Fantastická Muchová odvrátila Sabalenkové mečbol a zahraje si první finále grandslamu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Fantastická Muchová odvrátila Sabalenkové mečbol a zahraje si první finále grandslamu
Aktualizováno
Karolína Muchová bojuje s Arynou Sabalenkovou v semifinále French Open.
Karolína Muchová bojuje s Arynou Sabalenkovou v semifinále French Open.Profimedia
Jízda Karolíny Muchové (26) na letošním French Open stále neskončila. Nenasazená Češka si v semifinále ze stavu 2:5 ve třetím setu a mečbolu vyšlápla 7:6, 6:7, 7:5 na vítězku lednového Australian Open a světovou dvojku Arynu Sabalenkovou (25), prošla do svého prvního grandslamového finále a stala se už čtvrtou českou finalistkou této akce za posledních osm let. O nejcennější titul se v sobotu utká s obhájkyní Igou Šwiatekovou (22).

Muchová – Sabalenková 7:6, 6:7, 7:5

Karolína Muchová na letošním French Open není mezi nasazenými, přesto měla dobrý los a první kolo se světovou osmičkou Marií Sakkariovou se potvrdilo jako klíčové. Po skalpu řecké jedničky si poradila také s další bývalou semifinalistkou Nadiou Podoroskou, Irinou Beguovou, lucky loserem Elinou Avanesjanovou a předloňskou finalistkou Anastasií Pavljučenkovovou.

Postupem do svého prvního semifinále od Australian Open 2021 a trojnásobným vylepšením vlastního maxima na French Open, kde před pár dny zkompletovala účasti ve druhé týdnu všech čtyř grandslamů, si v live žebříčku zajistila posun na své dosavadní maximum, 19. místo.

A v pondělí ho vylepší, protože u toho jediná zástupkyně českého tenisu, která letos v Paříži prošla do třetího kola, nezůstala. V semifinále si vyšlápla na letos fenomenální Arynu Sabalenkovou. Favorizovanou vítězku lednového Australian Open a jednu z největších favoritek, jež po cestě do semifinále neztratila jediný set a vstupovala do něj s famózní letošní bilancí 34:5, skolila po více než třech hodinách.

Muchová do puntíku dodržovala přesně tu taktiku, která mohla na Sabalenkovou platit, a sice měnit rytmus hry, nabíhat na síť a snažit se hrát aktivně a neutralizovat palebnou sílu ze druhé strany kurtu.

Až do stavu 4:4 si obě aktérky držely servis. Zatímco Sabalenková se do žádných potíží nedostala, Muchová musela řešit dva kritické momenty: dva brejkboly ve čtvrté hře a stav 0:30 v osmém gamu. Po fantastickém gamu na returnu měla Češka možnost set dopodávat, jenže Sabalenková zabrala, setbol odvrátila a vzala si ztracený servis zpět. Úvodní dějství se tak rozhodlo až v tie-breaku, v němž rodačka z Olomouce po famózním bekhendu po lajně zvítězila 7:5, ačkoli promarnila vedení 3:0.

Ve druhém setu ve skvělém výkonu pokračovala a se ztrátou jediného fiftýnu si vypracovala náskok 2:0. Zdaleka však neměla vyhráno, Běloruska se zdravě naštvala, manko dohnala a po skončení sedmé hry šla sama do náskoku brejku. V následujícím gamu však na returnu zaúřadovala Muchová a následně se znovu ujala vedení. Sabalenková ovšem s ledovým klidem srovnala na 5:5 i 6:6, na řadu přišla další zkrácená hra a v té tentokrát uspěla.

Boj o každý míč ve fyzicky i psychicky velmi náročném zápase pokračoval v rozhodujícím dějství. Muchová odvrátila v úvodním gamu na servisu celkem čtyři brejkboly, dokonce sérii tří, a držela krok. V šesté hře však Sabalenková využila hned první šanci na brejk a přiblížila se k postupu.

Česká naděje se ale nevzdávala, za stavu 2:5 odvrátila mečbol, poté chybující protivnici brejkla a skóre srovnala. Sabalenková nedokázala seřídit mířidla ani v další hře a Muchové se podařilo využít i pátý brejkbol v utkání. Následně senzační obrat dokonala čistou hrou na vlastním servisu.

