Macháč začal v Marseille skalpem Murrayho. Dál jde i Lehečka, Goffinovi utekl z mečbolu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Macháč začal v Marseille skalpem Murrayho. Dál jde i Lehečka, Goffinovi utekl z mečbolu

Aktualizováno
Tomáš Macháč začal v Marseille skvěle.
Tomáš Macháč začal v Marseille skvěle.Profimedia
Tomáš Macháč (23) zvládl svůj první letošní zápas na oblíbených halových betonech, v Marseille začal výhrou 7:5, 6:4 nad šampionem ročníku 2008 a bývalou světovou jedničkou Andym Murraym (36). O své třetí čtvrtfinále na nejvyšším okruhu bude bojovat s Lorenzem Musettim. Večer do turnaje vstoupil i Jiří Lehečka (22). Nasazená osmička měla v prvním kole s kvalifikantem Davidem Goffinem (33) nečekaně mnoho práce, ve druhém setu musela dokonce odvracet mečbol. Nakonec jde dál po vítězství 3:6, 7:5, 6:2.

Macháč – Murray 7:5, 6:4

Tomáš Macháč se loni na halových betonech rozehrál do vynikající formy, když vyhrál dva po sobě jdoucí challengery ve Francii, ve Stockholmu se probil do svého druhého čtvrtfinále na turnajích ATP, ve Vídni byl proti Stefanosovi Tsitsipasovi kousek od svého premiérového vítězství nad hráči TOP 10 žebříčku a usadil se v nejlepší stovce pořadí.

Až na nepochopitelný výprask od outsidera Alexe Bolta v kvalifikaci v Adelaide si skvěle vede i na začátku letošní sezony. Na nedávném Australian Open vylepšil postupem do třetího kola své grandslamové maximum a teď ukazuje svou sílu na krytých tvrdých površích na podniku ATP 250 v Marseille.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Ve francouzské hale začal skalpem bývalé světové jedničky Andyho Murrayho, který prohrál i čtvrtý letošní soutěžní zápas a při jediném předchozím startu v tomto dějišti v roce 2008 triumfoval. Britovi hrozí už v následujícím vydání žebříčku vypadnutí z TOP 50, navíc loni na konci února bojoval o titul v Dauhá.

Macháč šel už po skončení třetího gamu do brejku, ale trojnásobnému grandslamovému šampionovi dovolil srovnat na 3:3. Další zaváhání na servisu však nepřipustil a získal poslední tři hry v úvodním dějství. Také ve druhé sadě prorazil podání britského veterána ve třetím gamu a tentokrát náskok neztratil.

Sestřih zápasu Macháč – Murray.
Livesport

"Je skvělé si moct zahrát proti takové legendě a vítězství je pro mě bonus," řekl Macháč v rozhovoru na kurtu. "Věděl jsem, že musím bojovat za každého stavu, protože Andy otočil hodně zápasů, i když třeba čelil mečbolům. Maximální koncentrace mě dovedla k vítězství," dodal.

Rodák z Berouna bude usilovat o své třetí čtvrtfinále na nejvyšším okruhu. V Marseille se do druhého kola podíval také při jediné předchozí účasti předloni a podlehl v tie-breaku rozhodujícího setu Romanovi Safiullinovi.

Jeho soupeřem ve druhém kole bude nasazená šestka Lorenzo Musetti, jenž si v úvodním kole poradil snadno s Maximilianem Martererem. S Italem figurujícím na 27. místě světového hodnocení změří síly poprvé.

Lehečka – Goffin 3:6, 7:5, 6:2

Lehečka na Goffina vyzrál ve třetím vzájemném utkání poprvé. Dlouho ale tahal osmý nasazený hráč za kratší konec a první brejkbol si vypracoval až po odvrácení mečbolu, který si o 11 let starší a o 102. míst v žebříčku hůře postavený soupeř vypracoval ve druhém setu za stavu 5:2.

Zvládnutí kritického momentu ale Lehečku nakoplo a po velkém obratu si dohromady pěti vítěznými gamy vynutil rozhodující set. V něm jeho nabytá převaha pokračovala, znovu se mu povedla šňůra pěti vyhraných her, ale s ukončením zápasu měl ještě potíže.

Při soupeřově podání za stavu 5:1 promarnil dva mečboly, než při vlastním servisu celkově čtvrtou možnost po hodině a 53 minutách využil. Dalším soupeřem 32. hráče světa a vítěze lednového turnaje v Adelaide bude Francouz Arthur Rinderknech.

Výsledky turnaje ATP 250 v Marseille