Djokovič v hale Bercy vyhrál odvetu za loňské finále, Runeho zdolal ve třech setech

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Djokovič v hale Bercy vyhrál odvetu za loňské finále, Runeho zdolal ve třech setech

Aktualizováno
Novak Djokovič zdolal Holgera Runeho po téměř tříhodinovém boji
Novak Djokovič zdolal Holgera Runeho po téměř tříhodinovém boji Profimedia
Novak Djokovič (36) přerušil sérii dvou porážek s Holgerem Runem (20). Ve čtvrtfinále halového Masters 1000 v Paříži zdolal dánského mladíka po téměř tříhodinovém boji 7:5, 6:7, 6:4, oplatil mu porážky z loňského finále a letošního Říma, připsal si 16. výhru v řadě a dál navyšuje náskok v čele světového žebříčku. V semifinále se šestinásobný srbský šampion střetne s Andrejem Rubljovem (26), který noční výhrou nad Alexem de Minaurem (24) poslal Runeho a Alexandera Zvereva na Turnaj mistrů.

Djokovič –⁠ Rune 7:5, 6:7, 6:4

Novak Djokovič po úspěšném tažení na US Open Series, během kterého ovládl Masters 1000 v Cincinnati a v New Yorku ziskem 24. grandslamového titulu vyrovnal absolutní rekord, a vystoupení v Davis Cupu vynechal asijskou tour a několik týdnů odpočíval.

Po měsíc a půl dlouhé pauze se vrátil na halovém Masters 1000 v Paříži, kde si poradil již se třemi soupeři. Poslední dvě výhry ho ale stály hodně sil. Ve čtvrtek přes dvě a půl hodiny bojoval o obrat proti Nizozemci Tallonu Griekspoorovi a v pátek večer absolvoval bezmála tříhodinovou bitvu s Holgerem Runem.

Sestřih zápasu Novak Djokovič – Holger Rune
Livesport

Šestatřicetiletý Srb loni v Paříži s o 16 let mladším Dánem prohrál souboj o titul a nestačil na něj ani letos na jaře na římské antuce. Letos se mu odveta v hale Bercy povedla, zvítězil 7:5, 6:7, 6:4 a vzájemnou bilanci vyrovnal na 2:2.

Djokovič měl šanci ukončit zápas už ve druhé sadě. Za stavu 7:5 a 5:4 nejprve těžko 'kousal' rozhodnutí umpireového rozhodčího, který nechal Runeho se značným zpožděním zkontrolovat místo dopadu míčku jestřábím okem, a o pár chvil později měl mečbol. Dán, kterého nově trénuje Djokovičův bývalý kouč Boris Becker, ale vytáhl skvělý servis. 

Tie-break sice zvládl lépe Rune, ale Djokovič se dokázal na rozhodující set plně zkoncentrovat. Ve třetí hře využil jediný brejkbol celého dějství, po servisu vyhrál 20 z 23 fiftýnů a připsal si 16. výhru v řadě. 

"Zápas se docela podobal loňskému finále. Ve druhém setu jsem hrál strašně svázaně, byl to jeden z mých nejhorších setů v této sezoně. Ale velká čest Holgerovi, že zůstal psychicky silný a hrál solidně. Máme podobný styl hry. Dobrý pohyb, skvělá obrana a jsme celodvorcoví hráči," komentoval Djokovič, jenž postoupil do celkově 76. semifinále turnajů Masters 1000 a vyrovnal rekord Rafaela Nadala.

"Od začátku spolupráce s Borisem hraje v posledních týdnech mnohem lépe. Bylo pro mě trochu divné vidět Borise v soupeřově boxu. Přeju Holgerovi jen to nejlepší," dodal rodák z Bělehradu, který vyhrál 29 z 30 posledních zápasů.

Djokovič má velkou šanci zakončit rok už poosmé v kariéře jako světová jednička. Aktuálně má v čele náskok 850 bodů, pokud by v Paříži posedmé triumfoval, jeho polštář před druhým Carlosem Alcarazem se nafoukne na 1495 bodů.

Rune si poprvé zahraje na Turnaji mistrů

V semifinále se šestinásobný srbský šampion Djokovič, jenž 8 z posledních 9 startů proměnil minimálně ve finále, utká s Andrejem Rubljovem (h2h 4:1). S Rusem mimo antuku vyhrál 10 z 11 setů.

Šestadvacetiletý Rubljov v nočním čtvrtfinále hodinu po půlnoci zdolal 4:6, 6:3, 6:1 Alexe de Minaura, poprvé Australana porazil mimo antuku a připravil ho o šanci bojovat o postup na Turnaj mistrů.

I když se Rune v posledních měsících trápil a v Paříži neobhájí svůj nejcennější triumf, dala mu porážka de Minaura jistotu premiérového startu na Turnaji mistrů. Zároveň s Dánem získal 'letenku' do Turína i německý šampion z roku 2021 Alexander Zverev.

První semifinálovou dvojici vytvořili bývalí vítězové Turnaje mistrů Bulhar Grigor Dimitrov, jenž ukončil naděje Poláka Huberta Hurkacze v boji o Turín, a Řek Stefanos Tsitsipas, který vyřadil šampiona z roku 2018 Karena Chačanova.

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Paříži