Famózní obrat Molčana! Slovák otočil stav 0:5 ve druhé sadě a odvrátil dva mečboly

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Famózní obrat Molčana! Slovák otočil stav 0:5 ve druhé sadě a odvrátil dva mečboly

Molčan v Kitzbühlu utekl ze stavu 4:6, 0:5.
Molčan v Kitzbühlu utekl ze stavu 4:6, 0:5.Profimedia
Alex Molčan (25) čelil ve druhém kole na antuce v Kitzbühelu za stavu 0:5 ve druhé sadě dvěma mečbolům na vlastním servisu. Slovenský tenista, který v rakouském vysokohorském středisku přerušil sérii pěti porážek, ovšem předvedl famózní obrat a domácího Sebastiana Ofnera (27) nakonec udolal 4:6, 7:5, 7:6. Ve svém druhém letošním čtvrtfinále potká Sebastiána Báeze (22).

Ofner – Molčan 6:4, 5:7, 6:7

Alex Molčan se loni v květnu vypracoval v žebříčku ATP až na 38. místo, ale letos se mu i vinou častých zdravotních problémů nedaří. Do Kitzbühelu, kde se v tomto týdnu koná poslední letošní antukový turnaj na nejvyšším okruhu, dorazil se sérií pěti porážek a coby až 120. muž pořadí.

V rakouském vysokohorském středisku si v úvodním kole snadno poradil s talentovaným teenagerem Lucou Van Asschem a zapsal své první vítězství po měsíci a půl. Ve druhém kole mu naopak hrozil debakl, s domácím Sebastianem Ofnerem prohrával už 4:6, 0:5 a čelil dvěma mečbolům na vlastním servisu.

Slovenský tenista ovšem předvedl proti osmifinalistovi letošního French Open v mužském tenise velmi nečekaný a málo vídaný obrat. Obě hrozby zlikvidoval a díky šňůře devíti vyhraných gamů se o několik desítek minut později sám dostal do vedení. Ani on však náskok neudržel a rozhodnout musel tie-break. Ve zkrácené hře prohrával 0:2, ale velmi rychle manko minibrejku dohnal, vypracoval si dva mečboly a ten druhý proměnil.

"Byl jsem na sebe naštvaný. Za stavu 0:3 ve druhém setu jsem si říkal, že nemám šanci," přiznal Molčan. "Začal jsem hrát agresivně, snažil se něco změnit a ani nevím, jak jsem ten set vyhrál. Stal se zázrak," dodal nejlepší slovenský singlista pro domácí tenisový svaz.

Z pozice 120. tenisty žebříčku vyřadil světovou jednašedesátku. "Mám rád, když je publikum proti mně. Dává mi to extra motivaci. Některé hráče to znervózňuje, ale mně většinou pomáhá," dodal Molčan. 

V pátek se pokusí vylepšit svou takřka stoprocentní bilanci 5:1 ve čtvrtfinálových duelech na turnajích ATP, poslední čtyři vyhrál a jediný nezdar zaregistroval loni na generálce v Melbourne. Letos je na nejvyšší tour takto daleko podruhé, v Banja Luce přetlačil Lasla Djereho.

Jeho soupeřem v této fázi v Kitzbühelu bude majitel dvou titulů Sebastián Báez. S ním se v oficiálních soubojích střetne podruhé, předloni postoupil po skreči Argentince na challengeru v Ostravě.

Thiem – Zhinzhen Zhang 1:6, 6:2, 6:3

Dlouhodobě se trápící Dominic Thiem odvrátil další blamáž. Domácí šampion z roku 2019 v souboji s Číňaněm Zhizhenem Zhangem bleskově prohrál prvních pět gamů, ale dokázal se dostat do rytmu a zvítězil 1:6, 6:3, 6:2.

Devětadvacetiletý Rakušan navázal na vítěznou bitvu s Facundem Bagnisem a po více než čtvrt roce vyhrál na turnaji ATP dva zápasy po sobě. O první letošní semifinále si zahraje s Arthurem Rinderknechem (h2h 0:0). Francouzský tenista vyřadil druhého nasazeného Němce Yannicka Hanfmanna, který si neudržel skvělou jarní formu.

Třetí nasazený Pedro Cachín ve svém úvodním vystoupení porazil 7:5, 6:3 loňského semifinalistu Alberta Ramose ze Španělska, s nímž si poradil i před 10 dny ve svém premiérovém finále na okruhu ATP ve Gstaadu. O své teprve druhé semifinále se osmadvacetiletý Argentinec utká s čerstvým finalistou z Hamburku Srbem Laslem Djerem (h2h 1:0).

Další semifinálovou dvojici vytvořili Argentinec Tomás Martín Etcheverry, jenž poprvé v kariéře plní roli nasazené jedničky na této úrovni, a Kolumbijec Daniel Galán.

Výsledky mužské dvouhry v Kitzbühelu