dvojchyb o něj sedmkrát v řadě přišla a po sto minutách hry pro ni dvouhra skončila.

"I když to nebylo dle představ, jsem ráda, že jsem tady. Na takové turnaje musí být člověk více připravený a mít nějaké zápasy v zádech, což ona jich měla docela dost. Přestože to nebylo, jak bych si přála, jsem ráda, že jsem tady a ne doma," doplnila Siniaková.

Kvitová – Cocciarettová 3:6, 4:6

Petra Kvitová na začátku dubna vyhrála velký turnaj WTA 1000 v Miami, během antukového jara ale laborovala se zraněním nohy a místo přípravy na kurtech spíše odpočívala. Na oranžové drti odehrála jen dvě utkání a obě prohrála 0:2 na sety.

Po nezdaru proti Němce Jule Niemeyerové v Madridu dnes neuspěla ani na Roland Garros proti Elisabettě Cocciarettové. V souboji s o jedenáct let mladší Italkou doplatila na nerozehranost, často chybovala a po nepotvrzení brejku na 2:1 jen marně dotahovala ztrátu.

Ve druhém setu se zkušená Češka málem vrátila do hry, když od stavu 2:5 získala dva gamy po sobě a měla brejkbol na 5:5. Soupeřka ale vytáhla dobrý servis a životní úspěch si už sebrat nenechala.

"Už jen to, že jsem tady na tomto kurtu je pro mě velká čest. Vždy jsem tohle všechno sledovala v televizi a teď jsem toho součástí. Tohle je rozhodně moje největší vítězství v kariéře," radovala se vysmátá Cocciarettová v pozápasovém rozhovoru pod umělým osvětlením na dvorci Suzanne Lenglenové.

"Tohle je poprvé, co tady hraju na tak velkém kurtu. Všichni chceme hrát právě tyhle zápasy. Tenis je pořádná dřina a ty nervy jsou svazující. Snažila jsem si ten zápas užít a nemělo to chybu," dodala Italka, jež si proti světové desítce a dvojnásobné wimbledonské šampionce připsala první skalp hráčky TOP 20.

Třiatřicetiletá Kvitová, semifinalistka z let 2012 a 2020, nezvládla vstup do French Open teprve podruhé v kariéře a poprvé od roku 2010. Dnes si zapsala jen 20 winnerů a 31 nevynucených chyb.

"Soupeřka mi nedala nic zadarmo. Bojovala jsem sama se sebou i s hrou. Chtěla bych hrát jinak a ne tolik kazit," komentovala Kvitová, která měla v posledních týdnech potíže i s bolavou nohou. "Je to tak, jak to je, a jsem ráda, že jsem se vůbec zúčastnila. Byla možnost, že i hrát nebudu. Už se těším na trávu a jsem ráda, že jsou antukové turnaje u konce," doplnila.

Martincová – Ostapenková 3:6, 5:7

Tereza Martincová se marně snažila zaskočit lotyšskou šampionku z roku 2017 Jelenu Ostapenkovou. Česká tenistka podlehla světové sedmnáctce 3:6, 5:7, přestože ve druhém setu vedla 5:1, a stejně jako loni v Paříži skončila hned po svém úvodním duelu.

Do druhého kola tak zatím postoupily jen dvě z osmi českých tenistek. Už v neděli uspěla Karolína Muchová, naopak vypadla Sára Bejlek. Až v úterý čeká úvodní zápas Barboru Krejčíkovou, Marii Bouzkovou, Lindu Noskovou a Brendu Fruhvirtovou.

Výsledky French Open