Lehečka si v Madridu obnovil zranění zad, první semifinále na Masters v sedmé hře vzdal

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Lehečka si v Madridu obnovil zranění zad, první semifinále na Masters v sedmé hře vzdal

Jiří Lehečka semifinále v sedmém gamu vzdal
Jiří Lehečka semifinále v sedmém gamu vzdalProfimedia
Jiří Lehečka (22) si své dosud největší semifinále dlouho neužil. Na antukovém Masters 1000 v Madridu nejlepší český tenista vzdal za stavu 3:3 kvůli obnoveným bolestem zad Félixi Augeru-Aliassimemu (23). Kanaďan, kterému postup usnadnil už třetí soupeř včetně Jakuba Menšíka, si o nejcennější trofej zahraje s Rusem Andrejem Rubljovem (26).

Auger-Aliassime – Lehečka 3:3 / skreč

Jiří Lehečka začal s bolestí zad laborovat už v průběhu březnových turnajů Masters 1000 v USA a po následné měsíční pauze, během které přišel o turnaje v Monte Carlu a Barceloně, vstoupil do antukového jara až v Madridu.

Ve španělské metropoli dlouho vypadal v dobré fyzické kondici. Poradil si s Hamadem Medjedovičem a Thiagem Monteirem, připsal si cenný skalp pomalu se loučícího Rafaela Nadala a po skreči Daniila Medveděva postoupil poprvé do semifinále turnaje Masters 1000.

Natěšeného českého tenistu ale v boji o třetí a dosud největší finále zastavily obnovené bolesti zad. V souboji s Félixem Augerem-Aliassimem vydržel jen necelých sedm gamů, než s bolestivou grimasou a těžkým srdcem skrečoval. 

Sestřih zápasu

Jiří Lehečka v sedmém gamu vzdal
Livesport

Lehečka si už před začátkem zápasu v útrobách stadionu Caja Mágica promasírovával bolavé místo a ve výměnách pak byl viditelně limitovaný při pohybu i úderech. Z pohledu skóre držel krok, přesto si vyžádal medical timeout a po šestém gamu strávil několik minut v šatně s fyzioterapeutem.

Po návratu na kurt to ještě zkusil a získal dva fiftýny, ale po třetím se zhroutil na kolena a bylo jasné, že pokračovat nemůže. Za stavu 3:3 a 30:15 při svém podání soupeři podal ruku a poslal ho do finále. 

Lehečka hrál semifinále na hlavním okruhu popáté v kariéře a poprvé na akcích větších než ATP 500. Až do finále to dotáhl zatím jen ve Winston-Salemu 2023 a v Adelaide 2024, kde v lednu slavil premiérový triumf.

Ve světovém žebříčku se dvaadvacetiletý rodák z Mladé Boleslavi posune na 23. místo a vyrovná své maximum. V nadcházejících dvou týdnech pravděpodobně vynechá Masters v Římě, týden před Roland Garros, které startuje v neděli 26. května, je přihlášen ještě do švýcarské Ženevy. 

Třiadvacetiletý Auger-Aliassime hrál semifinále turnaje Masters 1000 potřetí v kariéře a poprvé se dostal až do finále. V nich má na okruhu ATP  bilanci 6:9, po úvodní šňůře osmi nezdarů vyhrál 6 ze 7 finálových zápasů.

V Madridu mu cestu do dalšího kola usnadnil třetí ze šesti soupeřů. Ve třetím kole mu vzdal na začátku druhé sady Jakub Menšík (pravá ruka) a ve čtvrtfinále proti němu vůbec nenastoupil v posledních měsících suverénní Ital Jannik Sinner (pravá kyčel).

"Je to bláznivé, tohle se mi ještě nestalo. Tolik skrečí, nebo odstoupení po sobě. Nemohl jsem tomu uvěřit, když jsem viděl, že má problémy se zády a nemůže pokračovat. Je mi ho opravdu líto. Sám jsem bojoval se zraněními a všichni si umíme představit, jaký to je pocit. Chcete bojovat se soupeřem, ale nemůžete," řekl 35. hráč světa Auger-Aliassime v pozápasovém rozhovoru.

Rozhovor s Augerem-Aliassimem

Rozhovor s Félixem Augerem-Aliassimem
Livesport

Bývalá světová šestka Auger-Aliassime si o nejcennější a první titul z antuky zahraje v neděli s Andrejem Rubljovem. S ruským tenistou, který v prvním semifinále vyřadil Taylora Fritze, prohrál 4 z 5 vzájemných soubojů.

"S Rubljovem to byly vždycky třísetové bitvy. Dokonce už v roce 2018, kdy jsem byl mnohem mladší. Letos jsem byl blízko v Rotterdamu, ale nevyužil jsem několik mečbolů, takže doufám, že to tentokrát vyjde," uvedl první Kanaďan ve finále antukového Masters.

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Madridu