Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Plíšková začala na trávě výhrou, v Nottinghamu postoupila i Linda Fruhvirtová

Aktualizováno
Plíšková začala na trávě výhrou, v Nottinghamu zvládla duel trápících se tenistek
Plíšková začala na trávě výhrou, v Nottinghamu zvládla duel trápících se tenistekProfimedia
Karolína Plíšková (32) úspěšně zahájila přípravu na Wimbledon. Na travnatém turnaji WTA 250 v Nottinghamu si šampionka z roku 2016 poradila s letos se trápící Američankou Alyciou Parksovou (23) a oplatila jí nečekanou porážku z Ostravy 2022. Na dvě výhry z kvalifikace na britských ostrovech navázala Linda Fruhvirtová (19), která porazila domácí reprezentantku Yuriko Miyazakiovou (28) a poprvé v sezoně vyhrála tři zápasy po sobě.

Parksová – Plíšková 4:6, 4:6

Karolína Plíšková v únoru neprohrála 11 zápasů v řadě a v rumunské Kluži ukončila čtyřleté čekání na titul, po přerušení vítězné šňůry se ale začala znovu trápit a vyhrála pouze dva z osmi duelů. Za poslední čtyři měsíce porazila jen dvě hráčky ze druhé světové stovky.

První vítězství od poloviny dubna a následných problémech s kotníkem zaznamenala v úvodním letošním vystoupení na trávě. V Nottinghamu, kde svůj jediný start v roce 2016 přetavila v jeden ze svých 17 triumfů na okruhu WTA, porazila za hodinu a čtvrt 6:4, 6:4 o devět let mladší Američanku Alyciu Parksovou.

Dvaatřicetiletá Češka v úvodu utkání, které začalo kvůli dešti s několikahodinovým zpožděním, prohrávala 1:4. V dalších pěti gamech ale ztratila vždy jen jeden fiftýn a ujala se vedení. Ve druhé sadě naopak ztratila vedení 4:2, koncovku ale opět zvládla lépe a po hodině a čtvrt souboj uzavřela druhým esem.

Bývalé světové jedničce Plíškové nesrazilo vaz ani sedm dvojchyb. Aktuálně až 151. hráčce světa Parksové, která od postupu do 3. kola Australian Open prohrála už 15 z 16 zápasů, oplatila necelé dva roky starou porážku z domácího halového turnaje v Ostravě. 

Statistiky zápasu Alycia Parksová – Karolína Plíšková
Statistiky zápasu Alycia Parksová – Karolína PlíškováLivesport

Wimbledonská finalistka z roku 2021 a vítězka tří turnajů WTA na trávě si o čtvrtfinále si zahraje s domácí Heather Watsonovou (H2H 0:1). Jediný vzájemný duel s britskou vrstevnicí odehrála již před 10 lety na domácí antuce v Praze a prohrála hladce ve dvou setech.

Miyazakiová – L. Fruhvirtová 4:6, 5:7

Linda Fruhvirtová v Nottinghamu musela už poosmé v sezoně do kvalifikace a po dvou třísetových výhrách nad domácími outsiderkami Amelií Rajeckou a Samanthou Murrayovou ji podruhé úspěšně absolvovala.

Posedmé v sezoně tak devatenáctiletá Češka zasáhla na okruhu WTA do hlavní soutěže a připsala si teprve druhé vítězství. O devět let starší britskou reprezentantku s japonskými kořeny Yuriko Miyazakiovou porazila podobně jako před měsícem na antuce v Římě ve dvou setech a poprvé od loňského září vyhrála třikrát po sobě.

Fruhvirtová po ztrátě servisu ve třetí hře zareagovala rychlým rebrejkem, po zisku 6 ze 7 gamů měla za stavu 6:4 a 4:1 dva brejkboly a v případě proměnění jednoho z nich mohla podávat na vítězství.

Cestu k postupu si ale ještě pořádně zkomplikovala. Během pár minut prohrála čtyři gamy v řadě a podávat na zisk druhého setu šla rázem Miyazakiová. I když si však Fruhvirtová rukou poklepávala na zatejpované levé stehno, dál se bojovně povzbuzovala a třetí dějství odmítla. 

Statistiky zápasu Juriko Morizukiová – Linda Fruhvirtová
Statistiky zápasu Juriko Morizukiová – Linda FruhvirtováLivesport

Po zisku devíti fiftýnů v řadě sice nevyužila tři mečboly po sobě, ale při čtvrtém soupeřka chybovala a česká tenistka zvítězila po téměř dvouhodinovém boji 6:4, 7:5.

O první letošní čtvrtfinále si aktuálně 139. hráčka světa Fruhvirtová zahraje se světovou desítkou Ons Jabeurovou z Tuniska, nebo Kolumbijkou Camilou Osoriovou.

Výsledky turnaje WTA 250 v Nottinghamu