Martincová v Praze poprvé v sezoně prošla do čtvrtfinále, po obratu postoupila i Nosková

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Martincová v Praze poprvé v sezoně prošla do čtvrtfinále, po obratu postoupila i Nosková
Aktualizováno
Tereza Martincová postoupila poprvé od loňského října do čtvrtfinále turnajů WTA.
Tereza Martincová postoupila poprvé od loňského října do čtvrtfinále turnajů WTA.Profimedia
Tereza Martincová (28) na domácím Livesport Prague Open nadále využívá příznivého losu a zahraje si své první čtvrtfinále na okruhu WTA od loňského října. Předloňská finalistka porazila 1:6, 6:2, 6:2 Yue Yuan (24) a zaútočí na své první semifinále na této úrovni od loňského června. Postup mezi nejlepší osmičku vybojovala po obratu i Linda Nosková (18), která zastavila rozjetou Ankitu Rainaovou (30).

Yue Yuan – Martincová 6:1, 2:6, 2:6

Tereza Martincová sice v letošní sezoně uhrála finále na W80 ve Španělsku a semifinále na 125k ve Francii, ale na hlavním okruhu se jí vůbec nedaří. Před cestou do domácí metropole přešla přes úvodní kolo pouze třikrát a teprve až na probíhajícím Livesport Prague Open se dočkala své premiérové letošní vítězné série v hlavních soutěžích na nejvyšší tour a také prvního čtvrtfinále na turnajích WTA od loňského října, kdy do této fáze prošla v ostravské hale.

Ve Stromovce, kde si předloni zahrála své jediné dosavadní finále na nejvyšším okruhu, využila velmi příznivého losu. Pražská rodačka přetlačila po obratu 240. hráčku světa, kvalifikantku a krajanku Gabrielu Knutsonovou i nyní 116. ženu pořadí Yue Yuan z Číny.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Martincová v úvodním dějství příliš chybovala, ani jednou si neudržela podání a od stavu 1:1 prohrála pět gamů v řadě. Na začátku druhé sady nepotvrdila brejk a Číňanka skóre otočila, nicméně Češka poté díky zpřesněné hře a naopak velkému počtu chyb z rakety soupeřky uhrála osm her v řadě.

V rozhodujícím setu tak disponovala náskokem dvou brejků. Přesto se mohla o postup ještě strachovat, protože Yuan snížila z 0:3 na 2:3 a v šestém gamu vedla 30:0 na returnu. Martincová ale nepříznivý vývoj otočila a získala poslední tři hry.

"V prvním setu jsem byla brutálně nervózní. Odešla jsem pak na záchod a řekla si, že prostě začnu nový zápas. Věděla jsem, že musím ve zbytku utkání zahrát víc míčů do kurtu než soupeřka," řekla v pozápasovém rozhovoru Martincová.

Sestřih zápasu Yuan – Martincová
Livesport

O první semifinále na této úrovni od loňského června, kdy se probojovala mezi nejlepší kvarteto na trávě v Nottinghamu, se utká s Nao Hibinovou. Japonka ve druhém kole přehrála 6:1, 7:5 často chybující Slovenku Viktórii Hrunčákovou a obhájila loňský výsledek.

"Minulý týden jsem hrála ve Varšavě, kde byly podmínky podobné. Hodně foukalo a svítilo sluníčko. Takže jsem na ty podmínky zvyklá. Koncovka byla hodně vyrovnaná a jsem ráda, že jsem to ukončila ve dvou setech," řekla spokojená Hibinová, která s Martincovou vyhrála oba předchozí souboje. Nepotkaly se však skoro sedm let.

Rainaová – Nosková 6:1, 5:7, 1:6

Linda Nosková startovala před týdnem na betonech ve Varšavě a dočkala se své první vítězné série v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu od března a první čtvrtfinálové účasti na hlavní tour od února. Do semifinále ji v polské metropoli nepustila světová jednička Iga Šwiateková.

