Lehečka absolvuje v Madridu své největší semifinále, do cesty se mu postaví Auger-Aliassime

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Lehečka absolvuje v Madridu své největší semifinále, do cesty se mu postaví Auger-Aliassime

Lehečka se na Masters v Madridu popere o své největší finále.
Lehečka se na Masters v Madridu popere o své největší finále.AFP
V rámci pátečního programu letošního ročníku Mutua Madrid Open se rozhodne o finalistech mužské dvouhry. Jiří Lehečka (22) odehraje na španělském Masters své největší semifinále v kariéře a vyzve v něm Félixe Augera-Aliassimeho (23), oba budou útočit na své první finále na tisícovkách. Vítěz se v nedělním souboji o titul utká s Taylorem Fritzem (26), nebo Andrejem Rubljovem (26).

Přehled toho nejzajímavějšího, pátek 3. 5.

Semifinále mužů

Fritz (12-USA) - Rubljov (7-) | Manolo Santana Stadium (16:00 SELČ)

Lehečka (30-ČR) - Auger-Aliassime (Kan.) | Manolo Santana Stadium (20:00 SELČ)

Fritz – Rubljov | 16:00 SELČ

Taylor Fritz přetlačil ve třech setech trápícího se Francisca Cerúndola a stal se prvním Američanem v semifinále na Masters v Madridu od roku 2005. Tehdy bojoval o postup do finále bývalý 15. hráč světa Robby Ginepri a podlehl těsně 5:7, 6:7 nasazené jedničce a domácí hvězdě Rafaelovi Nadalovi.

Pro 26letého Američana je antuka nejméně oblíbeným povrchem, nicméně od začátku loňské sezony se na cihle výrazně zlepšil. Progres ukazují i jeho výsledky během probíhajícího antukového jara. Před dvěma týdny v Mnichově prohrál až ve finále s Janem-Lennardem Struffem a nyní má na dosah další finálovou účast. Letos zvládl na antuce sedm z devíti duelů, loňské antukové jaro zakončil s bilancí 11:6.

V posledních zhruba 16 měsících se mu na těch největších akcích nedařilo, což vedlo k vypadnutí z TOP 10 žebříčku a krátké ztrátě postu americké jedničky. Nyní má šanci sérii nezdarů na nejprestižnějších turnajích ukončit. Od začátku loňského roku odehrál jen tři semifinálové duely na podnicích větších než ATP 250 a všechny prohrál.

Vizitka Taylora Fritze.
Vizitka Taylora Fritze.Livesport

Fritz – Letošní sezona

Nejlepší výsledky: Delray Beach (triumf); Mnichov (finále)

Největší úspěchy na antuce: Mnichov (finále)

Bilance: 19:7

Bilance z posledních 10 zápasů: 7:3

Bilance na antuce: 7:2

Bilance proti hráčům TOP 10: 2:2 (kariérní 20:35)

Bilance v semifinále Masters: 0:0 (kariérní 1:2)

Bilance v semifinále: 2:0 (kariérní 13:15)

Grandslamy: Australian Open (čtvrtfinále)

Fritz – Mutua Madrid Open

Kariérní bilance: 7:3

Nejlepší výsledek: semifinále (2024)

Loňský výsledek: osmifinále

Bilance v semifinále: 0:0

Generálka: Monte Carlo (1. kolo), Mnichov (finále)

Cesta turnajem: volný los, Darderi (7:6, 6:4), (18) Báez (6:2, 6:3), (8) Hurkacz (7:6, 6:4), (21) F. Cerúndolo (6:1, 3:6, 6:3)

Andrej Rubljov předvedl ve čtvrtfinále parádní obrat proti Carlosovi Alcarazovi (4:6, 6:3, 6:2) a ukončil jeho 14zápasovou neporazitelnost v tomto dějišti. Navíc zvládl i svůj 13. kariérní antukový duel na nejvyšším okruhu se španělskými protivníky, což zahrnuje mimo jiné také skalp antukového krále Rafaela Nadala.

Šestadvacetiletý Rus porazil alespoň jednou každého kolegu z aktuální TOP 10 žebříčku. Přesto se musí vypořádávat s kritikou a pesimismem ohledně jeho šancí na velké trofeje. Mnozí diskutují o tom, že vítězství nad Alcarazem ve čtvrtfinále slavil hlavně kvůli tomu, že se vítěz posledních dvou ročníků v posledních týdnech trápil se zraněním pravé ruky, které ve střetnutí s Rubljovem ovlivnilo jeho obvykle silný a spolehlivý forhend.

