Středeční krach Češek v Miami. V prvním kole dohrály Plíšková, Bouzková i Linda Fruhvirtová

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama
Středeční krach Češek v Miami. V prvním kole dohrály Plíšková, Bouzková i Linda Fruhvirtová
Aktualizováno
Bouzková neměla na Lin Zhu nárok.
Bouzková neměla na Lin Zhu nárok.Profimedia
Zatímco v rámci úterního programu slavily v Miami postup do druhého kola obě české naděje, ve středu nezvládla vstup do floridské tisícovky ani jedna ze tří Češek. Marie Bouzková (25) prohrála 2:6, 4:6 s trápící se Lin Zhu a neobhájí loňské třetí kolo, Linda Fruhvirtová (18) padla 6:4, 4:6, 2:6 v bitvě se Shelby Rogersovou a bývalá finalistka Karolína Plíšková (31) nestačila 4:6, 6:2, 2:6 na svou kamarádku Donnu Vekičovou.

Bouzková – Lin Zhu 2:6, 4:6

Marie Bouzková se s Lin Zhu střetla po více než třech letech. V roce 2021 měla na menší akci v Melbourne Parku jasně navrch a srovnala vzájemnou bilanci na 1:1, ovšem v úvodním kole prestižního podniku WTA 1000 v Miami naopak sama tahala za kratší konec.

Češka do utkání vstoupila coby kurzová favoritka, nicméně po nevyužitém brejkbolu za stavu 2:1 prohrála sedm her v řadě. Skóre druhé sady sice srovnala z 0:2 na 2:2, jenže následně už počtvrté v zápase zaváhala na vlastním podání. Prvnímu mečbolu čelila na servisu a díky výborné obraně ho odvrátila, nicméně náskok soupeřky se jí zlikvidovat nepodařilo.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Bývalá šampionka Livesport Prague Open loni dosáhla na nejvyšším okruhu na první vítěznou sérii v hlavních soutěžích až v květnu a na první čtvrtfinále v srpnu. Letos to dokázala hned na úvodní akci v Aucklandu, ale včetně Miami nezvládla na následujících sedmi turnajích více než jeden zápas.

V Miami startovala popáté a v předchozích letech se každou účastí zlepšovala, loni vypadla ve třetím kole. Neúspěšná obhajoba postupu mezi nejlepší dvaatřicítku bude stát pražskou rodačku členství v TOP 40 žebříčku.

Zhu byla na začátku února jediný set od zopakování triumfu v Hua Hinu, avšak poté se jí přestalo dařit a do Miami dorazila se sérií pěti porážek. Ve druhém kole vyzve nasazenou pětku Jessicu Pegulaovou, s níž prohrála oba předchozí souboje.

Rogersová – L. Fruhvirtová 4:6, 6:4, 6:2

Linda Fruhvirtová předloni v Miami zazářila postupem do osmifinále a zaznamenala jeden ze svých průlomových výsledků na nejvyšší tour, ve stejné sezoně pak získala i svůj jediný dosavadní titul na okruhu WTA. Další dva starty v tomto dějišti však zakončila hned v prvním kole a znovu po roce v něm prohrála bitvu se soupeřkou figurující mimo elitní stovku pořadí.

Česká teenagerka, která dostala pro letošní ročník divokou kartu, prohrávala se Shelby Rogersovou ve všech třech setech o brejk. Zatímco v úvodním dějství dokázala manko zlikvidovat a nakonec jej po 41 minutách urvala na svou stranu, v dalších dvou sadách neuspěla.

V té prostřední se dostala do manka už dvou brejků, přesto měla dvě šance na srovnání skóre. V rozhodujícím setu se naopak nepropracovala k ani jedné příležitosti sebrat Američance servis a po více než dvouhodinovém boji se s floridskou metropolí rozloučila.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Fruhvirtová loni na podzim na asijských betonech na chvíli ožila, ovšem v závěru sezony spadla do další krize a pokračuje v ní i letos. V aktuálním roce odehrála už devět turnajů a na kontě má pouhé dvě výhry v hlavních soutěžích, navíc na ani jedné akci neporazila více než jednu soupeřku. Bývalá 49. hráčka světa se nyní nachází téměř o 100 míst za svým žebříčkovým maximem.

Rogersová se vrací po zranění břišního svalu, kvůli němuž ukončila loňskou sezonu už po Wimbledonu. Bývalá světová třicítka je nyní na až 325. místě pořadí a po pauze hraje třetí turnaj, na Australian Open jasně prohrála první kolo s Emmou Raducanuovou a v Austinu vzdala finále kvalifikace. V Miami už při pátém startu v řadě přešla přes první kolo a v tom dalším změří síly s nasazenou Anastasií Pavljučenkovovou.

Vekičová – Plíšková 6:4, 2:6, 6:2

Karolína Plíšková měla parádní únor, ale březen naopak může hodnotit jedině negativně. Po Indian Wells, kde nestačila hned na Annu Blinkovovou, se rozloučila v prvním kole i s dalším podnikem série WTA 1000 v Miami.

Bývalá světová jednička narazila v úvodním zápase na svou kamarádku a oblíbenou soupeřku Donnu Vekičovou, s níž vyhrála sedm z předchozích devíti soubojů. Plíškové se podařilo na začátku prvního dějství zlikvidovat manko brejku a v šesté hře měla dvě šance jít do vedení. Vekičová však obě hrozby odvrátila, v devátém gamu sebrala Češce servis znovu a set bez problémů dopodávala.

Ve druhé sadě, na jejímž konci si Vekičová nechala ošetřit pravé koleno, měla jasně navrch Plíšková a po hodině a půl přišlo na řadu rozhodující dějství. V něm Plíšková tahala za kratší konec. Hned v úvodním gamu ztratila čistou hrou servis, za celý set se dostala jen k jednomu brejkbolu a skvěle hrající Chorvatce už sebrala jen dva gamy. V sedmé hře sice odvrátila úvodní dva mečboly, nicméně třetímu čelila na returnu a na ten už odpověď nenašla.

Statistiky zápasu.
Statistiky zápasu.Livesport

Plíšková v únoru znovu nastartovala svou kariéru, když přerušila sérii 14 turnajů, na kterých nevyhrála více než jeden zápas, a získala v Kluži svůj první titul po více než čtyřech letech. Poté přidala semifinále na tisícovce v Dauhá a osmifinále na akci stejné kategorie v Dubaji.

Do Spojených států si ale parádní únorovou fazónu nepřivezla, v Indian Wells i Miami skončila hned na úvod. V Miami účinkovala pojedenácté v kariéře, po finále v roce 2019 nebyla ani jednou mezi nejlepší šestnáctkou a bilanci v úvodních zápasech si zhoršila na 7:4.

Rovněž Vekičová se představila v Indian Wells a také tam začala soubojem s bývalou světovou jedničkou, ve dvou setech podlehla vracející se Caroline Wozniacké. V Miami se při posledních třech návštěvách podívala do třetího kola, které je jejím zdejším maximem. O jeho vyrovnání si zahraje s Jekatěrinou Alexandrovovou.

Plíšková, Bouzková a Linda Fruhvirtová mohly ve druhém kole doplnit nasazenou Lindu Noskovou, Kateřinu Siniakovou a Brendu Fruhvirtovou. V Miami nestartují nejlepší čtyři Češky v žebříčku: Markéta Vondroušová kvůli smrti dědečka opustila Spojené státy, Karolína Muchová je po operaci zápěstí, Barbora Krejčíková se kvůli nemoci odhlásila a loňská šampionka Petra Kvitová je těhotná.

Výsledky turnaje WTA 1000 v Miami