Kvitová přichází na chuť americkým Masters. A už zase ťuká na dveře TOP 10

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Kvitová přichází na chuť americkým Masters. A už zase ťuká na dveře TOP 10
Petra Kvitová má skvělou formu.
Petra Kvitová má skvělou formu.
Profimedia
Možná už jste si před časem mysleli, že její kariéra uhasíná a Petra Kvitová (33) hledá nejlepší možný způsob loučení s tenisovým světem. Dvakrát vyhrála Wimbledon, poslední grandslamový triumf je už ale skoro devět let starý. Jenže rok 2023 je ze strany české lvice zase velmi povedený. V Miami ji čeká čtvrtfinále, mezi osm nejlepších prošla i na předchozí "tisícovce" v Indian Wells a znovu ťuká na dveře elitní desítky.

Amerika nebývala pro Kvitovou ideální tenisovou adresou, výjimkou byl turnaj v New Havenu, který vyhrála třikrát v letech 2012, 2014 a 2015. V Cincinnati se dostala do finále jen jedinkrát, a to loni. Když se ale pokoušela uspět na Sunshine Double, většinou končila v prvním týdnu. A maximem bývala čtvrtfinále. Nikdy v historii se jí nepodařilo dvakrát za sebou projít mezi nejlepších osm. Až letos.

V Indian Wells proti ní stála na úvod Elizabeth Mandliková, dcera české legendy. Mladou naději a možná vycházející hvězdičku přehrála ve dvou setech. Pak už to byly tři tvrdé třísetové bitvy. Kvitová ale přejela třeba i Jessiku Pegulaovou a stopku jí vystavila až Maria Sakkariová.

Idolem pro soupeřku

I v Miami měla bývalá reprezentantka štěstí na český úvod. "Když jsem byla malá, byla Petra jedna z těch, ke kterým jsem vzhlížela. Myslím, že jsem ji viděla vyhrát Fed Cup, vyhrála i grandslam a pak jsem o ní četla knížku. Byla jsem dítě a ona pro mě byla tak velký sportovec. A teď s ní hraju! Je to šílené…" vyprávěla rozechvěle Linda Nosková, když se dozvěděla, s kým se na kurtu potká. Právě její slova dokumentují to, jak dlouho je Kvitová v tenisovém světě pojmem.

Respekt byl znát, Kvitová využila zkušenosti a razantním tenisem dala osmnáctileté české naději najevo, že ještě musí zapracovat na hře i sebevědomí. Zároveň se ale potvrdilo, že se jí na tvrdém povrchu pod širým nebem daří.

Poznaly to Donna Vekičová i Varvara Gračovová. "V minulosti mi tu občas něco vyšlo, párkrát jsem se tu dostala do čtvrtfinále, takže se o něj letos samozřejmě zase pokusím. Myslím, že hraju dobrý tenis," pochvalovala si Kvitová postup přes Vekičovou.

Zkrátit zápasy

Také ale připustila, jak důležité bylo, že navzdory dramatickým koncovkám zápasů svůj pobyt na kurtu co nejvíce zkrátila. "Zase bylo velmi horko a vlhko, takže jsem opravdu ráda, že jsem to ukončila ve dvou setech."

Počtvrté v kariéře je Kvitová v Miami ve čtvrtfinále a pokud v něm v minulosti narazila na bývalé či budoucí světové jedničky (2014 Šarapovovou, 2019 Bartyovou, 2022 Šwiatekovou), tak nyní jí stojí v cestě Jekatěrina Alexandrovová, aktuálně 18. hráčka žebříčku WTA, která už léta žije v České republice. Doposud jediný vzájemný zápas vyhrála na Australian Open v roce 2020 Kvitová hladce 6:1 a 6:2.

Pokud byla řeč o umístění Alexandrovové, tak je třeba zmínit, že Kvitová je aktuálně v žebříčku WTA na 12. místě a není daleko od návratu do TOP 10. V desítce nejlepších byla naposledy v září roku 2021. I kdyby se jí tento návrat nepodařil v Miami, tak bude mít velkou příležitost na následné "tisícovce" v Madridu, která je pro ni vzhledem ke třem triumfům nejúspěšnější tisícovkou. Loni ve Španělsku skončila už v prvním kole a tak bude prostor na to, nasbírat body.