Aktuálně osmý muž pořadí se ale nejspíše nenechá takovými výroky rozhodit, protože na Masters v Madridu s největší pravděpodobností ukončil krizi trvající od začátku března, kdy došlo k jeho kontroverzní diskvalifikaci v Dubaji. Poté se dlouho trápil a do Madridu přijel se sérií čtyř porážek a osmi prohraných setů. Do toho spadá i neúspěšná obhajoba titulu na Masters v Monte Carlu.

V Madridu má bezpochyby jedinečnou šanci vybojovat svůj druhý triumf na podnicích Masters, jelikož je žebříčkově nejvýše postaveným semifinalistou a na antuce se může pochlubit mnohem většími úspěchy než Fritz, Félix Auger-Aliassime i Jiří Lehečka. V semifinále tisícovek má úspěšnost 4:3, na antuce 2:0.

Vizitka Andreje Rubljova.
Vizitka Andreje Rubljova.Livesport

Rubljov – Letošní sezona

Nejlepší výsledky: Hongkong (triumf)

Největší úspěchy na antuce: Madrid (semifinále)

Bilance: 19:8

Bilance z posledních 10 zápasů: 5:5

Bilance na antuce: 4:2

Bilance proti hráčům TOP 20: 2:2 (kariérní 50:59)

Bilance v semifinále Masters: 0:0 (kariérní 4:3)

Bilance v semifinále: 1:1 (kariérní 24:14)

Grandslamy: Australian Open (čtvrtfinále)

Rubljov – Mutua Madrid Open

Kariérní bilance: 9:3

Nejlepší výsledek: semifinále (2024)

Loňský výsledek: osmifinále

Bilance v semifinále: 0:0

Generálka: Monte Carlo (2. kolo), Barcelona (2. kolo)

Cesta turnajem: volný los, Bagnis (6:1, 6:4), (27) Davidovich (7:6, 6:4), (24) Griekspoor (6:2, 6:4), (2) Alcaraz (4:6, 6:3, 6:2)

Vzájemná bilance

Fritz vede 5:3, jediný předchozí souboj na antuce vyhrál Rubljov. Ruský tenista je na antukových dvorcích lepším hráčem, ovšem podmínky v Madridu jsou kvůli vyšší nadmořské výšce jiné než na většině turnajů. Fritz tak může mnohem lépe využívat svůj dělový servis, a navíc přijel ve skvělé formě, takže by rozhodně neměl být podceňován.

Oba aktéři mají na kontě jeden triumf na Masters a shodou okolností na něj vždy dosáhli po vzájemném souboji v semifinálové fázi. Fritz se radoval předloni na hardu v kalifornském Indian Wells a Rubljov zase loni na antuce v Monte Carlu.

Lehečka – Auger-Aliassime | 20:00 SELČ

Jiří Lehečka zapsal v posledních dvou kolech své nejcennější skalpy, ovšem v ani jednom případě nemohl kvůli okolnostem slavit přímo na kurtu. V osmifinále skolil v bouřlivé atmosféře antukového krále Rafaela Nadala, který odehrál svůj poslední zápas na domácím Masters, a ve čtvrtfinále mu po prohrané úvodní sadě kvůli zranění vzdal čtvrtý hráč světa Daniil Medveděv.

V pátek nastoupí ke svému premiérovému semifinálovému utkání na turnajích Masters. Před necelými dvěma měsíci v Indian Wells se poprvé probojoval do čtvrtfinále prestižních tisícovek a podlehl ve dvou jasných setech letos dominujícímu Jannikovi Sinnerovi.

Dvaadvacetiletý talent je prvním českým semifinalistou na akcích Masters po téměř 10 letech. Konkrétně od Madridu 2015, kdy člen jeho trenérského týmu Tomáš Berdych prohrál ve dvou setech s Nadalem. Českou tenisovou historii přepisoval i na loňském Australian Open, kde se stal prvním českým grandslamovým čtvrtfinalistou po pěti letech (Berdych).

Rodák z Mladé Boleslavi, který by mohl v pondělí vylepšit své žebříčkové maximum, má v semifinálových duelech na nejvyšším okruhu bilanci 1:2. V obou prohraných zápasech předvedl skvělý výkon, loni v Dauhá byl několikrát jediný míček od skalpu bývalé světové jedničky Andyho Murrayho a předloni v Rotterdamu vedl o set nad Stefanosem Tsitsipasem.