V sobotu si tak zahraje své třetí finále a první od sezony 2019, kdy na akcích WTA 250 bojovala o titul na Livesport Prague Open a triumfovala v Soulu. Sabalenková, jež přišla o letošní semifinálovou neporazitelnost a na druhé grandslamové finále si bude muset počkat, ztratila po dnešní porážce možnost stát se novou světovou jedničkou.

Muchová je sedmou českou finalistkou French Open a už čtvrtou za posledních osm let po Lucii Šafářové, Markétě Vondroušové a Barboře Krejčíkové. Dosud dokázaly tuto akci ovládnout jen Hana Mandlíková (1981) a Krejčíková (2021), která je poslední českou šampionkou majorů. Z Češek hrála jako poslední finále grandslamů Karolína Plíšková předloni ve Wimbledonu. Ve finále v areálu Rolanda Garrose je jako teprve třetí hráčka mimo TOP 40 po Jeleně Ostapenkové (2017) a Ize Šwiatekové (2020). Obě tehdy uspěly.

"Moc vám všem děkuji," řekla Muchová v rozhovoru na kurtu poté, co dostala náhradní mikrofon. "Ani nevím, co se vlastně stalo. Byla tu skvělá atmosféra a fanoušci, kteří mě hnali. Je to neuvěřitelné. Snažila jsem se pořád bojovat a fungovalo to. Jsem moc šťastná," doplnila i za potlesku rodičů v hledišti.

Muchová byla stoprocentní při využívání brejkbolů (5/5) a znovu zaujala kreativní hrou. "Slyšela jsem, že to o mě lidé říkají, ale nechci si to moc pouštět do hlavy. Snažím se hrát svou hru, pracujeme na ní a jsem ráda, že to funguje. Děkuji i mému týmu. Makáme tu všichni společně, takže je to náš společný úspěch," podotkla.

Šwiateková – Haddadová Maiaová 6:2, 7:6

Ve finálovém souboji bude čelit světové jedničce, vítězce dvou ze tří posledních ročníků a obhájkyni titulu Ize Šwiatekové. Polka na turnaji stále neprohrála jediný set, do závěrečného kola postoupila se ztrátou pouhých 23 gamů a teprve až ve čtvrtečním duelu s Beatriz Haddadovou Maiaovou potřebovala na zisk sady více než 10 gamů. Jediný předchozí souboj na Livesport Prague Open 2019 vyhrála po obratu Muchová.

Šwiateková začala prohraným servisem, ale své zaváhání ihned napravila a ve zbytku úvodního dějství povolila soupeřce jen jeden game. Mnohem více práce měla ve druhé sadě, v níž dotahovala manko 1:3, likvidovala tři brejkboly za stavu 4:4 a v dramatickém tie-breaku, který nakonec ovládla poměrem 9:7, odvracela setbol.

V sobotu nastoupí ke svému čtvrtému grandslamovému finále, titul získala na French Open 2020 a 2022 i na loňském US Open. Rodačka z Varšavy je jedinou polskou vítězkou antukového podniku velké čtyřky, finále tu absolvovala už jen Jadwiga Jedrzejowská v roce 1939 a neuspěla.

Loni na ženském tenisovém okruhu kralovala a posbírala osm trofejí, ovšem letos zatím slavila jen dvakrát. A to na WTA 500 v Dauhá a Stuttgartu, kde rovněž obhajovala titul. Tímto vítězstvím a i díky nečekanému vyřazení Sabalenkové se udrží na tenisovém trůnu. V pondělí zahájí 63. týden v čele pořadí.

Haddadová Maiaová má za sebou životní turnaj. Před jeho startem nikdy nebyla na grandslamech dál než ve druhém kole. V Paříži ukončila 55leté čekání na brazilskou grandslamovou čtvrtfinalistku a stala se teprve druhou brazilskou semifinalistkou majorů v open éře po Marii Buenové na US Open 1968. V pondělí bude debutovat v TOP 10 žebříčku, pokud její přemožitelka vyhraje i finále.

Výsledky dvouhry žen na French Open