Jak Šwiateková potřetí dobyla Paříž: Téměř dokonalá obrana, pak vzkaz milovanému městu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Jak Šwiateková potřetí dobyla Paříž: Téměř dokonalá obrana, pak vzkaz milovanému městu
Iga Šwiateková v Paříži triumfovala už potřetí.
Iga Šwiateková v Paříži triumfovala už potřetí.Profimedia
Třetí trofej na Roland Garros těsně po dovršení 22 let je mimořádný úspěch, skoro až historický. Iga Šwiateková (22) v Paříži uhájila post světové jedničky i královny antukového grandslamu. Ve městě nad Seinou vyhrála 14 zápasů v řadě a celkově má impozantní bilanci 28 vítězství a jen dvou porážek.

Pokud měl mužský tenis na Roland Garros fenoména v podobě španělského dříče Rafaela Nadala, ženám dnes vládne na antuce Iga Šwiateková. V Paříži podlehla jen Simoně Halepové (při své premiéře v roce 2019) a Marii Sakkariové o dva roky později. Zařadila se po bok Sereny Williamsové, Moniky Selešové či Arantxy Sánchezové.

Jen Justine Heninová, Steffi Grafová a Chris Evertová dobyly Roland Garros v otevřené éře vícekrát. Pouze Monika Selešová a v dávné historii Kate Gillouová zapsaly pařížský hattrick rychleji (ve svých 19 letech). Šwiateková právě v průběhu turnaje oslavila 22. narozeniny. 

Šwiateková hrála bez výkyvů

Pařížská královna je teď jen jedna, přitom v polovině května vůbec nebylo jasné, zda bude moci svůj loňský titul obhajovat. Ve čtvrtfinálovém utkání v Římě s Jelenou Rybakinovou se zranila. Pak ale uklidnila fanoušky vzkazem: "Rezervujeme letenky do Paříže".

Při pohledu zpět je zřejmé, že Šwiateková hrála celé French Open pragmaticky, bez výkyvů, držela si formu a až do semifinále jasně vyhrála každý zápas. Až v závěru narazila na soupeřku, která nebyla daleko od toho, aby favoritku zlomila. Pro Igu bylo sobotní pařížské finále druhým v řadě a třetím v kariéře – na grandslamech čtvrté. Všechny doposud vyhrála.

Pokud se někdo divil tomu, že do finále proti Šwiatekové došla nenasazená Karolína Muchová, sama polská tenistka překvapení odmítala. Možná spolu ještě neodehrály tolik bitev, dobře se ale znají ze společných tréninků. "Členové mého týmu dosvědčí, že od našeho prvního utkání jsem říkala, že spolu budeme hrát těsné zápasy a že budeme hrát finále. Věřím, že se na nějakém dalším grandslamu potkáme znovu," zdůrazňovala u korunovace na centrálním kurtu. 

Sama jistě tuší, že její tenis byl menší show, než ohňostroj Karolíny Muchové. Opět se ale projevila mentální síla a zvláště ve finálových zápasech i vlastnosti šampionky.

Klíčové momenty

Ač v prvních kolech jasně vyhrávala, nebylo jisté, jak bude rozjetá, až narazí na kvalitnější soupeřky. Krizové situace ale nakonec musela řešit pouze v semifinále a ve finále.

Šwiateková – Gauffová 6:4, 6:2

První duel s rivalkou ze špičky a zároveň stejný souboj z loňského finále. Gauffová ve čtvrtfinále sice nenastavila laťku úplně vysoko, ale v každé sadě dokázala atakovat Šwiatekové servis. V prvním setu to sice znamenalo jen snížení stavu, ve druhém už byla blízko k obratu a za stavu 1:1 si vypracovala tři brejkboly. Polka se ale začala soustředit a komplikace nepřipustila.

Šwiateková – Haddadová Maiaová 6:2, 7:6 (7)

Hned v první hře přišla o podání, ale rychle přepnula na mód šampionky. Byl to signál, že v tomto utkání nesmí nic podcenit. Okamžitě dohnala ztrátu a set vyhrála o čtyři hry, což se může zdát matoucí. Nebyl to vůbec jednoduchý zápas, což Brazilka potvrdila i ve druhé sadě, která končila tie-breakem. Opět zafungovala mentalita šampionky, která ve druhém dějství odvrátila pět ze šesti brejkbolů.

Šwiateková – Muchová 6:2, 5:7, 6:4

Nervózní začátek Muchové umožnil rychlé vedení, zisk první sady, i náskok do druhého setu. Jenže Češka ukázala charakter a od stavu 0:3 dovolila Šwiatekové vyhrát jen jeden svůj servis a na konci setu byla převaha na její straně. Fantastická bitva končila thrillerem. Ještě jednou si Muchová vypracovala brejk a až poslední tři gamy se hrály podle následné vítězky.

Důležitá čísla

4

Tolik už má v čerstvých 22 letech Iga Šwiateková na svém kontě grandslamových trofejí. Čtyřikrát také dokázala v Paříži vyhrát set poměrem 6:0. To jí umožnilo ušetřit spoustu energie na poslední zápas. V šesti předchozích strávila na kurtu necelých sedm hodin, skoro o polovinu méně než její finálová soupeřka.

23

Přesně tolik gamů v řadě získala ve třech po sobě jdoucích zápasech (s Claire Liu, Sin-jü Wang a Lesjou Curenkovou), než se ukrajinské tenistce podařilo ukončit sérii. Na jednu stranu je to impozantní počin, sama Šwiateková ale po zápase s Sin-jü Wang přiznala, že hladké výhry berou potřebnou bdělost.

82

Takové množství winnerů poslaly soupeřky na kurt Šwiatekové za celý turnaj. Z toho plných 30 zaznamenala ve finále Muchová. V prvních šesti zápasech Polka povolila svým soupeřkám v průměru jen 8,6 vítězných úderů na zápas, než ji pořádně prověřila česká vyzyvatelka. To jen dokumentuje fakt, jak dobrou obranářkou Šwiateková je.

Děkuji, Paříži

Těžko najdete krásnější dárek k 22. narozeninám, než přidat do sbírky trofejí čtvrté grandslamové vítězství. Tři ze čtyř jejich titulů pochází právě z Paříže, k městu a turnaji, ke kterému má Šwiateková zvláštní vztah.

Když na kameru psala vzkaz "#4 Surreal, děkuji, Paříži", bylo vidět, v jakých emocích se nachází. Při korunovaci přiznala, že právě v hlavním městě Francie se cítí nejlépe, miluje místní publikum a bez ohledu na výsledky, je každý její příjezd na Roland Garros něčím výjimečný.