Vizitka Jiřího Lehečky.
Vizitka Jiřího Lehečky.Livesport

Lehečka – Letošní sezona

Nejlepší výsledky: Adelaide (triumf)

Největší úspěchy na antuce: první turnaj

Bilance: 17:8

Bilance z posledních 10 zápasů: 7:3

Bilance na antuce: 4:0

Bilance proti hráčům TOP 50: 6:5 (kariérní 23:32)

Bilance v semifinále Masters: 0:0 (kariérní 0:0)

Bilance v semifinále: 1:0 (kariérní 1:2)

Grandslamy: Australian Open (2. kolo)

Lehečka – Mutua Madrid Open

Kariérní bilance: 4:1

Nejlepší výsledek: semifinále (2024)

Loňský výsledek: 2. kolo

Bilance v semifinále: 0:0

Generálka: žádná

Cesta turnajem: volný los, Medjedovič (7:5, 6:4), Monteiro (6:4, 7:6), Nadal (7:5, 6:4), (3) Medveděv (6:4 skreč)

Félix Auger-Aliassime je v semifinále na Masters v Madridu celkem se štěstím. Ve třetím kole těžil ze skreče Jakuba Menšíka, v osmifinále porazil ve dvou setech rozjetého Caspera Ruuda, který měl za sebou velmi náročný program, a ve čtvrtfinále měl nakonec po odstoupení nasazené jedničky Jannika Sinnera volno.

Třiadvacetiletý Kanaďan si každopádně musel postupem mezi nejlepší kvarteto zvednout sebevědomí, navíc si celkem výrazně polepší v žebříčku a vrátí se do nejlepší třicítky. Mimo halové turnaje absolvuje své první semifinále od loňského února. Na antuce naposledy bojoval o finále v Lyonu v roce 2019 a přetlačil ve třech setech Nikoloze Basilašviliho.

Bývalý šestý hráč světa ještě nikdy nehrál finálový zápas na podnicích série Masters. V Madridu má jedinečnou šanci na něj dosáhnout, protože Lehečka bude jeho žebříčkově nejníže postaveným semifinálovým protivníkem na těchto akcích. V minulosti v této fázi potkal tehdejší světovou devítku Johna Isnera v Miami 2019 a tehdy 18. hráče pořadí Holgera Runeho v Paříži 2022, s oběma prohrál ve dvou setech.

Vizitka Félixe Augera-Aliassimeho.
Vizitka Félixe Augera-Aliassimeho.Livesport

Auger-Aliassime – Letošní sezona

Nejlepší výsledky: Montpellier (semifinále)

Největší úspěchy na antuce: Madrid (semifinále)

Bilance: 15:10

Bilance z posledních 10 zápasů: 7:3

Bilance na antuce: 7:2

Bilance proti hráčům TOP 50: 2:7 (kariérní 83:84)

Bilance v semifinále Masters: 0:0 (kariérní 0:2)

Bilance v semifinále: 0:1 (kariérní 13:12)

Grandslamy: Australian Open (3. kolo)

Auger-Aliassime – Mutua Madrid Open

Kariérní bilance: 7:4

Nejlepší výsledek: semifinále (2024)

Loňský výsledek: 2. kolo

Bilance v semifinále: 0:0

Generálka: Monte Carlo (2. kolo), Mnichov (čtvrtfinále)

Cesta turnajem: Nišioka (4:6, 6:1, 6:4), (19) Mannarino (6:0, 6:4), Menšík (6:1, 1:0 skreč), (5) Ruud (6:4, 7:5), (1) Sinner (bez boje)

Vzájemná bilance

Lehečka vede 1:0 (Australian Open 2023, čtyři sety). Auger-Aliassime má se závěrečnými koly na největších turnajích více zkušeností. O kousek lepší formou se však na madridském Masters prezentuje český tenista, což šance na postup vyrovnává. Oba aktéři mají každopádně jedinečnou šanci projít do svého prvního finále na tisícovkách a snad se bude radovat Lehečka.

Páteční program

MANOLO SANTANA STADIUM (od 13:00 SELČ)

1. Krejčíková/Siegemundová (6-ČR/Něm.) - S. Hsieh/Mertensová (1-Tchaj-wan/Belg.)

2. Fritz (12-USA) - Rubljov (7-) / nejdříve v 16:00 SELČ

3. Lehečka (30-ČR) - Auger-Aliassime (Kan.) / nejdříve ve 20:00 SELČ

4. Bucsaová/Sorribesová (8-Šp.) - Pavljučenkovová/Potapovová (-)

ARANTXA SÁNCHEZ STADIUM (od 14:30 SELČ)

1. Korda/Thompson (USA/Austr.) - J. Murray/Venus (11-Brit./N. Zél.)

2. Behar/Pavlásek (Urug./ČR) - Granollers/Zeballos (2-Šp./Arg.) / nejdříve v 18:00 SELČ

Kompletní program | Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Madridu