Trofej k 20. narozeninám. Alcaraz v Madridu poprvé obhájil titul na turnaji Masters

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Trofej k 20. narozeninám. Alcaraz v Madridu poprvé obhájil titul na turnaji Masters

Aktualizováno
Carlos Alcaraz na antuce v Madridu poprvé obhájil titul na turnaji Masters.
Carlos Alcaraz na antuce v Madridu poprvé obhájil titul na turnaji Masters.AFP
Carlos Alcaraz znovu po roce vyhrál oba domácí antukové turnaje ATP v Barceloně a Madridu. V hlavním městě Španělska zdolal v dnešním finále německého lucky losera Jana-Lennarda Struffa (33) 6:4, 3:6, 6:3, poprvé v kariéře obhájil titul na podniku Masters 1000 a dal si dodatečný dárek k pátečním 20. narozeninám.

Alcaraz před dvěma týdny v Barceloně poprvé v kariéře obhájil titul na turnaji ATP a dnes na další antukové akci před domácími fanoušky v Madridu premiérově zopakoval triumf z předchozí sezony i na prestižním podniku série Masters 1000.

Zatímco před rokem na něm porazil Rafaela Nadala, Novaka Djokoviče či Alexandera Zvereva a jako nejmladší v historii ATP Tour (existuje od roku 1990) zdolal tři hráče elitní pětky během jednoho turnaje, letos už nastupoval jako největší favorit a ani jednou nečelil členovi nejlepší desítky.

V Madridu sice poprvé v sezoně ztratil úvodní set, ale dalších jedenáct sad už získal a ve finále ustál i Struffovo nadechnutí k obratu. Německého tenistu zdolal po téměř dvou a půl hodinách boje, přestože zahrál jen 19 winnerů a dopustil se 31 nevynucených chyb.

Sestřih finále Alcaraz – Struff.
Livesport

Alcaraz podlehl o 13 let staršímu Struffovi předloni na French Open a loni ve Wimbledonu ho udolal až po pětisetovém boji. A ani třetí vzájemný souboj se z jeho pohledu nevyvíjel jednoznačně. Po ztrátě druhé sady byl v útlumu a za stavu 1:1 v rozhodujícím setu čelil brejkbolu. Dokázal ho však odvrátit a po zisku třetího gamu a následném rozhodujícím brejku už měl zbytek utkání pod kontrolou.

"Hraje velmi dobře a agresivně. Jen jsem si neustále říkal, ať čekám na své šance. Ve druhém setu jsem nějaké příležitosti na brejk měl a nevyužil jsem je. Nebylo snadné se se ztrátou setu vyrovnat, ale zůstal jsem pozitivní a věřil, že další šance přijdou a proměním je," komentoval Alcaraz, jenž na domácí půdě neprohrál už 21 zápasů v řadě.

Alcaraz – Struff 6:4, 3:6, 6:3

"Je skvělé hrát doma ve Španělsku. Je to trochu něco jiného vyhrát turnaj před rodinou a kamarády. Moc to pro mě znamená, na to se nedá zapomenout. Diváci mi tu od prvního dnes strašně moc pomáhali," dodal rodák z Murcíi.

Příští týden zpět na vrchol

Druhý hráč světa, který kvůli různým zdravotním potížím přišel o začátek sezony včetně Australian Open a odhlásil se z dvou dalších původně naplánovaných turnajů, vylepšil svou skvělou letošní bilanci na 29:2, z toho 19:1 na antuce. V celkově 13. finále získal vítěz loňského US Open jubilejní 10. titul a už čtvrtý z podniků Masters, na nichž ve finále ještě neprohrál. Na metu 10 triumfů dosáhl jako šestý nejmladší v historii (20 let a 2 dny).

Ve světovém žebříčku se dotáhne pouhých pět bodů za vedoucího Djokoviče (momentálně zraněného), a pokud příští týden na dalším podniku Masters v Římě nastoupí byť k jedinému zápasu, vrátí se na post světové jedničky.

Už 33letý Struff před 11 dny v Madridu vypadl v kvalifikaci, nakonec se však jako první lucky loser v historii prodral až do titulového duelu turnaje Masters. Pět soupeřů včetně světové pětky Stefanose Tsitsipase přemohl v pěti setech, neuspěl až ve svém teprve druhém finále na okruhu ATP, v boji o svůj premiérový vavřín kariéry.

"Byla to pro mě úžasná cesta. Prohrál jsem tu v kvalifikaci, ale dostal jsem druhou šanci a takhle jsem ji využil. Moc všem děkuju za podporu," ocenil Struff, jenž své jediné předchozí finále kariéry prohrál předloni na domácí antuce v Mnichově.