Na domácím Livesport Prague Open se ovšem řadí mezi největší adeptky na titul a žádnou výraznější hrozbu v průběhu turnaje nepotká. Zatímco v úvodním kole deklasovala kvalifikantku Elvinu Kalievovou, ve druhém kole proti lucky loserovi Ankitě Rainaové byla na pokraji vyřazení, dokonce returnovala na setrvání v zápase.

Rozhovor s Lindou Noskovou.
Livesport

S Indkou, která ve finále kvalifikace neuhrála jediný game a v prvním kole ukončila domácí rozlučku Barbory Strýcové, měla nečekané potíže a velmi dlouho jí trvalo, než začala potvrzovat roli jasné favoritky. Dalo by se říct, že obrat zahájila za pět minut dvanáct.

V úvodní sadě Češka příliš chybovala a Rainaová naopak odehrála pravděpodobně svůj nejlepší set v kariéře. Ve druhém dějství prohrávala Nosková třikrát o brejk a za stavu 4:5 returnovala na udržení se v utkání. O dvě hry později sebrala soupeřce servis znovu a po proměnění třetího setbolu její odpor definitivně zlomila.

V rozhodujícím setu sice ještě jednou zaváhala na podání, ale ztratila už jen jeden game. Navzdory sedmi prohraným servisům a 10 dvojchybám postoupila za hodinu a 58 minut.

Sestřih zápasu Rainaová – Nosková
Livesport

Nosková bude v pátek usilovat o své třetí semifinále na nejvyšším okruhu. Premiérové uhrála loni právě na Livesport Prague Open a letos v lednu zazářila postupem z kvalifikace do finále podniku WTA 500 v australském Adelaide.

Na druhou stranu kurtu se postaví Anna Karolína Schmiedlová. Slovenka udolala po téměř tříhodinovém boji 4:6, 6:2, 7:6 Číňanku Xiyu Wang, přestože ve třetím setu prohrávala 0:3 s mankem dvou brejků, soupeřka dvakrát podávala na vítězství a v závěru tie-breaku čelila dvěma mečbolům. Schmiedlová zaútočí na první semifinále na této úrovni od ledna 2019.

Palicová/Šalková – Shuai Zhang/Lin Zhu 6:4, 6:4

O překvapení v deblové části soutěže se postaraly domácí teenagerky Barbora Palicová s Dominikou Šalkovou. České naděje porazily 6:4, 6:4 nejvýše nasazené Číňanky Shuai Zhang a Lin Zhu a poprvé na okruhu WTA postoupily do semifinále.

Palicová a Šalková porazily nasazené jedničky a zahrají si o finále.
Palicová a Šalková porazily nasazené jedničky a zahrají si o finále.Livesport Prague Open / Pavel Lebeda

Cornetová – Kanepiová 7:6, 5:7, 6:4

Úvodní zápas čtvrtečního programu na Livesport Prague Open divákům nabídl jeden z nejdelších zápasů v historii turnaje. Třiatřicetiletá Francouzka Alizé Cornetová navzdory 13 dvojchybám a osmi ztraceným servisům udolala v zápase hraném v silném větru po třech hodinách a 17 minutách boje  7:6, 5:7, 6:4 sedmatřicetiletou Estonku Kaiu Kanepiovou, oplatila jí 'vousatou' porážku US Open 2010 a poprvé ve Stromovce postoupila do čtvrtfinále.

"Byl to příšerný zápas. Strašně náročný po psychické i fyzické stránce. Kaia hraje hrozně agresivně a mentálně je velmi silná. Nenechala mi jediný míček zadarmo. Je to pro mě těžce vybojovaná výhra, teď si potřebuju hlavně dobře odpočinout," řekla Cornetová v rozhovoru pro Českou televizi.

Ve čtvrtfinále na bývalou světovou jedenáctku čeká Tamara Korpatschová (h2h 1:0), kterou před čtyřmi lety porazila na antuce v Lausanne. Němka dnes naopak síly pošetřila, neboť jí už po čtyřech gamech vzdala Belgičanka Yanina Wickmayerová. Poslední čtvrtfinálovou dvojici tvoří Jaqueline Cristianová s Katerynou Baindlovou.

Výsledky turnaje WTA 250 v Praze